Klinkers leggen? Ontdek 4 unieke verbanden!

Inleiding

Al gedacht aan het leggen van klinkers? Indien jouw antwoord positief is, zal je misschien ook al gedacht hebben aan de manier waarop je je klinkers precies wil leggen. Er zijn namelijk diverse manieren waarop de klinkers gelegd kunnen worden om zo een bepaald patroon te krijgen in je klinkerterras. Wij lijsten hieronder even de meest courante verbanden op om jou de nodige inspiratie te geven voor het leggen van je klinkers.

1. Halfsteensverband

Hier wordt een patroon gecreƫerd waarbij de stenen per rij een halve steen verspringen en de lagen haaks op de rijrichting en kantopsluiting staan. Dit wordt beschouwd als een van de meest eenvoudige verbanden om te plaatsen. Dit verband wordt meestal ook nog eens het snelste geplaatst. Een positieve eigenschap van deze formatie is dat ze minder gevoelig is voor maatafwijkingen. Iets minder fijn is dat dit verband in staat is tot kruipen in de rijrichting. Bijgevolg kunnen de stenen een beetje kantelen en het wegvlak kan golven.

2. Keperverband

Dit is het verband waarbij de stenen om en om een kwartslag tegenover elkaar staan. Daarnaast staan de stenen 45 graden ten opzichte van de as van de weg. Je kan dit patroon vergelijken met een visgraat. In tegenstelling tot het halfsteenverband wordt deze keperformatie het vaakst gebruikt. De populariteit van het keperverband is hoofdzakelijk te verklaren door de goede stabiliteit, op voorwaarde dat er een goede maatvastheid van de stenen is.

3. Elleboogverband

Algemeen zou je kunnen stellen dat het elleboogverband slechts een variant is op het keperverband. Een identiek patroon, maar toch gelegd in de straatrichting. Dit verband is zeer populair bij inritten van tuinen en toegangswegen naar parkeerterreinen.

4. Blokverband

Het blokverband wordt gevormd door vierkanten die door de stenen zelf worden gevormd. Je kan er zelfs voor kiezen om die blokjes horizontaal of diagonaal te plaatsen.

Heeft deze pagina je geholpen?