Drie levensbelangrijke tips voor het plaatsen van eiken gevelbekleding of terrasplanken

Inleiding

Hmm eik! Je t'aime! Franse eik, ook wel 'le chène' genoemd, doet dankzij zijn uitstraling denken aan een coquette Parisienne. Fluweel, luxueus en stijlvol. Toch wordt deze krachtige houtsoort in onze zagerij ambachtelijk gezaagd en/of geschaafd door een ervaren routinier of een stoere jonge knaap. Omwille van zijn ruw en robuust karakter dien je bij deze houtsoort, net zoals het ook hoort wanneer je op stap gaat met een echte Française, enkele regels te respecteren. Respecteer je onderstaande regeltjes en ben je op de hoogte van de houteigen eigenschappen? Dan heb je net als ontzettend veel andere klanten nog tientallen jaren genot van jouw project. 

1. Bewaar voldoende afstand: voeg

Door een voegje of spatie te hanteren geef je het eikenhout ademruimte. Het hout zet namelijk uit en krimpt ook in bij vochtop- en afname. Op deze manier is er een marge ingebouwd waarbinnen het hout kan leven. Werk je zonder deze voeg dan is de kans groot dat de planken tegen elkaar duwen en naar voor of boven buigen. Bij een terras is hierdoor een voeg van 1 cm aangewezen. Bij gevelbekleding zitten de eiken planchetten of sidings vaak met tand groef of een overlap in mekaar bevestigd. Een spatie van enkele millimeters is hier al voldoende.

2. Hou het kort: wildverband

Vaak is het de ultieme wens van onze klanten om een eiken terras te plaatsen op lange lengtes die de volledige breedte of lengte van het terras dekken. Hoewel we hier kunnen inkomen, raden we dit ten stelligste af. Eik is een zeer nerveuze houtsoort. De specifieke nervositeit in een plank wordt bepaald door de dikte, breedte en lengte waarop deze is vervaardigd. Hoe dikker, smaller en korter, hoe minder nervositeit. Om die reden adviseren we om eiken bekleding of terrassen, net zoals een parketvloer, steeds in wildverband te plaatsen met korte lengte van 1,5 à 2,5 meter, afhankelijk van de afmetingen.

3. Weet waarvoor je kiest: nervositeit - scheuren - vocht

Eik is een prachtige houtsoort met naam en faam. Om die reden is de houtsoort ook terecht populair en verkopen we ieder jaar talloze eiken bijgebouwen, terrassen en gevelplanken. De specifieke charme die het hout uitstraalt, vind je in nagenoeg geen enkele andere houtsoort terug. Toch is het belangrijk dat je als doe-het-zelver op de hoogte bent van de nervositeit, het leven en de hoge graad van vochtop- en afname. Windscheuren, noesten en vochtplekjes zorgen dan ook voor de charmante uitstraling van deze houtsoort en doen geen afbreuk aan de kwalitatieve eigenschappen.

Heeft deze pagina je geholpen?