Inleiding

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf aan de slag te gaan in huis en tuin. Ze nemen het heft en de hamer in eigen handen en gaan doe-het-zelven. Bij EXZO vinden we het fijn om te zien waar onze klussers mee bezig zijn. Vandaag gingen we langs bij Renaat en Catherine in Erpe-Mere. Zij bouwden een opstaand terras aan hun zwembad. Hieronder lees je hoe ze dat hebben beleefd en aangepakt.

Video

Renaat en Catherine sloegen de handen in elkaar en bouwden een opstaand platform van tali terrasplanken naast hun zwembad.

Bekijk alle hardhouten terrasplanken Bekijk alle houten onderbalken Bekijk alle zwembaden

De inspiratie

Het begon allemaal met de keuze voor een half ingegraven zwembad in de tuin. Een niet-ingegraven zwembad zou namelijk te groot en opzichtig staan in de tuin, terwijl een volledig ingebouwd bad te snel vuil zou worden. Een half bad was dus de gulden middenweg. Bovendien konden ze zo ook nog eens genieten van een mooie houten omranding, die past binnen de landelijke stijl van hun huis en tuin.

Het idee van het terras kwam er dan als logisch gevolg na het plaatsen van het zwembad. Tussen de rand van het zwembad en het bestaande klinkerterras was nog een kleine meter plaats. Daar zou perfect een opstapje of terrasje tussen passen. Via een opstaand terras kan je namelijk makkelijker in het zwembad springen, maar je kan het ook gebruiken als zitbank om een hapje of drankje te nuttigen aan het water.

De materiaalkeuze

Toen Renaat en Catherine naar EXZO trokken om hun terrasplanken uit te kiezen, dachten ze aanvankelijk aan planken in bankirai. Ze gingen echter naar huis met de tropische hardhoutsoort tali, omwille van de gunstigere prijs-kwaliteitverhouding. Ze leerden dat tali even kwaliteitsvol en duurzaam is als het bekende bankirai, en dat het bovendien gegarandeerd uit duurzame boskap voortkomt.

Voor de onderliggende kaders kozen ze voor het uiterst stevige okan hardhout, omdat het zowel stevig en waterbestendig, als betaalbaar is.

De constructie: de onderstructuur

De ondergrond van het terras plaatste Renaat in stabilisé. Die legde hij enkele centimeters lager dan het terras van klinkers, zodat een goede waterafloop gegarandeerd blijft. Op de laag stabilisé begon onze klusser dan met de basis voor het terras: de kaders. Op de totale terraslengte van 8,80 meter, maakte Renaat 16 gelijke kaders. Elk kader bestaat uit een zestal hardhouten balken die steeds haaks op de richting van de tali planken staan.

Om de breedte van de kaders te bepalen, moest Renaat rekening houden met de afstand van het zwembad tot het klinkerterras en de dikte van de tali terrasplanken. Er moest namelijk voldoende plaats en een zekere spelingsruimte zijn voor de kaders en de planken. Op die manier was er genoeg plaats om de tali planken aan de kaders te schroeven, zonder dat ze de klinkers raakten.

De kaders bestaan uit een verticale balk op de ondergrond van stabilisé, met loodrecht daarop twee opstaande balken aan elke kant. De twee opstaande balken zijn met elkaar verbonden door een horizontale balk bovenaan. Vervolgens is er nog een vijfde, korter rechtopstaand balkje dat vastzit aan de omranding van het zwembad, en een zesde, horizontale plank die het hele kader extra stevigheid geeft.

De constructie: Het bevestigen van de terrasplanken

Renaat en Catherine maten alle afmetingen voor de hardhouten balkjes op voorhand uit aan de hand van een bouwschets. Vervolgens maakten ze de kaders allemaal afzonderlijk. Daarna maakten ze die vast aan de ondergrondaan de rand van het zwembad. Zowel voor de kaders als voor de bevestiging ervan gebruikten ze stevige terrasschroeven, waarvoor ze de gaten eerst moesten voorboren.

Nadat ze de kaders gebouwd en geplaatst hadden, kon het doe-het-zelfkoppel relatief gemakkelijk de tali planken tegen de kaders timmeren. Voor het terras van 8 meter gebruikten ze planken op volle lengte van zo’n 5 meter, en bevestigden daaraan verzaagde planken van ongeveer 3 meter. Voor de kleinere zijvlakken van het terras moesten ze de lange planken in verschillende korte stukken verdelen. Tussen elke plank hielden ze rekening met enkele millimeters speling, om de planken de ruimte te geven eventueel uit te zetten. Elke plank zit ter hoogte van elk kader met twee schroeven vastgeschroefd. Dat vormt een superstevig geheel dat na verloop van tijd niet kan kromtrekken of werken. Boven op elke schroef werd ook een hardhouten plug gestopt. Daarvoor boor je een extra opening boven de kop van de schroef. De pluggen verstoppen als het ware de schroeven en de planken krijgen daardoor ook een perfect egaal oppervlak.

Omdat de planken en de kaders van hardhout zijn, moest het koppel opnieuw voorboren voor het schroeven. Daar kruipt dan wel wat extra tijd en inspanning in, maar dat deert Renaat en Catherine niet. Ze zullen immers nog decennialang genieten van hun hardhouten terras!

Tali: de geribbelde of de vlakke kant?

Tali terrasplanken hebben twee verschillende zijden. Een vlakke en een geribbelde kant. Renaat en Catherine wilden graag een zo slipvrij mogelijk terras, vooral omdat hun jonge kinderen er veel op zouden spelen. Op advies van EXZO koos het koppel ervoor om de vlakke zijde bovenaan te plaatsen. In tegenstelling tot wat velen denken, zorgt de ribbel in een terrasplank namelijk niet voor een antislip-effect. Op een vlakke plank kan achterblijvend water en neerslag immers veel sneller drogen en is de kans kleiner dat er zich glibberige mossen vormen.

De service van EXZO

Renaat en Catherine kwamen terecht bij EXZO door een aankoop in het verleden. Enkele jaren geleden waren ze online op zoek naar een houten afsluiting voor in hun tuin. Ze kwamen via het internet terecht bij EXZO, toen nog Ecohout, en kochten er een afsluiting van hazelaar vlechtschermen. Omdat ze erg tevreden waren van de service toen, stapten ze vandaag opnieuw naar EXZO voor advies over hun doe-het-zelf-terrasje.

Zonder het goede advies van de EXZO-medewerkers, was het klusproject niet geworden hoe het er vandaag uitziet. Zo gingen ze naar huis met het materiaal en de houtsoort die het beste bij hen en hun project paste, die ze aanvankelijk zelfs niet kenden. Het koppel is dus erg tevreden van hoe de verkoop is verlopen. Ook na de verkoop konden ze zonder problemen terecht bij de medewerkers voor vragen en meer advies. Ze geven EXZO een mooie 8/10 voor de goede en vlotte samenwerking!

Kan iedereen een terras plaatsen?

Renaat is geen volledige beginner meer als het op klussen aankomt, maar is ook zeker geen professionele vakman. Hij gelooft dat iedereen met het juiste materiaal, een goede voorbereiding en correct advies makkelijk helemaal zelf een eigen terrasje kan plaatsen. Renaat maakte tijdens de klus vooral gebruik van een meter, een waterpas, en een elektrische boor en schroevendraaier.
Renaat en Catherine zijn over het algemeen zeer tevreden over hoe hun project is verlopen. Alles liep zoals verwacht, en ze hadden weinig moeilijkheden of tegenstellingen. Ze zijn zeer trots op hun werk! Voortaan kunnen ze genieten van hun realisatie terwijl ze letterlijk en figuurlijk een terrasje doen in eigen tuin!

Renaat
Zonder het goede advies van de EXZO-medewerkers , was het klusproject zeker niet geworden zoals het er nu uitziet!
8.0/10
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving