EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Tuinwand plaatsen

Wil je stapsgewijs en op efficiŰnte wijze een strakke, moderne of eerder klassieke tuinwand installeren? Hier krijg je uitleg over de houtsoorten die dienen als bekledingsmiddel, de keuze voor de palen en de eventuele bevestiging van een betonplaat. Tot slot leggen we je uit hoe je de planchetten aan de houten paal moet bevestigen. EXZO staat steeds klaar om al je vragen te beantwoorden, dus aarzel niet om ons te contacteren.

WIJ WENSEN U VEEL SUCCES MET UW PROJECT!

Vooraleer we bekijken welke houtsoorten er gebruikt kunnen worden en hoe we de palen en planchetten plaatsen, lijsten we even op wat je allemaal nodig hebt:

- Tuinwanden in diverse modellen en houtsoorten op tuinhoutmarkt.be
- Tuinwanden met FSC-keuring op ecohout.be
- Palen en planchetten (zie puntje 4)
- PU-lijm, houtlijm of siliconelijm
- Fijne nagels of minibrads (inox!) en nagelpistool
- Eventueel schroeven (inox!)
- Meetlint
- Waterpas
- Een gezonde portie vrije tijd

1. Benodigdheden1. Benodigdheden

De uitstraling van je tuinwand wordt vooral bepaald door de houtkeuze. De houtsoort zal de tussenafstand tussen de palen be´nvloeden. Je kan de keuze maken tussen hardhout (al dan niet met FSC-keuring), Europees hout en thermisch hout.

Tropisch hardhout (FSC mogelijk)t
Hierbinnen bieden we volgende mogelijkheden aan: padoek, merbau, afromosia, itauba en iroko. Tropisch hardhout wordt geprezen voor zijn hoge hardheid en duurzaamheid. Elk van deze knopenvrije, ijzersterke, tropische houtsoorten heeft zijn kenmerkende, neutrale houttekening en prachtige kleur. Dat laatste vergrijst na een tijdje mooi waardoor enkel nog de houttekening zichtbaar is en het verschil maakt. De kopse tandgroef bij padoek en merbau zorgen voor een nog snellere plaatsing van de planchetten.

Thermisch hout
Binnen thermisch hout is er keuze tussen thermowood en thermo ayous. De behandelde thermowood en thermo ayous hebben de hoogste prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien zijn ze ook nog eens vormvast en stabiel. Hun kleur vergrijst, waardoor wat voor een natuurlijk effect zorgt. Qua structuur heeft thermowood een levendige structuur met knopen, daar waar ayous juist wel knopenvrij is dankzij zijn tropische afkomst. Ook cederhout wordt heel veel gebruikt voor dergelijke tuinwanden. De houtsoort is niet thermisch bewerkt en daarmee de vreemde eend in de bijt, maar het is net zoals thermowood en ayous een zachthoutsoort met dezelfde inhoudelijke kenmerken.

Geimpregneerd grenen hout
Het behandelde grenen hout is in vergelijking met de voorgaande houtsoorten de meest budgetvriendelijke optie. Zijn lichtgroene kleur gevormd door de behandeling zal heel snel verdwijnen waardoor er een mooie grijstint gevormd zal worden.

- Voorzie 5 - 10% extra bekleding om uitval of verzaagd verlies op te vangen.

2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?

Naast de gladde planchetten kan je ook kiezen uit onze andere profielen: parallellogramlatten, rechthoekige latten, blokprofielen, dubbel blokprofielen,...

Meestal wordt een wand horizontaal geplaatst, hiermee bekom je een mooi doorlopend effect die de lengte benadrukt en zal zorgen voor een rustige, evenwichtige uitstraling.

Het is uiteraard mogelijk om de planken verticaal te plaatsen. Bij een verticale plaatsing zal de hoogte meer benadrukt worden, waardoor een zeer eigentijds, strak effect verkregen zal worden. In dit geval plaatsen we de palen met een tussenafstand van 1 meter en voorzien we de palen aan de voorzijde van een horizontaal lattenwerk. Op dit horizontaal lattenwerk kan de bekleding dan verticaal gemonteerd worden.

Sommige van deze profielen komen tevens in aanmerking om zowel horizontaal als verticaal te gaan plaatsen.

Via onderstaande links kan u de verschillende profielen en hun specificaties bekijken;
Mogelijke bekleding op ecohout.be
Mogelijke bekleding op tuinhoutmarkt.be

3. Uit welke modellen kan je kiezen? 3. Uit welke modellen kan je kiezen? 3. Uit welke modellen kan je kiezen? 3. Uit welke modellen kan je kiezen? 3. Uit welke modellen kan je kiezen? 3. Uit welke modellen kan je kiezen? 3. Uit welke modellen kan je kiezen? 3. Uit welke modellen kan je kiezen?

Voor de palen adviseren we steeds tropisch hardhout waardoor je steeds zeker bent van de hoogste duurzaamheid in contact met grond en aarde. Indien de voorkeur toch naar een grenen paal gaat, combineer je deze best met een paalpunt. Al zal een plaatsing rechtstreeks in de grond meer stevigheid bieden.

Bij een tuinwand moeten de palen op een regelmatige tussenafstand geplaatst worden. Die wordt bepaald door de houtsoort en de beschikbare lengte van de planken. Die afstand respecteer je best, zo krijgt het hout geen mogelijkheid tot 'leven' of vervorming. Er zijn 3 mogelijkheden:

- Verkies je toch hardhouten bekleding, zoals afrormosia of itauba, dan beperk je de tussenafstand tussen de palen best tot 75 cm.

- Kies je voor een thermisch behandelde houtsoort zoals thermowood of ayous, dan kan je een tussenafstand voorzien van ca 1 - 1,4 meter vanwege de stabiliteit van het hout.

