Inleiding

Bij het bouwen van jouw tuinconstructie heb je de keuze tussen betonpoeren of arduinen sokkels om jouw constructiebalken op te bevestigen. Het wordt namelijk ten zeerste afgeraden om de balken rechtstreeks op de grond te laten rusten. Hierdoor zouden ze aangetast worden door vocht uit de grond en rotten. Wil je weten welke van deze twee mogelijkheden het best past bij jouw bijgebouw of overkapping? Lees dan zeker verder!

Arduinen sokkels:
  • Vind je voor balken vanaf 14 x 14 tot 20 x 20 cm.
  • Een metalen buis door zowel de sokkel als de staander.
  • Mooie afwerking bovenaan.
  • Wordt bovengronds geplaatst.
Bekijk alle arduinen sokkels
Betonnen poeren:
  • Vind je voor balken van 12 x 12, 15 x 15 en 20 x 20 cm.
  • Draadstang om de houten staanders op te schroeven.
  • Heel hoekig afgewerkt bovenaan.
  • Wordt ondergronds geplaatst.
Bekijk alle betonpoeren

Visual en checklist

De belangrijkste verschillen:
  1. Een betonnen poer wordt gemonteerd met een draadstang en een verstelbaar plaatsje.
  2. Een arduinen sokkel heeft een gegalvaniseerde metalen buis als kern.
  3. Betonnen poeren zijn enkel beschikbaar met een facetrand. 
  4. Arduinen voeten worden bovengronds geplaatst, terwijl de betonnen voeten ondergronds zitten.
  5. Houd wel altijd ruimte tussen de bovenkant van de poer en de houten staander.

Fundamentele verschillen tussen poeren en sokkels

Het eerste wat opvalt aan een betonpoer in vergelijking met een arduinen sokkel is de hoogte. Een betonpoer is over het algemeen 58 cm hoog en daarmee dus meer dan dubbel zo hoog als een sokkel. Ook typerend aan een poer is de draadstang. Deze zit voor de helft verwerkt in het beton en steekt voor de helft uit. Meestal is zo’n stang in z’n geheel 30 cm lang. Je vindt betonpoeren het vaakst terug in antracietkleur of betongrijs.

Sokkels worden vervaardigd in arduin, een soort kalksteen met een min of meer uitgesproken blauwgrijze kleur. Een arduinen sokkel is steeds voorzien van een uitgefreesd gat met een diameter van 5 cm dat helemaal door de sokkel loopt. Hierdoorheen kan je de stalen buis plaatsen die je bij de montage van een sokkel steeds nodig hebt. Deze buis wordt gedeeltelijk in de balk bevestigd en voor de rest in de sokkel geplaatst en al dan niet mee in de vloerplaat gebetonneerd.

Bij beide opties is het mogelijk om met of zonder facetrand aan de slag te gaan en is het aangewezen om een minimale spatie te laten tussen de balk en de fundering. Op die manier kan vocht dat blijft staan op het oppervlak ook niet in contact komen met het hout.

Waarom zou je kiezen voor een betonnen poer?

Een betonpoer is in prijs net dat tikkeltje goedkoper. Arduin is een iets zeldzamere materie en daardoor ook wat duurder. Wanneer je voor jouw constructie nog de mogelijkheid hebt om in de ondergrond te graven, kan je een betonpoer dieper verankeren dan een sokkel. Dankzij de hoogte van 58 cm kan je hem dieper in stabilisé of turbobeton verwerken. Een betonpoer wordt bijna altijd gecombineerd met een verstelbaar plaatje waarop je de balk kan laten rusten. Op die manier heb je iets meer grip op de afstand die je wil hanteren tussen de fundering en de balk. Poeren zijn ook verkrijgbaar in meerdere kleuren waardoor er net iets meer keuze is dan bij sokkels.

Waarom zou je kiezen voor een sokkel in arduin?

Een sokkel geeft meer cachet aan jouw bijgebouw en is daarom zeer populair in combinatie met poolhouses of constructies in eik. Ook wanneer je al met arduin hebt gewerkt in jouw tuin kan de knappe combinatie met een sokkel doorslaggevend zijn. Indien je niet diep of helemaal niet in de grond kan graven, vormen sokkels voor jouw constructie de ideale oplossing. Een sokkel kan in deze gevallen door zijn beperkte hoogte praktischer zijn en toch dienst doen als stijlvolle afwerking. Een betonpoer is namelijk hoe dan ook te hoog om niet in de grond te verwerken.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving