EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Natuursteen

Natuursteen

Natuursteen wordt al eeuwenlang gebruikt voor de bouw en afwerking van gebouwen, bestrating en nog veel meer. Door de veelzijdigheid en duurzaamheid zijn de toepassingen van natuursteen enorm, zowel binnen- als buitenshuis.

Met duurzaamheid wordt de grote hardheid en niet-poreusheid bedoeld. Als gevolg gaan deze stenen meer dan levenslang mee. De kenmerken van elke natuursteensoort zijn verschillend waardoor elke steensoort over een uniek karakter beschikt.

De gesteentes kunnen onderling onderscheiden worden door middel van hun afkomst. Zo zijn er, algemeen gezien, drie verschillende soorten.

Ten eerste is er het stollingsgesteente. Zoals de naam al doet vermoeden is dit soort gesteente gevormd door het stollen van gesmolten gesteente, ook wel magma genaamd. Kenmerkend voor dit soort gesteente is de veelvuldige aanwezigheid van kristallen. Deze kristallen kunnen verschillend zijn in grootte, afhankelijk van de stollingssnelheid.

Voorbeelden van stollingsgesteentes:
- Basalt
- Graniet
- Porfier

Ten tweede is er sedimentair gesteente, ontstaan door afgezet en opgehoopt organisch materiaal. Door de aanwezigheid van het organisch materiaal kleurt het gesteente grijs tot zwart, maar in ijzerrijke gebieden kan deze kleur variƫren van groen tot rood.

Voorbeelden van sedimentaire gesteentes:
- Kalksteen (waaronder Belgische, Vietnamese, Chinese blauwe hardsteen en Tandur)
- Zandsteen (waaronder Kandla)

Als laatste is er het metamorf gesteente. Hierbij wordt gesteente gevormd onder een enorme druk en temperatuur.

Voorbeelden van metamorf gesteente:
- Leisteen

Soorten afwerkingen van natuursteen op blauwsteenspecialist.be

Natuursteen