EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Ecologisch hout

Ecologisch hout

EXZO selecteert voor jou steeds de beste stukken hout en laat die verwerken tot het beste bouwmateriaal, gaande van tuinpalen tot gevelbekleding. Wij staan ook steeds bij de bron en werken met zo weinig mogelijk tussenhandelaars. Dat zorgt ervoor dat we de prijs van onze houtproducten kunnen drukken.
Een gemeenschappelijk kenmerk van alle houtsoorten is dat ze vergrijzen op een natuurlijke manier. Binnen ons rijk assortiment onderscheiden we volgende categorieën:

Europees hout
Europees hout wordt algemeen gezien als duurzaam hout. Maar soms heeft het hout een behandeling nodig om een volwaardige duurzaamheid te bekomen. De bekendste houtsoort binnen de Europese houten die een impregnatiebehandeling nodig heeft bij buitengebruik is geïmpregneerd grenenhout. Je plaatst het hout dus best niet rechtstreeks in de grond zonder paalvoet. Robinia is hier de grote uitzondering op de regel. Het vertoont de natuurlijke duurzaamheidskenmerken van tropisch hardhout en kan dus wél rechtstreeks in de grond geplaatst worden. Het Europees hout bezit een beperkte ecologische voetafdruk, en qua prijs is Europees hout optimaal. Lariks, eik en dennenhout bezitten een zeer hoge levensduur voor een zeer aanvaardbare prijs.

Voordelen: : Europees hout vertoont door het zonlicht een mooie egale vergrijzing. Het bezit eveneens een mooie gevarieerde houttekening door zijn knopen en de kwasten. De voordeligheid wat betreft de prijs springt ook in het oog. Bijkomend is het gebruik van dit hout ecologisch verantwoord.

Opgelet: : Europees hout kan kopse scheuren vertonen en het neemt veel vocht op in tegenstelling tot tropisch hardhout. Het heeft ook nog de neiging tot krimpen en zwellen waardoor het meer levend is van aard. Door de vochtopname bevat het hout een grote nervositeit. Je plaatst het hout dus best niet rechtstreeks in de grond.

De houtsoorten die hier deel van uitmaken zijn: Eik, geïmpregneerd Grenen, Lariks, Wilg, Hazelaar, Kastanje, Robinia

Thermisch behandeld hout
Thermisch behandeld hout is zacht vurenhout met dat door een thermische behandeling een grotere duurzaamheid verkregen heeft. Daardoor wordt de levensduur van het hout opgewaardeerd. Het warme, bruine hout neemt geen vocht op en is bovendien ontzettend vormvast. Het is dus de ideale optie als je windscheurtjes bij eik wil voorkomen. Thermisch behandeld hout is dan ook nog eens vormvast: het hout gaat niet krimpen bij vochtopname en vochtafgave. Het trekt ook niet krom bij temperatuurswisselingen. Dat komt doordat de celstructuur helemaal veranderd is. Het bacterieel leven in het hout is dood waardoor het niet meer aantrekkelijk is voor schimmels en insecten. Het is evenwaardig als tropisch hout wat betreft stabiliteit en levensduur.

Voordelen: thermisch hout is stabiel, vormvast, nagenoeg foutloos en volledig bruikbaar zonder dat je veel verzaagd verlies hebt. Je hoeft dus niet overdadig veel planken te kopen. Het hout zal nagenoeg geen kopse scheuren op de planken vertonen waardoor het rendement ook maximaal is. De houtsoort zal ook zeer mooi en egaal vergrijzen zonder opvallende kleurverschillen. Het hout bevat ook geen inhoudsstoffen die tijdelijk kringen op het hout kunnen veroorzaken. Thermisch behandeld hout zal door zijn stabiliteit niet de neiging hebben om te gaan schotelen of krom te trekken in afwachting van de verwerking. Het hout is voor honderd procent recht, wat belangrijk is bij het leggen van terrasplanken.

Opgelet: thermowood dennenhout heeft typische knopen in het hout, mooi levendige structuur maar niet iedereen is ervoor te vinden. Het is bovendien ook zachthout. Dit betekent dat het veel lichter van structuur is dan hardhout. Let dus op bij de verwerking van het hout dat je geen krassen in de houtstructuur teweegbrengt.

De houtsoorten die hier deel van uitmaken zijn: thermowood en thermo ayous. Thermowood is dennenhout van Europese ootsprong. Thermo ayous is een houtsoort van tropische oorsprong en wordt beschouwd als, snelgroeiend, vergelijkbaar met de tropische populier. Deze houtsoort is snel kaprijp. Kortom, de ideale houtsoort met een zeer hoge ecologische meerwaarde.

Graag verwijzen we je ook graag door naar de individuele houtsoorten op deze websites:

Houtsoorten op ecohout.be

Ecologisch hout