Inleiding

Je start met de bouw van jouw tuinhuis, serre, poolhouse, woonunit of ander bijgebouw. Je checkt even of je alle benodigdheden hebt: planchetten, schroeven, spijkers, gebinte, de vergunning? Oei, vergunning? Ja hoor, in sommige gevallen is dat noodzakelijk! Je bekijkt dus best even of je jouw tuingebouw wel mag plaatsen. In dit blogbericht zetten we even de regels voor losstaande bijgebouwen op een rijtje voor België. Er zijn verschillende regels, afhankelijk van of je in Vlaanderen, Wallonië of Brusselse Hoofdstedelijk Gewest wil bijbouwen. Bekijk dus goed aan welke voorwaarden jij moet voldoen.

Voor mensen uit Vlaanderen (België)

Heb ik altijd een vergunning nodig voor een bijgebouw?
Soms is er geen vergunning noodzakelijk voor de plaatsing van jouw tuingebouw, maar dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. In de volgende gevallen mag je dus beginnen bouwen, zonder dat je iets laat weten aan jouw gemeente.

Hoeveel m² bijgebouw zonder vergunning?

Je mag per woning maximum veertig vierkante meter in totaal beslaan aan vrijstaande gebouwen. Als je al een tuingebouw hebt staan (een garage of tuinhuis bijvoorbeeld) en je wilt daar nog een serre bijzetten, dan worden de oppervlaktes van beide gebouwen bij elkaar opgeteld. Meten is weten, en zorg dus dat de totale oppervlakte deze veertig vierkante meter niet overschrijdt!

De vrijstelling geldt ook alleen als het tuingebouw wordt gebruikt als opslagplaats voor tuingereedschap (een tuinhuis bijvoorbeeld) en tuinontspanning (poolhouse, overkappingen, en zo verder). Als je dus van plan bent om jouw tuingebouw te gebruiken als woonplaats of voor jouw kantoor, atelier en dergelijke, dan is een vergunning verplicht én moet je samenwerken met een architect!

Hoe hoog mag een bijgebouw zijn?

Er zijn enkele beperkingen op vlak van hoogte, afstand en plaats. Tuingebouwen mogen zonder vergunningen niet hoger zijn dan 3,5 meter, tot hun hoogste punt gemeten. Ze moeten ook volledig binnen een straal van dertig meter van de woning worden opgetrokken. Staat jouw tuingebouw in een tuin aan de zijkant van jouw woning? Dan moet die minimum op drie meter van de grens van jouw perceel geplaatst worden.

In het geval van een bijgebouw in een achtertuin moet die minstens een meter van de grens worden gebouwd. In dit laatste geval mag je ook tegen een bestaande scheidingsmuur aanbouwen, maar mag je die muur niet verplaatsen of aanpassen.

Moet ik samenwerken met een architect?

Er zijn gevallen wanneer je een architect nodig hebt voor het bouwen van jouw project. Een goede vuistregel: als je een vergunning nodig hebt, en dus geen vrijstelling krijgt met bovenstaande voorwaarden, dan ben je in principe verplicht om te werken met een architect. Ook wanneer het bijgebouw zal worden gebruikt als woning of als werkruimte, dan is een bouwmeester verplicht.

Opnieuw zijn er hier uitzonderingen op de regel. Je hoeft geen architect aan te spreken bij de plaatsing van dierenverblijven zoals volières, duiventillen of andere hokken. Ook voor serres, tuinhuizen, bergplaatsen, garages en carports is meestal geen architect nodig. Dit wel op voorwaarde dat (1) het gebouw niet groter is dan veertig vierkante meter en dat (2) de hoogte ervan niet hoger is dan 4,5 meter.

Hoe vraag ik een vergunning aan?

Je kan vlot jouw vergunning online aanvragen bij het Vlaams omgevingsloket. Daarnaast kan je ook bij jouw gemeente- of stadhuis terecht. In ieder geval raden we aan om altijd even te informeren bij jouw gemeente of stad voor je begint te bouwen. Dan ben je zeker dat alles volgens het boekje gebeurt.

Moet ik mijn bouwproject melden aan de gemeente?

Wat anders is in Vlaanderen ten opzichte van Wallonië en Brussel, is dat er soms geen vergunningsplicht is, maar wel een meldingsplicht. Je hoeft dan dus geen officiële vergunning aan te vragen, maar jouw plannen wel melden bij jouw gemeente of stad. We kunnen hier geen lijstje opstellen van wanneer het wel en niet moet, want deze regels verschillen van gemeente tot gemeente. In dit geval vraag je het dus best eens na in het gemeente- of stadhuis. Als een melding verplicht is, dan kan je de plannen beschrijven in het online omgevingsloket. Nadat je de meldingsakte hebt ontvangen (normaal na ongeveer dertig dagen) mag je de bouw van jouw project starten.

Wat moet je weten om een bijgebouw te plaatsen in Brussel?

De regels in verband met vergunningen komen over het algemeen goed overeen met die van Vlaanderen. Er zijn wel enkele regels die anders zijn.
In Brussel mag je een tuinhuis pas zetten als die niet groter is dan negen vierkante meter, en de nok van het dak niet hoger is dan 3,5 meter.

Wat moet je weten om een bijgebouw te plaatsen in Wallonië?

In Wallonië is het net iets complexer als het gaat om vergunningsvrij bouwen. Als je een tuinhuis wilt plaatsen, dan kies je best voor een houten model van niet groter dan vijftien vierkante meter in oppervlakte. Het gebouw mag ook maximum drie meter hoog zijn tot aan de nok, en de sierlijst mag maximum 2,5 meter hoog zijn. Ook de plaats van het tuinhuis is bepalend: die mag niet in een voortuin worden geplaatst en staat minstens drie meter van de scheiding.

Conclusie

Zoals je kan zien is dit een hele boterham aan regels en uitzonderingen en kan het zijn dat de verwarring toeslaat. We raden zeker aan om altijd eerst te informeren bij jouw gemeente of stad, over wat kan en niet kan. Het is wel wat extra papierwerk om door te gaan, maar de voldoening is groot wanneer jouw poolhouse er uiteindelijk staat. Een plons in het zwembad, en je bent alle paperassen al snel vergeten!

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving