EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Tropisch hout

Tropisch hout

EXZO selecteert voor jou steeds de beste stukken hout en laat die verwerken tot het beste bouwmateriaal, gaande van hardhouten tuinpalen tot gevelbekleding. Wij staan ook steeds bij de bron en werken met zo weinig mogelijk tussenhandelaars. Dat zorgt ervoor dat we de prijs van onze houtproducten kunnen drukken.
Een gemeenschappelijk kenmerk van alle houtsoorten is dat ze vergrijzen op een natuurlijke manier. Binnen ons rijk assortiment onderscheiden we volgende categorieën:

Tropisch hardhout

Tropisch hout kan beschouwd worden als het beton onder de houtsoorten. Dit hout is ijzersterk en bezit ook nog eens een lange levensduur. Het bezit van nature een ontzettend hoge duurzaamheid en kunnen zonder moeite in de grond geplaatst worden. Het kreeg met andere woorden geen behandeling en behoudt bijgevolg dus de natuurlijke kleur. Veel van de houtsoorten komen uit Afrikaanse gebieden. Verkies je om, in tegenstelling tot bijvoorbeeld geïmpregneerd hout, geen paalvoet te gebruiken en rechtstreeks de paal in de grond te plaatsen (zie Europees hout)? Dan is tropisch hout de het ideale alternatief.

Voordelen: tropisch hardhout is ongelooflijk duurzaam. Het bevat geen knopen, is fysiek ook zeer sterk en is nog eens egaal van structuur.

Opgelet: ondanks de fantastische eigenschappen van tropisch hardhout is het ook niet heilig. Hardhout op langere lengtes kan ook lichte schotelingen vertonen. Dat zijn de interne spanningen in het hout die ervoor kunnen zorgen dat het hout toch een lichte afwijking gaat krijgen. Ondanks dat het recht gezaagd is, is het niet uitgesloten dat er bij langere lengtes een afwijking van enkele centimeters mogelijk is. Terrasplanken worden graag gekozen op langere lengtes, toch adviseren we steeds ook hier om in wildverband te gaan werken om problemen met schotelingen te voorkomen zodanig dat het tot het minimum beperkt blijft.

De houtsoorten die hier deel van uitmaken zijn: azobe, padoek, iroko, merbau, tali, purperhart, jatoba, moabi, massaranduba, afrormosia en ipé

Thermisch behandeld hout
Thermisch behandeld hout is zacht vurenhout met dat door een thermische behandeling een grotere duurzaamheid verkregen heeft. Daardoor wordt de levensduur van het hout opgewaardeerd. Het warme, bruine hout neemt geen vocht op en is bovendien ontzettend vormvast. Het is dus de ideale optie als je windscheurtjes bij eik wil voorkomen. Thermisch behandeld hout is dan ook nog eens vormvast: het hout gaat niet krimpen bij vochtopname en vochtafgave. Het trekt ook niet krom bij temperatuurswisselingen. Dat komt doordat de celstructuur helemaal veranderd is. Het bacterieel leven in het hout is dood waardoor het niet meer aantrekkelijk is voor schimmels en insecten. Het is evenwaardig als tropisch hout wat betreft stabiliteit en levensduur.

Voordelen: thermisch hout is stabiel, vormvast, nagenoeg foutloos en volledig bruikbaar zonder dat je veel verzaagd verlies hebt. Je hoeft dus niet overdadig veel planken te kopen. Het hout zal nagenoeg geen kopse scheuren op de planken vertonen waardoor het rendement ook maximaal is. De houtsoort zal ook zeer mooi en egaal vergrijzen zonder opvallende kleurverschillen. Het hout bevat ook geen inhoudsstoffen die tijdelijk kringen op het hout kunnen veroorzaken. Thermisch behandeld hout zal door zijn stabiliteit niet de neiging hebben om te gaan schotelen of krom te trekken in afwachting van de verwerking. Het hout is voor honderd procent recht, wat belangrijk is bij het leggen van terrasplanken.

Opgelet: thermowood dennenhout heeft typische knopen in het hout, mooi levendige structuur maar niet iedereen is ervoor te vinden. Het is bovendien ook zachthout. Dit betekent dat het veel lichter van structuur is dan hardhout. Let dus op bij de verwerking van het hout dat je geen krassen in de houtstructuur teweegbrengt.

De houtsoorten die hier deel van uitmaken zijn: thermowood en thermo ayous. Thermowood is dennenhout van Europese ootsprong. Thermo ayous is een houtsoort van tropische oorsprong en wordt beschouwd als, snelgroeiend, vergelijkbaar met de tropische populier. Deze houtsoort is snel kaprijp. Kortom, de ideale houtsoort met een zeer hoge ecologische meerwaarde.

Houtsoorten op tuinhoutmarkt.be

Tropisch hout