EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Houtcomposiet tuinscherm plaatsen

Installeer je zelf met plezier een onverwoestbaar, kleurvast en eigentijds tuinscherm uit houtcomposiet met als doel een volwaardige privacy? Volg gerust onze raad en instructies hieronder op. We helpen je op die manier graag om je project vorm te geven. Je krijgt hieronder uitleg over het tuinscherm, de plaatsing van de palen, de betonplaat, en de bevestiging van de schermen. EXZO staat klaar om je vragen te beantwoorden, aarzel niet om ons te contacteren.

WIJ WENSEN U VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

- Verschillende duofuse planken en profielen op tuinhoutmarkt.be
- Blauwgrijze Aluflex-palen (aluminium) met afdekkap/ Duofuse-palen
- kleine U-profielen.
- Klein U-profiel voor de bovenkant van de planken (Afdeklat)
- U-profiel voor betonplaat (indien gebruik betonplaat)
- Betonplaat en stabilise, houtblok of RVS-schroeven
- Slijpschijf / ijzerzaag
- Schroevendraaier / boormachine
- Meetlint
- Waterpas
- Touwdraad of laser
- Voldoende vrije tijd
- Stevige portie doorzettingsvermogen

De 27 mm dikke plank Duofuse is een ontzettend standvastig en onderhoudsvrij houtcomposiet dat bestaat uit recyclage-pvc en houtvezels. Het materiaal is ijzersterk en behoudt daarbij nog eens zijn kleur. Duurzaamheid troef, en daarom een van de beste materialen om je tuinscherm mee te bedekken. De blauwgrijze kleur van Aluflex-palen gaat voortreffelijk samen met de kleuren van de Duofuse planken: Stone Grey (grijs), Tropical Brown (bruin) en Graphit Black (zwart).

Je kan de lengte van de plank zelf bepalen door ze af te zagen op de gewenste maat. Zij zijn met een maximale lengte van 2 meter beschikbaar (zie lijst met afmetingen). Daarnaast bevatten de planken een hoogte van 15 centimeter. Bereken dus nauwkeurig hoeveel planken je precies nodig hebt!

2. Uit welke duofuseplanken kan ik kiezen? 2. Uit welke duofuseplanken kan ik kiezen? 2. Uit welke duofuseplanken kan ik kiezen?

Er zijn twee verschillende palen die je kan gebruiken:

- De gemakkelijkste manier waarop je de Duofuse-planken kan plaatsen, is door een Aluflex-paal uit aluminium te gebruiken. De paal bevat al een tand-groefverbinding met gleuf van 28 mm waardoor de planken er gemakkelijk in kunnen schuiven. Dit is de verkiesbare methode die het snelste werkt.

- Je kan ook gebruik maken van dikkere Duofuse-palen uit houtcomposiet in combinatie met aparte, kleine U-profielen aan weerszijden gebruiken. Je gebruikt daarbij RVS-schroeven om het U-profiel aan de paal te hechten. Deze optie is echter iets tijdrovender door het gebruik van meerdere palen en profielen.

De tussenafstand van de palen hangt onvermijdelijk af van de breedte van de planken. Je beslist zelf wat de tussenafstand hoort te zijn, maar houdt het beste rekening met de nettobreedte tijdens de plaatsing van de palen. Reken dus niet alleen de breedte van de plank mee, maar ook de diepte van de gleuf van de Aluflex-paal, of U-profiel in combinatie met de Duofuse-paal om niet voor verrassingen te staan. Rekening houdend met de dikte van het U-profiel (0,5cm) moeten de planken dus min. 2 x 1,5cm korter zijn dan de afstand tussen de palen.

Voor de standaardlengte van de schermen bedraagt de afstand tussen de palen dus 183/203cm. In de lengte moet je langs beide kanten van de planken een uitzettingsruimte van min. 1 centimeter voorzien.

3. Welke palen kan je gebruiken en hoeveel bedraagt de tussenafstand? 3. Welke palen kan je gebruiken en hoeveel bedraagt de tussenafstand? 3. Welke palen kan je gebruiken en hoeveel bedraagt de tussenafstand? 3. Welke palen kan je gebruiken en hoeveel bedraagt de tussenafstand? 3. Welke palen kan je gebruiken en hoeveel bedraagt de tussenafstand? 3. Welke palen kan je gebruiken en hoeveel bedraagt de tussenafstand? 3. Welke palen kan je gebruiken en hoeveel bedraagt de tussenafstand?

In principe is contact met de grond mogelijk, want het scherm rot niet. Toch kan je gebruik maken van een betonplaat of ander materiaal om het scherm te verhogen of niet weg te laten zakken in de grond. Lees hieronder de tips.

- De betonplaat past niet in de gleuf van een de aluminiumpaal, daarom plaats je de plaat beter tussen de palen met een U-profiel voor beton. Je zet de betonplaat gemakkelijk vast door ze langs de voor-en achterzijde te voorzien van stabilis?.

- Mocht de betonplaat te lang zijn, geen nood! Dan kort je die best in met een slijpschijf. Dat is makkelijker dan het voorzien van een bredere gleuf in de palen. De betonplaat behoort sowieso tot de mogelijkheden, ongeacht de keuze van de paal. Ze zorgt voor een mooie overgang en standvastigheid, maar is vrijblijvend te plaatsen.

- Wil je geen betonplaat gebruiken? Dan kan je een blokje hout of een vijs onderaan in de verticale U-profielen op de paal vijzen.

4. Hoe vermijd je contact met de grond?

- Houd rekening met de netto-afstand tussen de palen, bepaald door de gleuf van de Aluflex-palen of de dikte van de Duofuse palen met bijhorend, klein U-profiel. Meet steeds de diepte van de gleuf na zodat je rekening kan houden met de tussenafstand van de palen. Meten is weten! (zie ?Palen en tussenafstand?)

- Houd rekening met de hoogte van de planken. Hun hoogte bedraagt 15 cm. Met 12 planken kom je dus op een hoogte van 180 cm. Indien je nog een hogere constructie wil, kunnen we gerust nog 1 of meer planken toevoegen, of een betonplaat onderaan voorzien (zie hierboven).

- Plaats de palen en controleer daarna met de waterpas of de palen loodrecht in de grond geplaatst zijn. Zo vermijd je een schuine bevestiging van de schermen.

Belangrijk: span zeker voor het bevestigen een draad tussen de eerste en laatste paal als controlemiddel om te weten te komen of de palen op een lijnrechte manier geplaatst zijn.

- De Duofuse-planken met een dikte van 27 mm passen mooi in de palen met gleuf van 28 mm. Eens de palen (met U-profielen) op een rechte lijn en loodrecht geplaatst zijn, is het invoegen van de planken een fluitje van een cent.

- Je werkt de Aluflex-palen nadien af met de afdekkap dat je bovenop de palen bevestigt. Zowel bij de Aluflex-paalconstructie als het gebruik van een Duofuse- paal in combinatie met een U-profielen plaats je nog een extra profiel op de bovenste plank ter afwerking.

"Combineer de duofuse houtcomposietplanken met onze atraciet aluflexpalen voor een nog strakkere vormgeving."

6. Tip van de EXZO-tuinarchitect

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop