Inleiding

Veel Vlaamse tuinen hebben meestal een stukje gras. Iedereen, maar vooral alle kinderen, kunnen erg genieten van een zalig gazon, terwijl ze ravotten met vriendjes en vriendinnetjes. Maar hoe hou je dat zachte, groene dekentje in de tuin gezond? Is het klaar voor al dat vertier? Laten we samen zorgen dat je gazon helemaal in orde is voor genot en plezier in elk seizoen!

De regen en zon doen goed!

Is het gras wat groener aan de overkant? Lijkt jouw tuin wat slapjes? Of bruine, uitgedroogde plekken? Geen paniek, want de combinatie van de lentezon en de regen zorgen snel voor een complete metamorfose van je grasveld. Een goed onderhouden grasmat verandert van dof naar helder groen en de groei neemt toe naargelang de dagen en vooral de nachten warmer worden.

Gras is echt sterker dan je denkt en kan meer aan dan je op het eerste zicht verwacht. Geen zorgen dus als je gras er dof uitziet, want je zult zien dat het zichzelf relatief snel herstelt na een lange droogte.

Weg met onkruid

Dankzij het goede weer kan er ook wel wat onkruid of distels groeien in je gazon. Dat is natuurlijk minder aangenaam, zeker wanneer je er eens op valt. Wie graag wilt genieten van een egaal gazon, zou dus best vroeg genoeg beginnen met maaien. Distels en groter onkruid kan je met wortel en al verwijderen. Je gras zal deze gaten wel snel genoeg opvullen.

Niet te kort, niet te lang.

Je haalt de grasmaaier uit het tuinhuis en maakt alles klaar om het gazon eens goed kort te zetten. “Zo kan ik een aantal weken wachten om opnieuw te maaien!” denk je. Toch raden we dat helemaal niet aan! Zeker bij heel warm weer en hittegolven is langer gras nodig, omdat het gras zichzelf wat beschermt en zorgt voor minder uitdroging. Mik naar een lengte tussen vijf en tien centimeter.

En wil je toch een kortere lengte? Dan maai je best geleidelijk aan korter: elke week maai je dus het gras, maar telkens een stukje korter tot je de gewenste lengte hebt bereikt.

En wist je dat gras dat vaak wordt gemaaid beter groeit? Ja hoor, zo stimuleer je juist de groei, wordt het veld compacter en krijgt onkruid minder kans om door te breken. 

Hoe vaak maai je je gras het best?

“Laat het gras maar groeien”, zong Sam Gooris ooit. Wij spreken dit toch tegen, want een gezond gazon is er een die regelmatig wordt bijgeknipt. In de zomer raden we aan om eens per week met de grasmaaier te passeren. Dan hoef je het niet kort te zetten, maar onderhoud je gewoon de lengte. In de winter kan je wat langer wachten om je gazon af te rijden, maar toch nog een keer om de drie weken.

Algemeen onderhoud

Heb je last van mos of een viltlaag in je groene gras? Dan kan het handig zijn om even grondig te verticuteren na het eerstvolgende maaibeurt. Herhaal het verticuteren een paar keer tot al het mos is verdwenen. Wanneer het dan wel eens regent, zal het meeste regenwater naar jouw groene gras gaan, in de plaats van het vervelende mos en onkruid. Je kan ook altijd jouw gazon extra voeden met wat bemesting of een mengsel specifiek samengesteld voor het voeden van jouw grassoort. 

Conclusie

Een groen gazon in de tuin is een plezier voor elk gezinslid en elk huisdier. Een pronkstuk tijdens het een barbecuefeest of het speelparadijs tijdens de volgende communie. Daarom is het dus zeker aangeraden om ook dit deel van de tuin goed te onderhouden. Vaak neemt het ook een grote oppervlakte in beslag. Verzorg je gazon dus goed en je zult zien dat het gras inderdaad niet groener is aan de overkant, maar wel bij jou!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving