EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Schapenomheining plaatsen

Plaats je graag stap voor stap een schapenomheining in je weide waarin je dieren in alle plezier en geborgenheid kunnen grazen? Of wil je de perfecte afscherming voor je moestuin, boomgaard, weiland of vijver? Lees hier in onze handleiding de informatie over de benodigdheden, de houtsoorten en de bevestiging van het materiaal. EXZO staat steeds klaar om al je vragen te beantwoorden, dus aarzel niet om ons te contacteren.

WIJ WENSEN JE VEEL SUCCES MET JOUW PROJECT!

Vooraleer meer in detail gaan wat betreft de houtsoort en plaatsing, lijsten we even op wat je allemaal nodig hebt:

- Schapenomheining op tuinhoutmarkt.be
- Schapenomheining op ecohout.be
- Schapenomheining op robiniahout.be
- Kastanjepalen
- U-vormige krammen/ schroeven/ ijzerdraad
- Grondboor of spade voor de palen
- Meetlint
- Waterpas
- Voldoende vrije tijd
- Een gezonde portie enthousiasme

- Kastanje doet zich voor als een perfecte houtsoort om als schapenomheining te dienen door zijn bittere smaak en hoge duurzaamheid. Dat komt door het looizuur vanbinnen. De schapen zullen om die reden niet aan het hout knabbelen waardoor er geen aantasting is. De houtsoort is ruw gekloofd, naar boven gepunt en goed voor een gebruik van vele jaren. Het is daarenboven compleet onderhoudsvrij. De diameter van de ruwe houtlatten bedraagt 3 centimeter. De tussenafstand van de latten bedraagt 4 of 8 cm. De latten worden met elkaar verbonden door dubbel gegalvaniseerd (roestvrij), getorst ijzerdraad. Zo ontstaat er een stevig geheel.

- Als tweede houtsoort is er ook nog robiniahout. Ondanks de hogere duurzaamheid van robinia, blijft de meerwaarde van deze houtsoort als schapenomheining beperkt. De hogere levensduur van een houtsoort komt enkel tot zijn recht bij continu contact met de aarde. Aangezien de schapenomheining nagenoeg geen contact heeft met de aarde, gaat de keuze dus meestal naar kastanjehout, dat zowel duurzaam is en een hoge prijs-kwaliteitsverhouding bevat.

LENGTE
Voor verschillende hoogtes van omheiningen raden we steeds bijhorende lengtes van palen aan. Logischerwijs zal gelden dat voor hogere omheiningen, langere palen zullen worden voorzien.

Zo adviseren we voor;
omheiningen van 60 cm palen van 160 cm lengte;
omheiningen van 90 cm palen van 160 cm lengte;
omheiningen van 105 cm palen van 180 cm lengte;
omheiningen van 120 cm palen van 200 cm lengte;
omheiningen van 150 cm palen van 220 cm lengte;
omheiningen van 180 cm palen van 250 cm lengte;

DIKTE
Voor deze kastanjeomheiningen gaan we steeds palen van 8 Ó 10 cm adviseren. Op deze manier zijn we zeker dat de stevigheid van uw omheining gegarandeerd is.

TUSSENAFSTAND
Voor omheiningen van verschillende hoogtes gelden ook verschillende tussenafstanden voor de palen.
Voor omheiningen tot en met hoogte 120 cm gaan we de palen steeds op een tussenafstand van 2 meter plaatsen.
Voor omheiningen hoger dan 120 cm gaan we de palen steeds op een een tussenafstand van 1.5 meter plaatsen.

Er zijn drie manieren om de kastanjeomheining aan een paal vast te maken.

1. Je kan via U-vormige krammen paal en stok aan elkaar vast te maken.
2. Je kan beide delen vasthechten door rechtstreeks door de stokken van de omheining in de paal te schroeven.
3. Of je kan ijzerdraad rondom stok en paal te binden.

Meerdere rollen zijn gemakkelijk en onopvallend aan mekaar vast te maken. Er is steeds extra metaaldraad voorzien aan het einde van elke rol om vast te maken aan een nieuwe rol. Hierdoor is de overgang zo goed als onzichtbaar.

We plaatsen de rollen simpelweg in het verlengde van elkaar en binden de overtollige stukjes ijzerdraad vast aan het eerste paaltje van de volgende rol. Hierdoor krijgen we een mooi, doorlopend geheel om uw tuin of weide prachtig af te gaan sluiten.

Voor kleine dieren zoals kippen of konijnen adviseren we steeds de kleine tussenafstand. Normaal gezien kunnen ze niet door de tussenafstand van de kastanje latten. Mochten ze er toch tussen kunnen, voorzie je best nog extra kippengaas tegen de omheining.

Deze omheining kan je makkelijk op maat inkorten. Dat kan door met een kniptang of met een ijzerzaagje de verbindingsdraden door te knippen. Het is niet mogelijk om een stuk van 1 meter bestellen.

4. Hoe bevestig ik de omheining?

Zorg ervoor dat de palen diep genoeg zitten en op een correcte afstand van elkaar geplaatst worden.

5. Tip van de EXZO-tuinarchitect

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop