EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Engelse weidepoorten plaatsen

Ben je van plan om een Engelse weidepoort op een feilloze manier te plaatsen? Wil je meer informatie over de houtsoorten, modellen en plaatsing? Lees hier in onze handleiding de informatie over de benodigdheden, de houtsoorten en de bevestiging van het materiaal. EXZO staat steeds klaar om al je vragen te beantwoorden, dus aarzel niet om ons te contacteren.

WIJ WENSEN JE VEEL SUCCES MET JOUW PROJECT!

Vooraleer meer in detail gaan wat betreft de houtsoort en plaatsing, lijsten we even op wat je allemaal nodig hebt:

- Engelse weidepoorten uit eik, hardhout of geimpregneerd grenen hout op tuinhoutmarkt.be
- Engelse weidepoorten uit eik of lariks op ecohout.be
- Poort en palen
- Houtboor
- Tirefonds
- Meetlint
- Waterpas
- Beton
- Stabilise
- Voldoende vrije tijd
- Een gezonde portie enthousiasme

Wij bieden je vier verschillende categorie?n houtsoorten aan waarmee je aan de slag kan: lariks, Europees hardhout, tropisch hardhout en ge?mpregneerd grenen hout. Wat je ook kiest, de houtsoorten krijgen na verloop van tijd te maken met een mooie vergrijzing door de zon.

- Goudbruin eik is van nature een stevige houtsoort en ideaal voor langdurig gebruik. Eiken poorten worden standaard geleverd met eiken palen. Mocht je de voorkeur geven aan een nog duurzamere paal, kan de poort gecombineerd worden met robinia poortpalen. Die hebben zelfs een nog hogere levensduur.

- Je kan ook kiezen voor ge?mpregneerd grenenhout. Dit dennenhout kreeg door zijn behandeling een groene kleur. Door die impregnatie gaat de houtsoort veel langer mee. Standaard wordt de poort gecombineerd met grenen palen, maar dat kan ook met azobepalen voor een optimale levensduur. Let wel: de poort is niet als boogpoort beschikbaar.

- Verder is er ook nog tropisch hardhout dat als houtsoort van nature ijzersterk is en geen last heeft van vocht op schimmels. Die poort wordt steeds met azobe poortpalen geleverd.

- Tot slot is er ook het zalmroze tot goudbruine Europees lariks dat als een betaalbare, halfharde houtsoort met degelijke duurzaamheid beschouwd kan worden. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is dus optimaal. De poorten worden eveneens gecombineerd met larikspalen. De palen zijn voorzien van een post saver om duurzaamheid te behouden. Dat is een beschermingslaag die aangebracht wordt op de poortpaal om levensduur te optimaliseren.

2. Welke houtsoort kan je kiezen? 2. Welke houtsoort kan je kiezen? 2. Welke houtsoort kan je kiezen? 2. Welke houtsoort kan je kiezen?

Binnen ons assortiment hebben we twee modellen waaruit je kan kiezen:

- We hebben een klassieke Engelse weidepoort met enkel of dubbel kruis erin. Traditioneel, maar ontzettend stijlvol om de paardenweide mee af te sluiten.

- Er is ook de Engelse boogpoort. Die is voorzien van extra boog en een schuine steun die aankomt in de boog. Verder wordt die ook gecombineerd met de horizontale liggers.

Zowel de poort met kruis als met boog zijn toepasbaar voor het afzetten van erven en weides, maar kunnen ook gebruikt worden als toegangspoort van uw tuin of woning. Ze benadrukken beiden de charmante landelijke sfeer die je wil benadrukken.

3. Welke modellen zijn er? 3. Welke modellen zijn er? 3. Welke modellen zijn er? 3. Welke modellen zijn er? 3. Welke modellen zijn er? 3. Welke modellen zijn er? 3. Welke modellen zijn er? 3. Welke modellen zijn er? 3. Welke modellen zijn er?

De poorten in tropisch hardhout, eik en lariks kunnen op maat gemaakt worden. Dat betekent dat we die exact op de centimeter kunnen maken. Hoe kan je de maat nemen? Op drie manieren:

Optie 1: Maatname poort inclusief scharnieren en poortpalen
Je neemt de totale buitenmaat inclusief scharnieren, palen en poort. Zo kunnen we de poort aanpassen aan de totale breedte die we maximaal hebben. Belangrijk: vermeld of de poort tussen of achter de palen komt omdat dat invloed heeft op de maatname van de poort. Standaard gaan wij uit van een plaatsing voor of achter de poort volgens de Engelse traditie.

