Inleiding

Jij bent na een lange en koude winter waarschijnlijk 100% klaar voor lange, warme zomeravonden met je familie of vrienden. Met een drankje in de hand heerlijk genieten van de laatste zonnestralen en warmte in je tuin. Jij bent er klaar voor, maar is je tuin dat ook? Ontdek hier hoe je hem zomerproof kan maken!

Neem het groen onder handen

Ten eerste, je gazon. In de winter heb je er waarschijnlijk niet al te veel naar omgekeken. Is het gras bij de overburen veel groener? Of is je groene massa na de eerste warme dagen ondertussen al zo overwoekerd dat je er bijna over struikelt? In ieder geval is maaien een goed idee! Haal je verticuteermachine maar boven en leef je uit. Verticuteren is belangrijk om je gazon te laten ademen. Je haalt er de viltlaag mee weg die zich in de loop van de maanden heeft gevormd. Als die laag te dik wordt, loop je het risico dat je gras verstikt.

Tip: wil je een meerwaarde bieden aan het klimaat? Verticuteer je gazon dan niet meteen volledig, maar laat een stukje staan. Eén of meerdere vierkante meters is al voldoende. Zo draag je bij aan de reeds afgelopen, maar succesvolle ‘Maai Mei Niet’-actie door wilde bloemen te laten groeien. Leve de bijtjes! Over enkele weken kan je dan het resterende deel verticuteren, en een ander deeltje laten groeien.

Na het verticuteren kan je alvast wat bemesten. Je grasperk vindt een beetje extra voeding namelijk wel lekker. Juni en juli zijn bovendien ideale maanden om eventueel wat gras bij te zaaien. Naast de extra boost, moet je je gazon en planten ook beschermen tegen onkruid. Niet voor niets zeg je in het Frans mauvaise herbe! Door die slechte planten weg te halen, geef je bestaande en nieuwe, goede planten een betere kans. Je kan handmatig te werk gaan of een ecologische verdelger gebruiken. Let dan wel op dat je je andere planten niet beschadigt. Een andere manier is met een onkruidbrander op gas of met vlam, en ook azijn schijnt z’n werk te doen.

Snoeien en zaaien maar!

Vervolgens kan je indien nodig enkele planten, bomen en struiken snoeien. Je planten zullen meer kans krijgen om te blijven groeien als je hun verdorde takken weghaalt. Bekijk welke struiken en bloesems al zijn uitgebloeid in de lente, en zet de schaar erin. Maar waarom dan net nu, en niet in de winter? Het voordeel van snoeien in de zomer is dat de planten beter ‘helen’ na het snoeien. Planten zijn in de zomer dankzij de zon en de warmte in volle groei, waardoor de zogenaamde ‘wondjes’ die de snoeischaar op de takken achterlaat, sneller zullen herstellen. Na het snoeien van uitgebloeide takken en knoppen, geef je nieuwe scheuten en jonge takken meer kans om (verder) te groeien.

Wat je in de zomer ook flink kan doen groeien, zijn de groenten in je moestuin. Als je al een moestuin hebt, dan kan je in de zomermaanden heel wat oogsten, zoals courgette, rucola, aardappel en knoflook. Ook als je nog geen moestuin had, dan is het zeker niet te laat om er nog eentje te beginnen. Dankzij de warme dagen met veel zonlicht, kan je nu al heel wat planten rechtstreeks buiten zaaien of planten, zoals broccoli, rode biet en sperzieboon. Raadpleeg daarvoor een zaaikalender en onze handige moestuintips die we eerder schreven.

Neem de rest onder handen

Nadat je je groen een beurt hebt gegeven, is het tijd voor je hout en natuursteen. Misschien kunnen je tuinmeubelen wel een laagje olie of verf gebruiken, of moet je je terras dringend onder handen nemen met de hogedrukspuit en schuurborstel. Of misschien is het wel tijd voor een nieuwe inrichting of plankenwerk?

In de zomer zullen jouw kinderen of kleinkinderen natuurlijk staan springen om zich uit te leven in de tuin. Let dus op dat je terras en meubels splintervrij zijn, en let op dat ze zich niet kunnen bezeren aan losliggende tegels, takken en andere obstakels. Je kan de kleinsten natuurlijk ook wat meer verwennen, en een speeltoren bouwen. Voor alle leeftijden!

Duik het tuinhuis in!

Neem zeker ook eens een kijkje in je tuinhuis, berging of garage. Tijdens een grondige opruimsessie vind je daar ongetwijfeld rommel, maar misschien ook dingen die je al jaren zoekt. Je doet er misschien ook inspiratie op voor nieuwe dingen in je tuin. Wat dacht je van een prieeltje of overkapping om een gezellig zithoekje te maken? Je kan het bovendien makkelijk zelf bouwen. Even zweten en dan heerlijk genieten!

In een notendop...

Samengevat: maaien, verticuteren, bemesten, snoeien, oogsten, verven en schrobben. En daarna: genieten! Hadden we die mooie, warme zomeravonden al vermeld?

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving