Hoe camoufleer je een oude tuinafsluiting?
Inleiding
Het gebeurt al wel eens dat je een woning koopt of huurt en er staat al een tuinschutting langs de rand van de tuin. Die schutting is niet volledig naar jouw smaak, maar je buurman wil ze absoluut niet weghalen. Of er is een andere reden waarom je de afsluiting niet kan vervangen. Hoe kan je dan die tuinafsluiting wat meer verstoppen? Frank, een enthousiaste doe-het-zelver, vond hier de oplossing voor: hij bedekte de hele tuinafsluiting met een stijlvolle schutting uit thermo ayous triple blokprofielen. In dit blogbericht lees je alles over hoe hij dat heeft aangepakt!
De benodigdheden
Voor dit project had Frank verschillende materialen nodig. Het belangrijkste zijn natuurlijk de
thermo ayous triple blokprofielen voor de bekleding. Maar ook een onderstructuur is nodig en hiervoor koos hij massieve hardhouten onderbalken, die ook geschikt zijn als onderbouw van een terras.
De planken kan je op maat verzagen met een cirkel- of tafelzaag. Daarnaast ging Frank aan de slag met INOX schroeven en een nagelpistool met INOX nageltjes voor de bevestiging. Ten slotte gebruikte hij ook nog een kwast en wat beits, maar deze zijn minder noodzakelijk dan het ander materiaal en gereedschap.
Stap 1: De voorbereiding
Eerst besloot Frank om zijn bekleding van een laagje lak te voorzien. Niet omdat thermo ayous behandeld moet worden, maar omdat Frank vooral de warmbruine houtkleur wenst te behouden. Hij koos daarom voor een laagje beits met een prachtige Teak kleur. Die beschermt het hout nog beter tegen vergrijzing, wanneer de zon er elke dag op schijnt.
Frank bracht de beits eenvoudig aan met behulp van een kwast aan beide zijden van de planchetten. Daarna moest alles natuurlijk eerst goed drogen, voor hij verder kon gaan met zijn project.
Stap 2: De bevestiging van de onderstructuur
Nu kon hij de hardhouten onderbalken verticaal bevestigen aan de originele, houten schutting. Zowel zijn tuin als de oude schutting liepen sterk af, toch wou Frank zeker zijn dat zijn nieuwe tuinwand wel mooi recht zou lopen. Alle onderbalken moesten om die reden bovenaan even hoog zijn. Dus telkens wanneer hij een nieuwe balk wou bevestigen aan de tuinwand, zette hij de balk tijdelijk vast met plankenspanners en zorgde hij met een waterpas dat alle balken mooi even hoog waren.
De onderbalken bevestigde hij aan de oude tuinwand met behulp van schroeven uit INOX.
Stap 3: Een boord, betonplaat of spatie onderaan
Een houten tuinwand gaat langer mee met een stevige boord zonder rechtstreeks contact met de grond, en dat weet Frank maar al te goed! Zo besloot hij om een boord uit cortenstaal aan te leggen onderaan het scherm. Dankzij deze boord komt de thermo ayous niet in contact met de natte aarde. Daarnaast voorkom je ook eventueel opspattend vocht op het hout wanneer je bijvoorbeeld het gras maait.
Tip van Frank: wil je liever geen boord uit cortenstaal? Dan kan je ook kiezen voor een betonplaat. Of je kan de bekleding in stap 4 een vijftal centimeter boven de grond laten starten.
Stap 4: Het bekleden van de tuinwand
Toen alle nodige onderbalken en boorden waren geplaatst, kon Frank beginnen met de bekleding in thermo ayous. Die kon hij gewoon vastschieten met een nagelpistool in de tuinwand. Hij begon onderaan de tuinwand, en ging zo plank voor plank naar boven. Wanneer een plank te lang was, zaagde hij die mooi af op lengte en gebruikte het afgezaagde stuk als begin van de volgende rij. Hierdoor kreeg hij een heel mooi wildverband, waardoor de naden tussen elke plank minder opvallen.
Stap 5: De afwerking
Eenmaal de volledige tuinwand was bekleed met thermo ayous blokprofielen, konden ze overgaan naar de afwerking. Zo plaatste Frank wat sfeerverlichting met spots om ook ’s avonds van zijn tuinwand te kunnen genieten.
Je kan ook de bovenkant van de tuinwand afwerken met een houten of metalen regel of afwerkingsprofiel. Het zwarte metaal geeft dan een mooi contrast met het hout voor een extra moderne toets. Frank koos echter om de thermo ayous voor zichzelf te laten spreken.
Ten slotte is het nog tijd om de tuin mooi op te kuisen na al het klussen en het project aan te kleden. In de toekomst is Frank ook van plan om houtsnippers aan de voet van de tuinwand te leggen.
Klaar is kees!
En toen was het project al klaar! Frank zijn tuinwand is nu klaar om het decor te zijn tijdens al zijn zomerse feestjes. Wij zijn vooral benieuwd om het project ook te zien wanneer de volledige tuin in bloei staat. Je zou toch niet zeggen dat daar ooit een grijze en groene, oude tuinschutting stond? Echt een geslaagd project dus. Proficiat, Frank!
Heeft deze pagina je geholpen?
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.