EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Weidepalen plaatsen

Wil je graag met succes een reeks ronde weidepalen plaatsen zonder daarbij overkomelijke fouten te maken? Heb je moeite met het inschatten van de tussenafstand bij weidepalen en weet je niet welke houtsoort je zou moeten kiezen? In onze handleiding vind je de nodige tips om hiermee aan de slag te gaan. EXZO staat steeds klaar om al je vragen te beantwoorden, dus aarzel niet om ons te contacteren.

WIJ WENSEN JE VEEL SUCCES MET JOUW PROJECT!

- Kastanje palen op ecohout.be
- Geimpregneerde grenen palen op tuinhoutmarkt.be
- Robinia - Acacia palen op robiniahout.be
- Grondboor of spade
- Hamer
- Meetlint
- Waterpas
- Voldoende vrije tijd
- Een gezonde portie enthousiasme
- Doorzettingsvermogen

De ronde palen of weidepalen zijn op te delen in 2 groepen: de onbehandelde en behandelde palen. Weet in de eerste plaats dat de alle houtsoorten vergrijzen door zonlicht. Wij bekijken de modellen en houttypes eens van naderbij:

De onbehandelde palen kregen geen impregnatie-of creosootbehandeling. De houtsoorten waaruit de palen vervaardigd zijn, hebben van nature een hoge duurzaamheid.
- De meest duurzame binnen deze categorie zijn de palen van de Europese houtsoort Robinia, behorend tot klasse 1, met een levensduur van + 25 jaar. Deze zijn vrij organisch van vorm, waardoor een lichte kromming niet uitgesloten is.
- Palen uit Europees hardhout kastanje behoort tot duurzaamheidsklasse 2, waardoor er een levensduur van 15 tot 25 jaar wordt voorzien. Ze zijn daarbij ook mooi recht.

De behandelde palen zijn voorzien van een impregnatie-of creosootbehandeling:
- De ge?mpregneerde dennenpalen hebben meteen na hun behandeling een groene kleur. Tijdens dat proces werd het materiaal met een vloeistof onder hoge druk bewerkt. Zo blijven ze tot 5 keer langer bruikbaar, duurzaam en bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, vuil en schimmel. Ideaal voor een lange levensduur bij plaatsing in de grond.?Na een tijd verdwijnt de groene kleur en zullen de palen vergrijzen.
- Daarnaast beschikken we over gecreosoteerde grenen palen met een bruinzwarte schijn door het creosoteringsproces dat ze ondergingen. Door de behandeling met creosootolie geniet het hout een verhoogde duurzaamheid. Hierdoor wordt de levensduur van de palen maximaal geoptimaliseerd.?Deze weidepalen kunnen verder nog gecombineerd worden met prikkeldraad of (prairie) crapaldraad.

2. Natuurlijke of verduurzaamde palen?2. Natuurlijke of verduurzaamde palen?2. Natuurlijke of verduurzaamde palen?2. Natuurlijke of verduurzaamde palen?2. Natuurlijke of verduurzaamde palen?

Er zijn palen die kaarsrecht en glad afgewerkt zijn. Die palen noemen we gefreesde palen. Hieronder bevinden zich de (half)ronde grenen weidepalen. Wanneer de paal gewoon ontschorst werd en de natuurlijke en ruwe vorm dus behouden blijft zonder effen gefreesd oppervlak, spreken we van geschilde palen. Binnen dit type bevinden zich enerzijds de ronde, ge?mpregneerde en anderzijds de gecreosoteerde grenen weidepalen. Je kan hieruit dus ook een keuze maken die het dichtste aanleunt bij de stijl die je verkiest.

De ronde weidepalen plaats je best elke 2,5 meter. Je hebt hierbij de vrijheid om ze iets dichter te zetten, bijvoorbeeld 2 meter. Algemeen adviseren we om ze niet verder dan 3 meter te plaatsen.

- Sla niet zomaar met een hamer op de bovenkant van de palen. De kans is immers groot dat je de palen gaat beschadigen. Best voorzie je dus een palenrammer, die beschermt de bovenzijde van je paal bij het inslaan.

- De palen plaats je best in de grond door op voorhand een opening te maken met een grondboor. Die kan je kan huren bij verscheidene verhuurcentra. Voorzie steeds een grondboor met een kleinere diameter, dan de diameter van de paal. Op die manier zit de paal mooi gespannen in de rees voorziene opening, bij het inslaan. Je kan ook kiezen om juist een grotere opening te maken. Je dient dan wel de aarde opnieuw in de opening te plaatsen en goed aan te stampen. Je kan de gaten ook zelf in de grond maken met behulp van een spade, deze methode is vrij intensief en tijdrovend.

- Wanneer je de palen plaatst, kijk steeds na of de palen loodrecht in de grond zijn geplaatst. Dat controleer je door een waterpas op de kop van de paal te plaatsen. Kijk verder ook na of de reeks palen op ??n rechte lijn geplaatst werden. Dat doe je door een touw te spannen dat gespannen wordt tussen de eerste en de laatste paal.

- Weidepalen worden meestal niet extra gefixeerd met beton of stabilis?. Deze palen mogen dus rechtstreeks in de grond.

Gebruik de grondboor om gaten in de grond te maken. Zo bespaar je veel tijd en moeite dan wanneer je met een spade de gaten maakt.

6. Tip van de EXZO-tuinarchitect

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop