Blauwzwarte oxidevlekken op je hout: hoe verwijder je die?

Inleiding

Heb je onlangs houten balken aangekocht of iets geplaatst in hout en zie je plots blauwzwarte vlekken verschijnen op je balken of palen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met oxidevlekken. Maar geen paniek: oxidatie beschadigt je hout niet, en je kan het makkelijk verhelpen.

Natuurlijk fenomeen

Oxidatie is een veelvoorkomend fenomeen bij hout en houtconstructies die buiten staan of in contact zijn met metalen schroeven of ander bevestigingsmateriaal. Sommige houtsoorten, zoals eikenhout, kastanje, robinia, thermo ayous of hardhout, bevatten veel looizuur, een soort tannine die de boom beschermt tegen onder meer insecten en bacteriën.

Oxidevlekken die voortkomen uit dat looizuur is vooral een natuurlijk verschijnsel. Geen zorgen dus, je hebt niets verkeerd gedaan! Door vochtig weer kan het looizuur blauwzwarte vlekken veroorzaken op hout, en dat oogt niet zo mooi. Ook wanneer je hout in contact staat met metaal kan dat een soort allergische reactie teweegbrengen op je balken, bijvoorbeeld met al dan niet gegalvaniseerde schroeven, nagels of ander bevestigingsmateriaal. Schrik dus niet als je de vlekken al ziet op je pas geleverde houten balken! Dat komt waarschijnlijk door de metalen spanriemen waarmee de producent jouw balken vastbindt. De chemische reactie van het looizuur met metaal uit zich in de vorm van die blauwzwart gekleurde vlekken. Men zegt ook wel eens dat het hout 'bloedt'. Dat betekent gelukkig niet dat het gewond is, en al zeker niet dat het in kwaliteit vermindert.

Je kan oxidevlekken alvast vermijden door je hout te bevestigen met roestvrijstalen (RVS) of inox schroeven of nagels.

Makkelijk te verwijderen

Hoe kan je die lelijke oxidevlekken nu verwijderen? Heel eenvoudig, met oxaalzuur, een poeder dat je kan oplossen in water en gewoon met een doek of penseel aanbrengt op de vlekken. Je mengt oxaalzuur met water in een verhouding van 1 op 10, dus 10% oxaalzuur en 90% water, of je koopt het kant en klaar in de winkel, waar het de naam 'ontweringswater' draagt. Wist je dat de blauwzwarte oxidevlekken ook wel 'verwering' of 'weer' worden genoemd? Je moet het hout dus eigenlijk ont-weren, vandaar de naam ontweringswater.

Stap voor stap: oxidatievlekken verwijderen

  • Stap 1: beveilig jezelf indien mogelijk met een beveiligingsbril en -handschoenen

  • Stap 2: verdun het oxaalzuur in water: 10% oxaalzuur en 90% water. Dat is een verhouding van 1 op 10. Met warm water lost het zuur het snelst op.
    Of koop kant-en-klaar ontweringswater in jouw doe-het-zelfzaak.

  • Stap 3: dompel een doek of laken in het verdunde oxaalzuur of ontweringswater en leg die op de vlekken.

  • Stap 4: laat het doek maximaal een uurtje inwerken.

  • Stap 5: herhaal de procedure als de vlekken nog niet weg zijn.

  • Stap 6: breng eventueel nog wat verdund oxaalzuur of ontweringswater rechtstreeks aan met een penseel. Breng de oplossing nu ook op de rest van de houten balk aan (niet alleen op de vlekken).

  • Stap 7: spoel de balken na met proper water om alle resten oxaalzuur of ontweringswater te verwijderen. Laat het hout drogen.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving