Inleiding

De voortuin van je woning. Het is het eerste wat je ziet als je thuis komt of als vrienden een bezoekje brengen en vaak zie je het zelfs vanuit de woonkamer. Het is soms letterlijk het uithangbord van je woning. Daarom vinden we een leuk voortuintje zo belangrijk! Dit is een unieke kans om echt een statement te maken in de straat. Natuurlijk bestaan er ook verschillende tuinstijlen, afhankelijk van de lay-out van je woning en je voortuin. Laten we even verschillende tuinstijlen bespreken, zodat je met volle inspiratie aan je voortuintje kan beginnen!

De moderne voortuin: less is more

Een voortuin is dan wel een echte klassieker, maar de uitstraling hoeft helemaal niet oubollig te zijn. In tegendeel, je kan werken met neutrale kleuren en strakke lijnen voor een modern resultaat. Denk aan bloembakken uit composiet, een stukje grond in witte kiezelstenen en een brievenbus in dezelfde stijl. Je kan ook kiezen voor een stijlvolle eyecatcher, zoals een beeldhouwwerk in het midden. Typisch aan de moderne tuinstijl zijn de geometrische vormen en het simpel, minimalistisch design.

Landelijke voortuin: more is more!

Heeft jouw woning een eerder landelijke look? Dan is het misschien beter om die landelijke stijl door te trekken naar je voortuin. Hier kan je meer spelen met kleurrijke bloemen, organische vormen en natuurlijke kleuren. Een pergola past hier ontzettend goed, want daar kunnen allerlei planten op groeien en de volledige tuin vullen met kleurrijke bloemen. Ook heggetjes komen goed van pas om verschillende ‘tuinkamers’ te voorzien en de tuin af te scheiden van de straat. Of wat dacht je van een typisch, houten lattenhekje met hoeken bovenaan? Wat deze tuinstijl zo romantisch maakt is de weelderigheid, de natuur die alles wat overneemt. Geen strakke, gecontroleerde lijnen zoals bij de moderne stijl, maar er is plaats voor spontaniteit en speelsheid.

Wat met het je oprit en een pad naar je voordeur? Dan kan je kiezen voor bijvoorbeeld kasseien. Deze stenen hebben een rustieke, verweerde vorm wat perfect past binnen het karakter van een landelijke voortuin.

Een onderhoudsvrije en praktische voortuin

Mensen willen vaak graag een onderhoudsvrije voortuin, die elk seizoen mooi blijft. Vooral de moderne voortuintjes zijn onderhoudsarm dankzij hun stenen elementen. Kies ook voor moderne materialen zoals composiet, waar je helemaal geen werk aan hebt in onderhoud. Wie geen gras wilt maaien, kiest best voor kunstgras of grind. En wie toch graag wat plantjes heeft, kiest best voor planten met weinig onderhoud en die winterhard zijn. Op die manier blijft je tuin het hele jaar door groen en fris!

En misschien wil je fietsen, steps of andere voertuigen opbergen in de voortuin, zodat je er altijd gemakkelijk aan kan. In dat geval is een fietsenberging in de voortuin ideaal. Dit is een afgesloten huisje waar je spullen veilig achter slot en grendel staan.

Een voortuin met oprit

Vaak ligt jouw voortuin vlak naast de oprijlaan en hier houd je best ook rekening mee bij het tuinontwerp. Zo kan je dezelfde steen gebruiken op je oprit als voor het pad naar de voordeur, of toch een steen zoeken met een gelijkaardige uitstraling. Wij raden ook aan om je voortuin op een manier af te scheiden van de oprit, al is het maar visueel. Op die manier past het geheel toch bij elkaar, maar is het makkelijker om de twee zones van elkaar te onderscheiden bij het parkeren van je wagen.

Een voortuin met een tuinafsluiting

Soms kan je ervoor kiezen om je voortuintje duidelijk af te scheiden van de straat door middel van een tuinafsluiting. Dit kan zorgen voor meer privacy in je tuin, maar kan ook de inkijk in je woning verminderen. Let hier wel op, want het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt voor de tuinafsluiting! Informeer je dus goed bij je eigen gemeente of stad wat wel en niet kan.

Enerzijds hebben we de lage tuinafsluitingen. Deze zijn vaak louter decoratief, om de grens met de straat duidelijker weer te geven of om te zorgen dat mensen niet de voortuin betreden. Het is vaak ook een iets subtielere manier om de grens met de straat aan te geven. Bij de lage tuinafsluitingen heb je de keuze uit verschillende opties en uitstralingen. In de landelijke stijl kan je denken aan een muurtje, een aangeplante rij struikjes of een lattenhekken. Bij de modernere tuinstijlen kan je kiezen voor een verhoogde border, een vlakker muurtje of beton, maar ook hier komt een lange struik goed van pas.



Daarnaast kan je kiezen voor hoge tuinafsluiting voor extra privacy en als je wilt dat mensen op straat je woning niet kunnen zien. Bij sommige woningen is de voortuin ook de enige tuin, waardoor mensen meer privacy nodig hebben om comfortabel te zonnebaden. Dan kan je kiezen voor een verhoogde haag, een stenen muur of steenkorven. Maar hier kan je ook denken aan een tuinscherm uit hout, composiet of kunststof. In dat geval heb je ook zo veel meer keuze wat betreft materiaal en uitstraling.



Zoals je kan zien, zijn er verschillende mogelijkheden om jouw voortuintje aan te kleden. Welke stijl je uiteindelijk kiest hangt natuurlijk vooral af van je persoonlijke smaak en van je woning zelf. Hoe dan ook is een voortuin een unieke kans om je eigen persoonlijkheid te geven aan je tuin. Heb dus zeker geen schrik om te doen met de tuin wat je wilt en combineer gerust verschillende tuinstijlen en elementen.

Heeft deze pagina je geholpen?