Inleiding

Een carport is het uitgelezen hulpmiddel om bescherming te bieden aan jouw wagen. Je kan zo'n overkapping zowel in open als halfgesloten vorm plaatsen. En dat is niet alles: indien de carport groot genoeg is kan je er zelfs ook je fiets of brommer onder plaatsen. Op het eerste gezicht lijkt de bouw van een carport een hele klus, maar met het juiste stappenplan raak je al een eindje op weg. Wij voorzien jou alvast van de nodige informatie die je nodig hebt om je overkapping van A tot Z op te bouwen.

Welk hout gebruik je het best?

Net zoals bij het bouwen van een tuinhuis is het mogelijk om een carport uit diverse Europese houtsoorten. Wens je een budgetoplossing? Kies dan voor geïmpregneerd grenen. Wil je al iets wat dichter aanleunt bij eik, maar nog steeds betaalbaar blijft? Dan is lariks de juiste keuze. Indien je toch voor eik kiest, zal je wat meer geld op tafel moeten leggen wegens het weelderige karakter van de houtsoort.

Stap 1: ligging bepalen

Net zoals bij het plaatsen van een tuinhuis is het van belang dat je carport ook op een fundering geschoeid is. Hierbij denken we meteen aan een betonnen basis. Hou er rekening mee dat deze constructie zich kan wapenen tegen slechte weersomstandigheden. Vergeet ook niet dat het platform in staat moet zijn om het gewicht van de wagen te kunnen dragen zonder dat er vervorming optreedt.

Stap 2: lijnen uitzetten

Het is essentieel om de lijnen van de carport op de grond uit te zetten. Bepaal de plaatsen van de palen en zorg ervoor dat de bevestigingssteunen (indien nodig) bevestigd worden). Bekijk af en toe de afmetingen en controleer met de winkelhaak of de vorm van de plattegrond loodrecht is. Zo vermijd je achteraf problemen.

Stap 3: palen loodrecht plaatsen en verankeren in de grond

Hoe controleer je of de palen loodrecht tegenover elkaar zullen staan? Tussen de 10 en 15 cm van de grond span je een touw door middel van piketjes. Er zijn twee manieren om de palen in de grond te plaatsen. Ofwel kies je ervoor om je palen 60-70 cm in de grond te plaatsen. Nadien zet je deze vast met stabilisé. Je kan er ook voor kiezen om de palen te verankeren met behulp van een paalvoet of H-anker. De eerste optie, namelijk de rechtstreekse plaatsing in de grond, is de meest stabiele. Alleen zul je, omdat het hier Europees hout betreft, de palen na een tijdje moeten vervangen. Controleer ook met de waterpas of de palen loodrecht in de grond staan. Staat er een deel van de constructie tegen de muur van een huis? Maak de poten door middel van beugels vast aan de muur voor een optimale stabiliteit.

Stap 4: overlangse liggers plaatsen

Van zodra de palen stabiel in de grond staan, kan je de overlangse liggers op de palen bevestigen. Dit doe je met behulp van vastzetklemmen. Via deze weg is het mogelijk om te controleren of deze liggers perfect horizontaal tegen de palen geplaatst zijn. Gebruik ook hier opnieuw de waterpas ter controle.

Stap 5: bevestigen met schrijnwerkersbouten

Eens alles op de juiste plaats zit, kan je alles aaneen bevestigen met behulp van bijpassende bouten, bij voorkeur schrijnwerkersbouten voor een stevige constructie, en een boormachine. Vergeet de sluitringen niet.

Stap 6: kapbalken bevestigen

Het is mogelijk om schragen te gebruiken om de constructie te verstevigen. Verbind nadien beide delen aan de voor-en achterkant door middel van dwarsliggers. Nu kan je de kapbalken plaatsen. Hierop kan je elke 50 à 60 centimeter de kapbalken plaatsen die de dakbedekking zullen dragen.

Stap 7: zijbalken en bedekking plaatsen

Tot slot plaats je de zijbalken om het kader mooi af te ronden. Je kan nu naar hartenlust de dakbedekking plaatsen die jouw voorkeur geniet. Je kan onder meer kiezen voor shingles, staalplaten of polycarbonaat. Je kan er verder nog een persoonlijke touch aan geven door middel van een dakgoot.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving