Handleiding | Hoe bevestig je een houten tafelblad?

Inleiding

Met de hele familie gezellig tafelen met een heerlijke maaltijd, wat kan dat toch zalig zijn! Zet de barbecue maar al aan en laat de champagne maar klinken. Maar wat is het meest essentiële element voor dit feest? Nee, niet de barbecue, maar wel een stevige tafel! En er is geen betere tafel dan een die je zelf in elkaar timmert. In deze handleiding toont Timo hoe hij metalen poten aan een tafelblad bevestigt. Dit project is ideaal voor de beginnende klussers: het is een heel simpel karweitje en je krijgt een bewonderingswaardig resultaat waar je meteen van kunt genieten. Wij plaatsen hier twee sets van metalen X-poten aan de kopse zijden van een rechthoekig, houten tafelblad.

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Houten tafelblad
  • Metalen tafelpoten
  • Potlood
  • Rolmeter
  • Boormachine
  • Schroefmachine
  • Schroeven (6x30 mm)
  • Metalen ringetjes
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: Positie van het onderstel bepalen.

Stap 1: Positie van het onderstel bepalen.

Leg het tafelblad op de grond met de onderkant van het tafelblad naar boven. Je kan het blad ook bovenop een verhoogje of een kruk leggen, zodat je makkelijker kan werken.


Meet met de kopse kanten van het tafelblad af. Hoe ver je de tafelpoten van het hoofd van de tafel wilt, hangt af van verschillende factoren. Hoeveel ruimte wil je houden voor stoelen of banken onder de tafel? Dan meet je dat best eerst af. Wil je het hoofd van de tafel gebruiken als extra zitplaats? In dat geval moet je rekening houden met extra afstand tussen het uiteinde van het tafelblad en de poten zelf.


De meeste doe-het-zelvers gebruiken een afstand tussen 10 en 20 centimeter van de rand. Aangezien ons tafelblad ook was voorzien van een ingefreesde, metalen regel, kozen wij hier voor een afstand van 20 centimeter.


Vervolgens meet je hoe breed het tafelblad in totaal is en trekt daar de lengte van de bovenplaat van de poten af. Deel dit getal door twee. Ons tafelblad is bijvoorbeeld een meter breed en daar trekken we 80 centimeter (de lengte van de bovenplaat) van af. Hierdoor krijgen we twintig centimeter wat we delen door twee: 10 centimeter. Dit is de afstand tussen de bovenplaat van de tafelpoten en de rand van de lange zijden van de tafel.


Plaats de tafelpoten op het tafelblad en zorg dat ze mooi gepositioneerd staan volgens bovenstaande afmetingen. Markeer met potlood waar de openingen in het metaal zitten. Hier komen uiteindelijk de schroeven terecht.

Tip van Timo

Doe dit project ook best op een oud tapijt of een doek, om te vermijden dat het tafelblad wordt beschadigd terwijl de poten eraan schroeft.

Stap 2: Voorboren van het tafelblad.

Stap 2: Voorboren van het tafelblad.

Haal de tafelpoten van het tafelblad en boor de gaten voor in het tafelblad op de plaatsen die je in stap 2 hebt gemarkeerd. Maar houd rekening met de volgende tips:


Zorg dat je een boorstuk gebruikt dat 1-2 millimeter kleiner is in diameter dan de schroeven die je zal gebruiken.


Boor zeker voorzichtig zodat je niet te diep boort, ongeveer 2/3 van de schroeflengte. Zorg ervoor dat je zeker niet door het tafelblad heen boort. Aangezien onze schroeven 3 centimeter lang zijn, boorden wij twee centimeter diep in het tafelblad.

Tip van Timo

Voorboren van het hout is hier heel erg belangrijk, aangezien we zo kunnen vermijden dat het tafelblad zou scheuren.

Stap 3: Vijzen vastmaken in tafelblad.

Stap 3: Vijzen vastmaken in tafelblad.

Nu kan je de tafelpoten terug op het tafelblad leggen, terwijl je extra goed uitkijkt dat de openingen in het metalen bovenblad overeenkomen met de voorgeboorde gaten.


Gebruik de schroeven en een schroefmachine om de tafelpoten te bevestigen. Het kopje van onze schroeven waren breed genoeg om grip te vinden op de tafelpoten, maar je kan er ook voor kiezen om een extra ringetje te gebruiken. Zorg dat elke schroef stevig in het tafelblad vast zit, maar kijk uit dat het puntje niet door de bovenkant van het tafelblad uitsteekt.


Tip van Timo

Plaats je deze tafel op een houten vloer? Dan raden we aan om kleine viltjes of rubberen bolletjes aan de onderkant van de poten te bevestigen. Hiermee voorkom je dat je de houten vloer beschadigt.