Optie 2: Maatname poort en beslag
Indien er al twee gemetste sokkels of palen staan en je wil geen nieuwe palen plaatsen, maar de poort aan de huidige palen bevestigen, kan je ons ook gewoon de exacte afstand tussen de palen meedelen. Zo kunnen wij de poort op maat maken, rekening houdend met de breedte van het poortdeel alsook de voorziene ruimte voor de scharnieren. In dit geval gaan we ervan uit dat de poort geplaatst wordt tussen de palen, en niet achter/voor de palen.

Optie 3: Maatname enkel poort
Heb je enkel een voorkeur voor een bepaalde maat van je poortdeel, dan mag je dit ook zo doorgeven. Wij maken dit poortdeel volledig naar jouw gewenste maat. Hou er rekening mee dat de palen en scharnieren voor extra breedte zorgen. Deze optie wordt bijvoorbeeld gekozen indien je al een bestaand pad hebt en je verkiest de dezelfde breedte van het poortdeel als van het pad.

4. Is er sprake van maatwerk? Hoe gebeurt de maatname?4. Is er sprake van maatwerk? Hoe gebeurt de maatname?

De dikte van de palen hangt af van de breedte van de poort. Hieronder een overzichtje:

- Bedraagt de breedte van je looppoortje 1 meter? Dan kies je best palen van 12 op 12 centimeter.

- Bedraagt de breedte van de poort meer dan een meter? Dan neem je best palen van 15 op 15 centimeter.

Het is niet nodig om voor palen te kiezen van 20 op 20 centimeter, ook niet voor palen van 3 ? 4 meter. Die palen kunnen wel gekozen worden als je een stevige en robuuste uitstraling wil verkrijgen.

- Monteer eerst het hang-en sluitwerk op het poortdeel. Nadien leg je de twee poortpalen mooi vlak op de grond en leg je je poortdeel tussen of op de poortpalen afhankelijk van de gewenste opstelling. Op die manier weet je exact hoe zowel de duimen als de sluiting zich positioneren tegenover de palen en kan je zo de exacte tussenafstand van de palen berekenen zodanig dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

- Bij de bevestiging van de scharnieren hou je er best rekening mee dat een poort 5 ? 10 cm boven de grond wordt geplaatst. Om de ideale hoogte te bepalen, laat je het poortdeel best even op twee bakstenen rusten. Zo kan je mooi de positie van de te plaatsen duimen aftekenen op de poortpaal. Controleer dus altijd na met een waterpas.

Weetje: de dikte van de palen van de palen bepaalt de draagkracht niet. Die wordt bepaald door de diepte van de paal in de grond, niet door de dikte. Daarom adviseren we ook dat de paal steeds 80 ? 100 cm in de grond staat. De poortpalen fixeer je best extra met beton of stabilis?.

Of je de poort langs links of rechts wil draaien, hangt af van de scharnierzijde. Wil je dat de poort langs links draait, dan plaats het scharnier links en de sluitkant rechts. Wil je dat ze langs rechts draait, dan plaats je het scharnier rechts en de sluitkant links. Wat je verkiest is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Geef dit steeds op voorhand door zodat wij er rekening mee kunnen houden.

6. Links of rechts draaien?6. Links of rechts draaien?

Enkel voor de houtsoorten eik, lariks en hout kan je kiezen om een automatiseringsarm te plaatsen. Als je kiest voor het systeem met een arm, kan je die arm bevestigen op de boven- of onderbalk van je poort. De eerste vereiste is dat die arm vastzit aan een stevige balk. Die arm kan je op de bovenste balk plaatsen, maar dan is die visueel net te aanwezig. We stellen voor om in de plaats een verstevigde onderbalk te plaatsen. In dat geval wordt de tweede horizontale lat gezien als een stevige balk waar je de arm op kan bevestigen. Zo stoort het minder. De verstevigde onderbalk is visueel niet storend of valt nagenoeg niet op. Wanneer je de poortpalen plaatst, zorg ervoor dat bij het fixeren van de palen de nodige wachtbuizen voorzien zijn zodanig dat de elektricien later de voeding kan aansluiten op de buizen, alsook de motor. Laat op voorhand weten of je de poort wil laten automatiseren, want het zorgt voor een meerkost bij de productie.

Het openen van de poort openen langs 1 zijde behoort tot de Engelse traditie. Dat is het geval wanneer je de poort achter of voor de poortpalen plaatst. Plaats je de poort voor de palen, dan gaat de poort langs voor open. Omgekeerd ook, wanneer de poort achter de palen plaatst, gaat de poort alleen langs achter open. Als je de poort tussen de palen plaatst, kan de poort zowel langs de voor- als achterzijde opendraaien. In dat geval heb je enkel een aangepast sluitstuk nodig.

Opmerking: kies je liever voor en dubbele poort, dan heb je geen bijhorende sluiting nodig aangezien de poorten verbonden worden door middel van een overslag.

Onderstaande toebehoren zijn zowel bruikbaar voor de hardhouten als de ge?mpregneerd grenen Engelse weidepoorten en boogpoorten. Deze materialen zijn gegalvaniseerd, waardoor ze roestvrij zijn.

- Wij voorzien een regelbaar hangwerk voor weidepoorten. Dat zijn de scharnieren die voor de verstelbare ophanging van de weidepoort zorgen. Per poortdeel wordt er 1 set voorzien. Voor een dubbele poort heb je bijgevolg een dubbele set nodig. Afhankelijk van de houtsoort hanteren we een ander duimensysteem.

- Voor bevestiging van grenen en hardhout standaardpoorten worden duimen met plaat geplaatst op de paal. Voor de bevestiging van de duim met plaat gebruik je best tirefonds ter bevestiging. Je gebruikt dezelfde duimen zowel bovenaan als onderaan.

- Voor lariks, eik en hardhout (maatwerk) gebruik je duimen zonder plaat: een lange duim voorzien van een draadstang met een vierkant gedeelte bovenaan en een korte duim enkel voorzien van een vierkant gedeelte en scherpe punt onderaan. Plaats de lange duim bovenaan en de korte duim onderaan. Je boort de paal best voor met een houtboor met dezelfde diameter als de draadstang zodat de draadstang vlot doorheen de paal gaat tot aan het vierkante gedeelte. Het vierkante gedeelte sla je door met een hamer. De bovenste opening mag je dus volledig door de paal boren. Ook de onderste opening beperk je best tot aan het midden van de paal om dan de korte duim met enkel het vierkante gedeelte mooi in de opening te slaan met een vierkante hamer. De gaten van de duimen moeten steeds mooi gepositioneerd worden in het midden van de paal.

- Daarnaast bieden wij ook een overslag aan. Een overslag?wordt gebruikt als grendel bij een dubbele poort. Hierdoor blijven beide poortdelen mooi samen. Best voorzie je voor een dubbele poort ook ten minste 1 grondgrendel. De overslag zorgt ervoor dat het 2e poortdeel mooi bij het 1e poortdeel past.

- Verder is er ook nog een springcatchsluiting, de veergrendel waarmee de poort wordt gesloten tegen de poortpaal. Dit is een typische manier van sluiten van deze Engelse poorten. Deze sluiting voorzie je alleen voor een enkele poort, niet voor een dubbele poort. De plaatsing van het sluitstuk van de veergrendel dient afgestemd te worden op de breedte van de paal, dit is niet noodzakelijk het midden is van de paal (afhankelijk van de dikte van de gekozen paal). De plaatsing van het sluitstuk van de veergrendel is de laatste stap. Bij een plaatsing van de poort volgens de Engelse traditie (voor/achter de paal) zorg je best voor een overlapping van 1 ? 2 cm van het poortdeel met de palen, aan de sluitzijde.

- Wil je een poort langs 2 zijdes openen, dan monteer je de scharnieren aan de binnenzijde van de palen en combineer je de spring catch met een valbeugel. Je voorziet die enkel en alleen voor 1-delige poorten.

- Met een?grondgrendel?kan je de poort gemakkelijk vastzetten wanneer die geopend is. Ook bij een 2-delige poort voorzie je best 1 of 2 grondgrendels om de poortdelen mooi te fixeren.

9. Welke zijn de toebehoren bij de plaatsing? 9. Welke zijn de toebehoren bij de plaatsing? 9. Welke zijn de toebehoren bij de plaatsing? 9. Welke zijn de toebehoren bij de plaatsing?

?Om de duimen te bevestigen in de paal gebruik je best een houtboor met dezelfde diameter als de ronde draadstang van jouw ophangduim.?

10. Tip van de EXZO-tuinarchitect

Om het je gemakkelijker te maken hebben wij alvast een winkelmandje samengesteld waarvan je enkel het aantal dient te wijzigen volgens eigen voorkeur.
We hebben een voorbeeld gemaakt van 3 meter lengte.

Open mandje op Ecohout: Engelse weidepoort lariks, palen en beslag

Open mandje op Ecohout: Engelse weidepoort eik, palen en beslag

Open mandje op Ecohout: Engelse weidepoort ge?mpregneerd grenen, palen en beslag

Open mandje op Ecohout: Engelse weidepoort hardhout, palen en beslag

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop