Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?

Inleiding

Denk je eraan je gevel te bekleden met het mooie effect van fijne houten latjes? Dan kan je daarbij kiezen tussen een open of een gesloten lattenstructuur. Wij helpen je even op weg bij de verschillen en voordelen van beide systemen.

Met een blokprofiel:
  • Snelle en gemakkelijke plaatsing.
  • Keuze uit een enkel, dubbel, triple of vierdubbel blokprofiel.
  • Volledig gesloten gevelbekleding.
Bekijk alle blokprofielen
Met een open lattenstructuur:
  • Vrijheid om de breedte van de voegen te bepalen.
  • Keuze uit verschillende houtsoorten.
  • Ook parallellogrammen beschikbaar.
  • Kruipt meer werk in.
Bekijk alle latten

Video en checklist

De belangrijkste verschillen:
  1. Bij latjes kan je zelf de grootte van de open voeg bepalen.
  2. Bij een blokprofiel passen alle stukjes als een puzzel in elkaar en hoed je niet elk latje apart vast te maken.
  3. Latten zijn iets goedkoper, omdat er geen bekleding zit in de open voegen.
  4. Jouw keuze hangt vooral af van jouw persoonlijke smaak.

Visuele voorkeur

De grootste factor die je keuze zal beïnvloeden is waarschijnlijk het verschil in persoonlijke smaak en voorkeur. Zo heb je bij een open lattensysteem te maken met fijne houten latjes die horizontaal of verticaal aan je gevel vastzitten. De voeg daartussen – waarbij je overigens zelf kan kiezen hoe breed die is – zorgt voor een mooi contrast tussen de latten. Dat komt grotendeels door het zwarte, uv bestendige achterdoek dat net achter de gevel wordt geplaatst ter bescherming.

Hetzelfde effect kan je ook creëren met een gesloten systeem. Dat bestaat uit planken die zonder voeg in elkaar passen, maar waarbij het effect van de afzonderlijke latjes wordt nagebootst door het blokprofiel in de plank. De schaduw die tussen de blokjes valt, heeft hetzelfde effect als afzonderlijke latten. Hoe dikker het blokje is, hoe groter de schaduwvoeg.

Verschil in plaatsing

Een open lattenstructuur bestaat uit allemaal afzonderlijke latten, terwijl bij een gesloten lattensysteem de planken met blokprofielen precies in elkaar passen. Het spreekt voor zich dat de afzonderlijke latten plaatsen meer arbeidsintensief zijn dan bredere planken die in elkaar passen. De blokprofielplanken van een gesloten systeem hebben namelijk meestal een tand- en groefverbinding, waardoor je heel vlot kan doortimmeren aan je gevel en je een minder groot aantal werkuren zal hebben.

Verschil in prijs

Doordat een open systeem een voeg heeft tussen de latten, moet je daarmee rekening houden in de berekening van je materiaal. Aangezien er geen hout zit in de open voeg, zal de prijs per vierkante meter van de latten of parallellogrammen goedkoper zijn dan bij een gesloten blokprofiel. Aangezien de planken met een blokprofiel bovendien ook dikker zijn, zal de prijs meestal iets hoger liggen dan bij afzonderlijke, open latten.

Conclusie

Samengevat is het visuele effect een van de belangrijkste factoren: jouw persoonlijke voorkeur. Een open voeg met zwart contrast tussen de latten, of een gesloten structuur met een schaduwvoeg van de blokjes. Als je er niet uitkomt welke van de twee je het mooist vindt, dan kan je je keuze ook laten beïnvloeden door het plaatsingsgemak en de prijs. Een lattenstructuur met open voeg is namelijk meer arbeidsintensief qua plaatsing, maar tegelijk goedkoper dan een gesloten structuur, doordat de latten afzonderlijk en met tussenruimte worden geplaatst. Een gesloten systeem zal je dan weer veel sneller geplaatst hebben, maar de aankoop zal aanvankelijk wat meer doorwegen in de portemonnee.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Gevelbekleding

Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?
Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?

Wie legt er nu niet graag een puzzel in de avond? Zo ontspannend en leuk om te zien hoe elk stukje perfect in elkaar past. Wist je dat jouw gevel net zo’n makkelijke puzzel kan zijn?

Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?
Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?

Je woning of een stijlvol bijgebouw is natuurlijk niets zonder een prachtige gevel. Je hebt misschien al gedacht aan hout, maar het jaarlijkse onderhoud schrikt je toch wat af. En je wilt decennialang genieten van die warme, charmante kleur van een houten bekleding.

Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?
Wat is het verschil tussen alle soorten gebrand hout?

Wij hebben zo een vurige passie voor hout, dat soms de vonk wel eens overslaat. Dan krijgen we gebrand hout. Door het hout licht of zwaarder te verbranden krijgen we niet alleen een unieke afwerking, maar ook een meer duurzaam materiaal dat regen en wind kan doorstaan.

De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur
De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur

Je wil graag je gevel opsmukken met een houten latje, planchetje of plankje, maar je vraagt je af hoe dat precies in zijn werk gaat? Wij helpen je graag op weg met een essentieel onderdeel van gevelbekleding: de achterliggende lattenstructuur, of ook wel het regelwerk genoemd. De achterliggende structuur is de basis voor een iedere houten gevelbekleding.

Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?
Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?

“Had je die latten graag fijnbezaagd of geschaafd?” “Deze terrasplanken zijn geschuurd en klaar voor gebruik.” “Met een geborstelde planchet heb je een mooie gevel.”

Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!
Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!

Vraag jij je ook af wat steigerhout en aanlegsteigers met elkaar te maken hebben? Begrijp je niet goed wat het verschil is tussen een plank van steigerhout en een ‘gewone’ plank? Gedaan met twijfelen!

Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding
Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding

Stel je voor: je hebt besloten om voor een prachtige look te gaan en de gevel van je huis of bijgebouw in hout te bekleden. Je hebt je favoriete houtsoort gekozen en je kan niet wachten om je materialen te bestellen. Maar dan wordt jou een vraag gesteld waar je het antwoord niet op weet.

Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?
Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?

Plan je je gevel te bekleden of nieuw leven in te blazen met hout, maar raak je niet wijs uit de talloze mogelijkheden van planken, planchetten en profielen? Als gevelbekleding met een blokprofiel jou wel wat lijkt, dan helpen wij je alvast een stapje vooruit, en leggen uit hoe je kiest tussen de verschillende blokprofielen: enkel, dubbel, tripel, of vierdubbel.

Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen
Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen

Gevelbekleding is er in alle soorten en maten. Vaak is het niet gemakkelijk om het overzicht te bewaren doordat er zoveel modellen op de markt zijn. Toch is het belangrijk om van begin af aan de juiste keuze te maken, want een gevelbekleding plaats je voor een lange periode.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving