EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Eco bouw

Eco bouw

EXZO vertrekt van het principe dat duurzaam leven een noodzaak is om de aarde niet meer te belasten dan nodig. Dit houdt in dat wij enkel producten aanbieden die ecologisch verantwoord zijn maar die niet moeten onderdoen in kwaliteit. Met andere woorden, onze aangeboden bouwmaterialen zijn gemaakt van de natuur, voor de natuur.

Ecologische bouwmaterialen zijn een upcoming business aangezien de voorraden fossiele brandstoffen bijna uitgeput zijn en de aarde een punt heeft bereikt van maximale belasting. Daarom biedt EXZO producten aan die gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen die zo min mogelijk belastend, en zeer duurzaam, zijn.

Het hoofddoel is om een maximum aan duurzame en ecologische bouwmaterialen van hoge kwaliteit aan te bieden aan degelijke prijzen. Deze bouwmaterialen bevatten dus geen toxische stoffen en zorgen voor een dampopen woonsfeer in uw woning, zodat een gezond en milieuvriendelijk leefklimaat wordt bekomen.

Zo is er onder meer buiten- en binnenisolatie, zowel thermisch als akoestisch, in de vorm van platen en matten.
De thermische isolatieplaten zijn veelal op basis van houtwol- en vezel, terwijl de matten uit diverse andere grondstoffen vervaardigd zijn zoals hennep en schapenwol.
De akoestische isolatie-elementen zijn gemaakt uit kurk, cocos, houtvezel en -wol, cellulose, hennep,...
Sommige isolatieplaten op basis van houtwol zijn bepleisterbaar, zodat verdere afwerking mogelijk is. Denk hierbij maar aan het bepleisteren met leem en kalkpleister.

Om de isolatie te beschermen tegen een overvloed aan vocht is er een dampremmende folie nodig die over een ademende functie beschikt. Deze zal enerzijds de onderliggende structuur van het gebouw beschermen en anderzijds zorgen voor een optimale vochtregeling.

Door het bepleisteren van gevel of binnenmuren met kalkpleister (ook wel kaleien genaamd) verkrijgt een woning niet alleen een karakteristiek uiterlijk. Het zorgt er ook voor dat de gevel beschermd wordt tegen diverse weersomstandigheden. En dit is nog niets alles. De eeuwenoude kaleitechniek zorgt ook nog eens voor een dampopen sfeer, waardoor vochtproblemen worden voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat vanaf begin tot eind alles minutieus wordt aangebracht, van het inpappen tot de finalisatie.

Met leempleisters is het mogelijk om muren van diverse aard te bepleisteren, denk maar aan muren opgebouwd uit strobalen, baksteen,... Ook deze techniek is uiterst dampopen waardoor een aangenaam en gezond leefklimaat ontstaat in de woning. Zowel de basisleempleister als afwerkpleister zijn er in diverse kleuren en zijn ecologisch zeer verantwoord. Met leemverf is het mogelijk om de bepleistering in een kleurrijk jasje te steken.

Naast bepleisterbare isolatieplaten, die hierboven aan bod kwamen, zijn er natuurlijk ook de standaard afwerkplaten die vervaardigd zijn uit cement, gips of houtvezel. Het verschil met de gangbare afwerkplaten op basis van karton, is dat deze platen gemaakt zijn uit cellulosevezels, afkomstig van gerecycleerd papier.

Muren bezetten kan op basis van verschillende soorten pleister. Maar onze voorkeur gaat uit naar traskalkpleister, vanwege het ecologisch effect. Sterk zuigende saneerpleisters daarentegen zijn nodig om, door vocht aangetaste, muren terug een gezond karakter te geven. Hierdoor wordt afbrokkeling van de muren tegengehouden. De poreusheid wordt met andere woorden beschermd.

Kortom, bij het bouwen en verbouwen van woningen is het nodig om steeds te kiezen voor een dampopen, ecologisch systeem. Dit zorgt voor een gezond leefklimaat binnenshuis, en dit met wederzijds respect voor onze planeet en zijn grondstoffen.

Materiaalsoorten op ecobouwmaterialen.be

Eco bouw