Inleiding

Een tuinhuis in de tuin kan vele functies omvatten: een plek om enkel bloempotten op te bergen, om fietsen te bewaren, een echte mancave of een ontspanningsplek voor de hele familie. Het is zeker een handig huisje om spullen achter slot en grendel te bewaren. Vele klussers zitten dan met de handen in het haar: hoe groot moet mijn tuinhuis zijn? Met welke zaken houd ik het best rekening? Laten we even samen wat standaard afmetingen overlopen per functie.

Een tuinhuis enkel als opbergplaats

Sommige klussers gebruiken hun tuinhuis louter om klein materiaal op te bergen. Denk maar aan je gereedschap om de tuin te onderhouden, extra bloempotten, de barbecue, de grasmaaier of houtblokken om op het kampvuur te gooien. Of in de winter wil je er graag de parasol in kwijt. In dat geval moet het tuinhuis niet bijzonder groot zijn: eentje van 2 meter op 2 meter is zeker voldoende. Wie echt veel spullen heeft kan zelfs nog een groter model kiezen. Zo kan je grotere machines en gereedschap toch veilig opbergen en kan je nog voldoende bewegen in het berghok.

Ook een plek voor fietsen en speelgoed

Een tuinhuis kan de perfecte thuis zijn voor fietsen, steps, brommers en andere kleine voertuigen. Maar soms kan het buitenspeelgoed van de kinderen ook grote proporties aannemen (denk maar aan een zwembad, voetbalgoal of speeltent). En waar bewaar je de partytent? In die gevallen kan een iets groter tuinhuis wel van pas komen. Kijk dan vooral naar de tuinhuizen van 3 à 4 meter lang of breed. Dan heb je voldoende plaats om alles te stockeren, in het tuinhuis te bewegen en om de spullen er vlotjes uit te krijgen. In een groter tuinhuis kan je bovendien dubbele deuren voorzien om fietsen en brommers gemakkelijker naar buiten te rijden.

Nog een tip: je kan nog meer opbergruimte voorzien door legplanken te installeren om kleinere materialen op te zetten. Misschien kan je nagels in de muur timmeren, waar je bezems, harken of tuingereedschap aan kan hangen. Of wat dacht je van de tuinslang op een houder? Op die manier bespaar je heel wat oppervlakte op de vloer die je kan gebruiken voor andere spullen. Je tuinhuis voelt zo nog ruimer aan!

Een tuinhuis als ontspanningsplek voor familie en vrienden

Sommigen nemen het woord ‘tuinhuis’ echt letterlijk en bouwen een huis in hun tuin. Mannen kunnen er even terugtrekken en voor hun favoriete voetbalploeg supporteren. Of je kan met de vriendinnen in alle privacy roddelen met een wijntje in de hand. In die situaties is een tuinhuis van 2 op 2 meter natuurlijk te klein.

Hoe groot moet je tuinhuis dan zijn? Jammer genoeg is er hier geen klaar en duidelijk antwoord op, want alles is wat afhankelijk van je meubels en wat je in het tuinhuis wilt doen. Hoe dan ook is een model van ongeveer 4 à 5 meter het minimum. Een driezitbank is doorgaans ongeveer 2,5 meter lang, dus op die manier heb je nog voldoende ruimte naast de zetel om rond te lopen en voor een salontafel. 

Kortom, houd er vooral rekening mee dat je voldoende plaats hebt in het tuinhuis voor al het plezier. In een ontspanningsruimte zal er nog verschillende meubels staan: een zetel, salontafel, koelkast, televisie, kastjes en zo voorts. En dan nog wat extra ruimte om comfortabel te bewegen in het huisje. En misschien wil je nog een klein gedeelte voorzien waar je toch wat tuinmateriaal bewaart? Houd hier dus best rekening mee wanneer je de grootte van je tuinhuis bepaalt.

Een tuinhuis met een lounge

Een tuinhuis kan ook de perfecte plek zijn voor een lounge onder een overkapping. Dan is het ene gedeelte afgesloten, waar je spullen veilig kan opbergen. Het andere gedeelte is dan een (half)open overkapping waar je een ontspanningshoekje kan maken. Plaats wat comfortabele loungezetels, een salontafel, misschien wat bloembakken en je creëert vanzelf een gezellig hoekje om in elk seizoen van de tuin te genieten.

Ook in dat geval is de afmeting van je bijgebouw een persoonlijke keuze en de verhouding tussen opberggedeelte en loungegedeelte hangt af van je eigen behoefte. Hecht je meer belang aan een tuinhuis als opbergplaats, of vind je het belangrijker om te kunnen genieten in de lounge? Hoe veel mensen moeten er op de loungebank kunnen zitten? De gemiddelde overkapping is 20 m², maar je kan gerust kleiner of groter gaan naargelang je behoeften.

Geen plaats voor een tuinhuis?

Sommige tuinen zijn zo klein dat je er geen tuinhuis kan bouwen. Of misschien staat je tuin al zo vol dat er geen plaats is voor een tuinhuis. In die gevallen kan je ook een kleinere tuinkast of een houten kist plaatsen waar je sommige spullen toch in kunt opbergen. Deze huisjes zijn meestal nog kleiner dan 2 meter op 2 meter. Sommige zijn meer geschikt voor fietsen en middelgrote machines, anderen enkel voor wat tuingereedschap.

Het grote voordeel van deze tuinkasten, is dat ze kleiner zijn en dus minder opvallen in de tuin. Toch ruim je je tuin mooi op door al het materiaal dat je niet gebruikt even weg te steken. De bouwpakketten zijn bijzonder makkelijk op te bouwen in de tuin en zijn dus goed voor elke doe-het-zelver.

Conclusie

Er zijn dus verschillende afmetingen van tuinhuizen die voor verschillende activiteiten kunnen worden gebruikt. Het ene tuinhuis is kleiner dan een meter, de andere is groter dan vier meter. Maar je houdt best ook de grootte van je tuin in het achterhoofd, want een tuinhuis van vier meter neemt al snel veel plaats in beslag. Waar geef je ook prioriteit aan: de opbergfunctie van een tuinhuis of juist een plaats om te ontspannen? Het zijn allemaal vragen waar je het best rekening mee houdt wanneer je de perfecte afmeting voor je bijgebouw kiest. Wij helpen alvast maar al te graag met de planning van jouw volgend project in de tuin.

Heeft deze pagina je geholpen?