Inleiding

Een zomers terras, daar komt al eens water op terecht. Zeker na een zomerse stormbui of wanneer je je terras afspoelt met de hogedrukreiniger. Maar al dat water moet wel van je terras sijpelen. Daarom is een waterdoorlatend materiaal belangrijk. Maar wat gebruik je dan het best voor jouw terras? Zijn klinkers waterdoorlatend genoeg? Gelukkig weet EXZO raad! We zullen hier een aantal waterdoorlatende mogelijkheden voor je bespreken.

Terrasplanken

Wij zijn natuurlijk grote fan van een terras uit individuele planken. Hier heb je altijd te maken met open voegen tussen de beplanking, waar het water vlotjes door kan lopen. Hout heeft ook nog verbazingwekkend veel grip, waardoor je minder kans hebt op uitglijden als je over het terras loopt. Hier kan je kiezen uit verschillende houtsoorten, maar ook bijvoorbeeld composiet!

Kliktegels

Een andere mogelijkheid zijn houten of composiet tegels. Net zoals bij de losse terrasplanken zitten er spleetjes tussen alle tegels, maar ook tussen alle afzonderlijke latjes. Deze tegels worden bovendien vaak gemaakt uit hardhout of uit grenenhout, wat zeker stevig genoeg is om over te lopen. En als een tegel toch kapot gaat, dan kan je die gemakkelijk vervangen door een nieuwe.

Grind

Een voor de hand liggende oplossing is natuurlijk een terras uit kiezelsteentjes. Ze zijn in zo veel vormen, groottes en kleuren beschikbaar, dat eender welke steensoort wel bij jouw tuinomgeving past. Daarom zie je ze bij zowel een modern terras als een rustieke en romantische tuin. Na een hevige regenbui zal het water hier niet blijven staan en tussen de steentjes door naar de onderliggende aarde zakken. En ben je een beginneling als het gaat om klussen? Dan is een kiezelterras het ideale, makkelijke project waar je niet veel budget aan hoeft te spenderen.

Waterpasserende of waterdoorlatende klinkers

Ten slotte kan je ook nog kiezen voor bestrating voor je terras. Hier maken we een onderscheid tussen waterpasserende en waterdoorlatende klinkers. Het concrete verschil ligt in hoe de klinker het water doorvoert naar de grond.

Bij een waterpasserende klinker stroomt het regenwater door de open voegen van het klinkerterras. Het water passeert met andere woorden over de stenen en in de open ruimte ernaast. Voorbeelden van deze soort zijn de klassieke gebakken klinkers, kasseien of straatstenen.

Bij een waterdoorlatende klinker hebben we te maken met een poreuze klinker. Omdat er dus kleine gaatjes zitten in de steen, zal al het water door al deze poriën lopen en in de grond druppelen. Hierdoor zijn open voegen ook minder noodzakelijk.

Steenschotten

In het geval van een terras uit steenschotten geldt hetzelfde principe als voor de terrasplanken. Wij raden aan om een voeg van ongeveer een centimeter tussen elke plaat te voorzien, waar het regenwater kan doorlopen. Aangezien de steenschotten groter zijn dan de terrasplanken, heb je een kleinere aantal voegen. Bovendien is het altijd een goed idee om je terras een tikkeltje schuin aan te leggen naar het gras toe. Deze lichte helling kan ook al wonderen doen.

Het meest cruciale: de ondergrond

Welk terras je uiteindelijk kiest, of het een uit kiezelsteentjes, terrasplanken, of waterdoorlatende klinkers is, het is de ondergrond die uiteindelijk alles bepaalt. Als je fundering niet waterdoorlatend is, heeft het ook helemaal geen zin dat de bestrating of beplanking zelf dat wel is. Een fundering uit volledig, verharde beton is dus geen optie. De ideale fundering bestaat uit stabilisé (wat een mengsel is tussen zand en cement) en een onderlaag uit betonpuin.

Bij terrasplanken, houten tegels, kiezelsteentjes en steenschotten is ook een antiworteldoek aangeraden om te voorkomen dat onkruid tussen de bestrating of beplanking doorgroeit. Geen zorgen, want ook dit doek is volledig waterdoorlatend, waardoor de regen ook zijn weg naar de bodem zal vinden.

Welk terras is nu het meest waterdoorlatend?

Welk soort terras je nu het best kiest, hangt natuurlijk van meer factoren af dan de mate waarin het water kan wegstromen. Maar wie toch graag kiest voor de meest waterdoorlatende optie, gaat best voor een terras uit kiezelsteentjes. Terrasplanken en houten tegels volgen op de voet op de tweede plaats. Een terras uit harde bestrating is nog steeds waterdoorlatend, maar toch minder dan de vier andere opties.

Heeft deze pagina je geholpen?