- Bij geimpregneerde planken bedraagt de tussenafstand ongeveer 1,20 meter.

4. Uit welke palen kan je kiezen en hoeveel bedraagt de tussenafstand? 4. Uit welke palen kan je kiezen en hoeveel bedraagt de tussenafstand? 4. Uit welke palen kan je kiezen en hoeveel bedraagt de tussenafstand?

De bekleding plaatsen we steeds 5 - 10 cm boven de grond.
Op die manier zullen de onderste planken geen vocht opslorpen, welke de levensduur ten goede zal komen.

Indien men een mooie overgang van de grond naar de tuinwand wenst, kan men opteren voor een betonplaat onderaan. Dit is geen verplichting, maar behoort tot de mogelijkheden. De betonplaat wordt in dit geval aan de voorzijde van de palen geplaatst, voor een sublieme, strakke uitstraling.

5. Hoe vermijd je contact met de grond?

- We plaatsen de palen steeds 60 Ó 70 cm in de grond.

- Ze worden steeds in snelbeton of stabilse geplaatst voor een optimale stevigheid.

- Controleer met de waterpas of de palen loodrecht in de grond geplaatst zijn.

- Voor de zekerheid kan je eerst een draad spannen tussen de eerste paal en waar de laatste paal moet komen, op die manier zullen alle palen die ertussen komen te staan in ÚÚn perfecte lijn staan.

6. Hoe plaats je de palen?6. Hoe plaats je de palen?

Voor de bekleding te bevestigen kan je kiezen uit 2 opties;
1/ Vastvijzen met inox vijzen
2/ Vastschieten met een nagelpistool (brads/minibrads) in combinatie met lijm.

Gebruik steeds inox als bevestigingsmateriaal, zo vermijd je oxidatie!

Je voorziet best een voeg van 2 - 3 mm bij de tand-groefverbindingen (mussenbek - visbek). Er is namelijk geen visuele opening tussen de planken. Een minimale voeg is aangeraden als uitzettingsruimte, maar niet op de kopse kant aan de paal.

Best laat je de kopse kanten van de bekleding steeds starten en stoppen op een paal. Dit zorgt voor een optimale bevestiging of aaneensluiting van de planken.

Zelf adviseren we voor dergelijke tuinwanden vooral planken die voorzien zijn van een 4-zijdige tand-groefverbinding. Die hebben we in merbau, padoek en thermowood. Het voordeel hiervan is dat ze niet moeten starten of stoppen op een paal, maar mag je gewoon in wildverband verder plaatsen zonder dat de planken ingekort in te korten.

Mocht je gewenste houtsoort niet beschikbaar zijn met 4-zijdige tand-groef, kunnen we je steeds op voorhand berichten over de beschikbare lengtes van het hout zodat je de tussenafstand van de paal hierop kan afstemmen. Op die manier beperk je maximaal het verzaagd verlies van de gekozen planken. Zorg ervoor dat de planken of planchetten met de kopse kant starten of eindigen op een paal. Zo zitten de planken steeds optimaal vast.

Als je kiest voor bevestiging met nagels, raden we aan om de planken extra te lijmen met PU-lijm, houtlijm of siliconelijm. Door die combinatie zit het hout muurvast. Voor deze lijm enkel achteraan de planken, tand-groefverbindingen zijn niet gemaakt om te lijmen!

Let wel: steigerhout (bv. Douglas) en ge?mpregneerd grenen hout hecht je best vast door de planken te vijzen in de plaats van te schieten en te plakken.
Waarom?
Het is onderhevig aan grote zwellingen (vocht) en krimp (droogte) door de weersomstandigheden. Die houtvijzen zijn beschikbaar in de detailhandel en zorgen voor een muurvaste bekleding van deze twee houtsoorten. Het resultaat is nagenoeg perfect: de vijs is verzonken in het hout en quasi onzichtbaar.

7. Hoe bevestig je de bekleding?

"De tussenafstand respecteer je best, zo krijgt het hout geen mogelijkheid tot 'leven' of vervorming."

8. Tip van de EXZO-tuinarchitect

Om het je gemakkelijker te maken hebben wij alvast een winkelmandje samengesteld waarvan je enkel het aantal dient te wijzigen volgens eigen voorkeur.
Dit voorbeeld geldt voor een hoogte van 1,8 meter en een lengte van 10 meter.

Thermisch behandeld hout
Open mandje op ecohout.be:
Tuinwand van 1.8x10m in thermowood planchet met bijhorende palen

Open mandje op ecohout.be:
Tuinwand van 1.8x10 m in thermo ayous planchet met bijhorende palen

Open mandje op ecohout.be:
Tuinwand van 1.8x10 m in thermowood dubbel blokprofiel met bijhorende palen

Open mandje op ecohout.be:
Tuinwand van 1.8x10 m in thermo ayous dubbel blokprofiel met bijhorende palen

Tropisch hardhout
Open mandje op tuinhoutmarkt.be:
Tuinwand van 1.8x10 m in afromosia planchetten met bijhorende palen

Open mandje op tuinhoutmarkt.be:
Tuinwand van 1.8x10 m in ceder planchetten met bijhorende palen

Open mandje op tuinhoutmarkt.be:
Tuinwand van 1.8x10 m in merbau planchetten met bijhorende palen

Open mandje op tuinhoutmarkt.be:
Tuinwand van 1.8x10 m in padoek planchetten met bijhorende palen

Geimpregneerd grenen hout
Open mandje op tuinhoutmarkt.be:
Tuinwand van 1.8x10 m in geimpregneerde grenen planchetten met bijhorende palen

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop