Iroko: hout met geneeskundige krachten

Inleiding

Hard, extreem stabiel, duurzaam, en toch betaalbaar. Daarvoor is de tropische hardhoutsoort iroko vooral gegeerd. Maar wist je dat achter die exotische naam ook een verhaal zit? Nee? Lees dan zeker verder.

Achter de planken iroko die aan vele gevels hangen en in tuinpoorten verwerkt zitten, schuilt een wonderlijke Afrikaanse boom. De iroko is een machtige boom die tot wel 50 meter hoog en 2,5 meter breed kan worden. De iroko is echt niet alleen machtig om zijn omvang, maar ook omwille van zijn geneeskundige krachten. In de homeopathie en fytotherapie wordt iroko namelijk veelvuldig gebruikt om kwaaltjes en pijn te bestrijden. Zo werkt de vermalen schors tegen hoest en hartkwalen, en helpt de wortel om astma, aambeien, haarverlies en zelfs onvruchtbaarheid bij vrouwen tegen te gaan. Het afkooksel van zijn wortel zou bovendien een afrodisiacum zijn.

Legende en symboliek

In westelijk Afrika, onder meer in Ghana, Angola en Togo, waar de iroko vooral groeit, gelooft men zelfs dat de boom veel meer dan geneeskrachtig is. De iroko zou namelijk symbool staan voor verschillende dingen. Doorzettingsvermogen, bijvoorbeeld, omdat het een van de hoogste bomen is die in het wild groeit en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Als je in de buurt van een iroko woont, dan zal die jou dus helpen om uit een benarde situatie te komen. De schaduw die de boom biedt, zou dan weer bescherming symboliseren. Wanneer je een iroko tegenkomt, dan mag je dus gerust zijn dat je op de goede weg bent in het leven. Ten slotte is de aanwezigheid van de boom een teken van goede gezondheid voor jou en jouw naasten.

Dat alles krijg je echter niet zomaar gratis van een irokoboom. De symboliek wordt beheerd en beschermd door de Iroko-man, een soort geest die in de boom woont en je gezondheid en bescherming biedt in ruil voor offers. Het geloof in de Iroko-man is afkomstig van een legende van de West-Afrikaanse stam Yoruba. Daar gaat al eeuwenlang het verhaal rond over de ‘Iroko-man en de houtsnijder’. Dat verhaal lijkt een beetje op het gekende sprookje Repelsteeltje, maar dan met een gelukkiger einde. De legende vertelt over een Afrikaans volk waar de inwoners maar geen kinderen konden krijgen. De Iroko-man was een god of boomgeest die het volk vruchtbaarheid kon geven, als ze hem hun lekkerste graan, maïs en vruchten gaven. De vruchtbaarheid keerde terug in de stam, behalve bij de houtsnijder en zijn vrouw, die geen voedsel of bezittingen hadden om aan de Iroko-man te geven. Uit wanhoop moesten ze hun eerstgeboren kind aan hem afstaan. Net als in het sprookje, kunnen de ouders dat niet verkroppen en dreigt de woedende Iroko-man met straffen en vloeken. Het verhaal eindigt gelukkig positief, wanneer de houtsnijder een kindje snijdt uit hout. Daarmee is de Iroko-man tevreden, omdat het kind een eeuwige glimlach heeft.

Er wordt wel eens gezegd dat de Irokogeest gevangen zit in het hout van de boom. Als je dus een huis hebt dat gemaakt is uit dat mooie tropische hout, dan zou het weleens kunnen dat je de Iroko-man af en toe hoort.

Veelzijdigheid

Naast de magische krachten van de boom wordt zijn hout ook gebruikt voor allerlei toepassingen, zoals voor gevelbekleding, meubels, vloeren en zelfs muziekinstrumenten. Wist je dat iroko een van de traditionele houtsoorten is om een djembé van te maken? De hoge hardheid van het hout zorgt voor een optimale klank van het trommelinstrument.

Samengevat is iroko dus een heel veelzijdige houtsoort. Bovenop zijn geneeskundige krachten en magie, heeft hij ook nog eens een uitstekende kwaliteit en duurzaamheid. En geen zorgen: de iroko-man zal jou niet achtervolgen in je huis of tuin!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving