Inleiding

Bij EXZO zijn we trots op ons werk en op onze doe-het-zelvers. Charlotte bouwde voor haar horeca-onderneming een bar in steigerhout en bewijst daarmee dat doe-het-zelven niet alleen voor mannen is. Wij gingen langs in Bellem en vroegen haar hoe ze de zaken heeft aangepakt.

Video

Onderneemster Charlotte uit Bellem bewijst dat klussen en timmeren niet alleen voor mannen is! Charlotte runt een pop-up zomerbar en had daarvoor nog een barmeubel nodig. Waarom niet zelf maken? Ze nam zelf het heft in handen (en een hamer en zaag) en ging aan de slag.

Bekijk alle steigerhouten planken Bekijk alle hazelaarschermen

Hoe kwam je op het idee om een barmeubel te bouwen in steigerhout en hazelaarschermen te plaatsen?

Voor mijn onderneming, een openlucht pop-up bar, was ik nog op zoek naar hout voor de inrichting. Zo zocht ik nog een meubel om bestellingen op te nemen en te serveren, en wilde ik mijn privéwoning op een subtiele manier afschermen van het evenementterrein. Zo kwam ik terecht bij EXZO. Ik kreeg advies over hoe en met welk materiaal mijn projecten het best tot hun recht zouden komen. Omdat mijn zomerbar in een boomgaard ligt, paste een bar in steigerhout perfect binnen die landelijke omgeving. Bovendien is steigerhout duurzaam, en is het zeer geschikt om meubelen mee te maken voor zowel buiten als binnen. Ook de prijscategorie lag binnen mijn budget.

Verder wilde ik ons huis, dat juist naast de boomgaard staat, een beetje afschermen van de zomerbar. Ik wilde geen opvallende afsluiting, dus EXZO raadde me gevlochten hazelaarschermen aan. Subtiele, maar toch mooie en landelijke afscheiding, die perfect in het landschap opgaat.

Hoe heb je het bouwen van de bar aangepakt?

Op voorhand hebben we een bouwtekening geschetst van een eenvoudige bar. Na een beetje finetunen hadden we dan de juiste afmetingen en vormen. Op basis daarvan maakte ik dan een berekening van hoeveel planken van 2,5 of 3 meter ik nodig had, en ik kon beginnen timmeren.

De basisstructuur van de bar is eigenlijk simpeler dan je zou denken. Hij bestaat voornamelijk uit een aantal grote en kleine panelen. Die maak je door verticale steigerhoutplanken naast elkaar te leggen en die aan elkaar vast te maken met een horizontale of dwarse verbindingslat aan de twee uiteinden. Je moet daarbij altijd zorgen dat je voldoende spijkers of schroeven bevestigt, zo’n twee ter hoogte van elke verticale plank. Zo heb je zeker een stevig geheel. De panelen die je maakt, hang je vervolgens aan elkaar vast met schroeven.

Ik ben begonnen met het achterste paneel te timmeren. Dat bestaat uit 16 planken van een kleine 20 cm breed en anderhalve meter lang, de totale lengte en hoogte van mijn bar. Vervolgens maakte ik zijpaneeltjes van iets meer dan een halve meter breed. Daarvoor had ik genoeg aan 3 planken. Die zijpanelen schroefde ik haaks op de achterwand, en zo had ik al de basis voor mijn bar. Aan de binnenkant van de panelen heb ik ook nog extra verbindingslatjes geschroefd, waar het barblad dan op kon steunen. Dat blad maak je trouwens op dezelfde manier als de panelen.

Hoe heb je de hazelaarschermen geplaatst?

Dat was ook vrij eenvoudig. Klussen is eigenlijk niet moeilijk hoor! Eerst hebben we goed gemeten waar de schermen moesten komen. Zo konden we bepalen waar en op welke afstand de kastanje palen zouden staan. Op die plaatsen hebben we dan putten gegraven van iets meer dan een halve meter diep met een grondboor. Daarna zet je de palen in de putten en klop je ze nog wat dieper aan met een paalhamer of rubberen hamer. Daarna is het een kwestie van vastschroeven! Het lukt prima om dat te doen met lange schroeven, door het scherm en de paal heen. Wij hebben de gaten ook eerst voorgeboord, dat schroeft makkelijker en voorkomt ook dat het hout gaat splijten of splinteren.

Welk gereedschap had je nodig?

Het belangrijkste gereedschap om de bar te timmeren was een handzaag, een hamer en spijkers. Daarnaast gebruikte ik ook een schroevendraaier en schroeven voor extra stevigheid. Voor de hazelaarschermen heb je een manuele grondboor nodig voor de palen, en een boormachine en een elektrische schroevendraaier om de schermen vast te maken. Ik heb verder ook een werkbank gebruikt om de barpanelen in elkaar te timmeren en een houtklem ter versteviging, maar dat is niet per sé nodig.

Heb je nog tips voor andere doe-het-zelvers?

Ik kan absoluut aanraden om restjes hout die je na het timmeren over hebt, niet weg te gooien. Ik kon met de overschotten van het zagen nog enkele legplanken maken voor mijn bar en voor ernaast, en wat panelen om bijvoorbeeld de vuilnisbak achter te zetten.

Verder wil ik iedereen aanraden om niet terug te deinzen voor een doe-het-zelf- of timmerproject. Eigenlijk is doe-het-zelven helemaal niet moeilijk. Ik heb aan de bar maar een dagje werk gehad en de hazelaarschermen waren op een paar uurtjes geplaatst. Als je het zelf probeert, zal je achteraf nog meer tevreden zijn van je resultaat. Ik ben persoonlijk echt heel trots op wat ik heb gemaakt.

Charlotte
Ik ben heel trots op onze toog, want die vormt echt het centrum van onze bar en die is heel mooi gelukt met het steigerhout.
8.0/10
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving