Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?

Inleiding

Plan je je gevel te bekleden of nieuw leven in te blazen met hout, maar raak je niet wijs uit de talloze mogelijkheden van planken, planchetten en profielen? Als gevelbekleding met een blokprofiel jou wel wat lijkt, dan helpen wij je alvast een stapje vooruit, en leggen uit hoe je kiest tussen de verschillende blokprofielen: enkel, dubbel, tripel, of vierdubbel.

Enkel blokprofiel:
  • Latten bestaande uit een blokje.
  • Afgeschuinde bovenkanten.
  • Het beest geschikt voor een horizontale plaatsing.
Bekijk alle enkele blokprofielen
Dubbel blokprofiel:
  • Latten bestaande uit twee blokjes en een schaduwvoeg.
  • Ideaal voor kleine en middelgrote gevels.
  • Kan zowel voor een verticale als een horizontale plaatsing.
Bekijk alle dubbele blokprofielen
Triple blokprofiel:
  • Drie blokjes per lat met twee schaduwvoegen.
  • De snelste en vlotste plaatsing.
  • Perfect voor grote gevels.
  • Kan zowel voor een verticale als horizontale plaatsing.
Bekijk alle triple blokprofielen

Video en checklist

De belangrijkste aandachtspunten:
  1. Enkel, dubbel, trippel of vierdubbel.
  2. Welke uitstraling heb jij het liefst?
  3. Kies jij voor een horizontale of een verticale bekleding?
  4. Sommige blokprofielen zijn gemakkelijker te plaatsen dan andere.
  5. Begin maar met je gevel te bekleden!

Een blokprofiel, een wat-profiel?

Allereerst: wat is een blokprofiel precies? Een plank met blokprofielen bestaat steeds uit meerdere kleinere blokjes die worden uitgefreesd om zo een reliëf te creëren. Logischerwijs telt een enkel blokprofiel één blokje, een dubbel blokprofiel twee blokjes, een tripel of triple drie en een vierdubbel, quatro, quattro of kwatro blokprofiel telt dan weer vier blokjes. Zoveel opties! Maar hoe kies je nu in 's hemelsnaam?

Hoe groot is je gevel?

Om de juiste keuze te maken, moet je ten eerste letten op het visuele aspect. Dat aspect houdt rechtstreeks verband met de grootte van je gevel. Hoe groter je gevel, hoe minder druk het profiel. Voor een hele grote gevel zal je dus eerder kiezen voor een enkel, dubbel of triple blokprofiel. Een grote gevel bekleed met een quatro of vierdubbel blokprofiel zal er bijvoorbeeld al snel te druk uitzien.

Horizontaal of verticaal?

Ten tweede is het belangrijk om op voorhand te bepalen of je de houten bekleding horizontaal of verticaal wil plaatsen. Latten met een enkel blokprofiel zijn bijvoorbeeld vaak afgeschuind, en zorgen zo voor een goede afwatering wanneer ze horizontaal zijn geplaatst. Als je een enkel blokprofiel echter verticaal plaatst, dan krijgt je links en rechts een verschillend aanzicht door die afschuining. Een dubbel of tripel blokprofiel kan je in dat opzicht zowel horizontaal als verticaal plaatsen, omdat die profielen vaak gelijkmatig afgeschuind zijn aan beide kanten. Alvorens het soort blokprofiel te kiezen, is het dus interessant om eerst te bepalen of je horizontale of verticale bekleding het mooist vindt.

Een vlotte plaating

Ten derde kan het plaatsingsgemak ook een grote rol spelen in je keuze. Wil je graag snel klaar zijn met de plaatsing? Dan kies je het best niet voor een enkel blokprofiel, waarbij de latten meestal een hoogte van 4 tot 5 cm hebben. Dubbele, driedubbele en vierdubbele blokprofielen zijn gewoonlijk veel hoger, zo'n 14 tot 15 cm. Je plaatsing kan dan twee keer zo snel afgewerkt zijn als bij enkelvoudige blokprofielen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Gevelbekleding

Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?
Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?

Wie legt er nu niet graag een puzzel in de avond? Zo ontspannend en leuk om te zien hoe elk stukje perfect in elkaar past. Wist je dat jouw gevel net zo’n makkelijke puzzel kan zijn?

Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?
Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?

Je woning of een stijlvol bijgebouw is natuurlijk niets zonder een prachtige gevel. Je hebt misschien al gedacht aan hout, maar het jaarlijkse onderhoud schrikt je toch wat af. En je wilt decennialang genieten van die warme, charmante kleur van een houten bekleding.

Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?
Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?

Wij hebben zo een vurige passie voor hout, dat soms de vonk wel eens overslaat. Dan krijgen we gebrand hout. Door het hout licht of zwaarder te verbranden krijgen we niet alleen een unieke afwerking, maar ook een meer duurzaam materiaal dat regen en wind kan doorstaan.

De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur
De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur

Je wil graag je gevel opsmukken met een houten latje, planchetje of plankje, maar je vraagt je af hoe dat precies in zijn werk gaat? Wij helpen je graag op weg met een essentieel onderdeel van gevelbekleding: de achterliggende lattenstructuur, of ook wel het regelwerk genoemd. De achterliggende structuur is de basis voor een iedere houten gevelbekleding.

Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?
Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?

“Had je die latten graag fijnbezaagd of geschaafd?” “Deze terrasplanken zijn geschuurd en klaar voor gebruik.” “Met een geborstelde planchet heb je een mooie gevel.”

Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!
Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!

Vraag jij je ook af wat steigerhout en aanlegsteigers met elkaar te maken hebben? Begrijp je niet goed wat het verschil is tussen een plank van steigerhout en een ‘gewone’ plank? Gedaan met twijfelen!

Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding
Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding

Stel je voor: je hebt besloten om voor een prachtige look te gaan en de gevel van je huis of bijgebouw in hout te bekleden. Je hebt je favoriete houtsoort gekozen en je kan niet wachten om je materialen te bestellen. Maar dan wordt jou een vraag gesteld waar je het antwoord niet op weet.

Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?
Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?

Denk je eraan je gevel te bekleden met het mooie effect van fijne houten latjes? Dan kan je daarbij kiezen tussen een open of een gesloten lattenstructuur. Wij helpen je even op weg bij de verschillen en voordelen van beide systemen.

Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen
Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen

Gevelbekleding is er in alle soorten en maten. Vaak is het niet gemakkelijk om het overzicht te bewaren doordat er zoveel modellen op de markt zijn. Toch is het belangrijk om van begin af aan de juiste keuze te maken, want een gevelbekleding plaats je voor een lange periode.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving