EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Wilgenschermen vlechten

Wil je graag eigenhandig een wilgenscherm vlechten? In deze handleiding beschrijven we stap voor stap hoe jij aan de slag kan gaan om zelf een uitmuntend resultaat te bekomen en als doe-het-zelver optimaal kan genieten van het eindresultaat. Bekijk hieronder ook de instructievideo.

WIJ WENSEN JE VEEL SUCCES MET JOUW PROJECT!

- Wilgenbussels op tuinhoutmarkt.be
- Wilgenbussels op ecohout.be
- Bijhorende kastanje palen op tuinhoutmarkt.be
- Bijhorende kastanje palen op ecohout.be
- Snoeischaar
- Grondboor
- Hamer
- Spade
- Meetlint
- Touw/draad of laser
- Genoeg vrije tijd en enthousiasme

Controleer steeds op voorhand de eventuele aanwezigheid van ondergrondse leidingen of kabels, zodat deze niet beschadigd kunnen geraken bij het plaatsen van de palen.

De palen dienen in 1 vloeiende lijn geplaatst te worden. De gemakkelijkste manier hiervoor is een draad te spannen tussen de begin-en eindpaal. De palen dienen met een tussenafstand van 60 cm tot maximum 70 cm geplaatst te worden.

De palen dienen hierbij voldoende diep in de grond te zitten, ca 60 tot 80 cm diepte. Het gebruik van een grondboor wordt hierbij geadviseerd om de palen niet kapot te slaan. Mocht de paal een lichte kromming vertonen, dient deze in de lijn van de palen te staan zodat het scherm mooi recht blijft.

Nadat de palen recht staan kunnen ze met een hamer nog wat verder in de grond geslagen worden. Hierna kan je ze mooi op hoogte afzagen.

Als voorbereiding op het vlechten kan je de bossen wilgentenen haaks op de schermlijn klaarleggen op 50 cm afstand van de palen. Eenmaal aan het vlechten zijn de bussels zo snel binnen bereik.

Op elke lopende meter vlechtscherm dienen ongeveer 2 bossen te liggen (voor een scherm van 1.80 meter hoog).

Start met de dikste zijde. Steek die zijde net voorbij de eerste paal. Vlecht deze wilgenteen nu op, tot het moment dat er veel zijtakken aan komen en knip hem dan af net voorbij een paal. De volgende wilgenteen dient bij de 2e paal te starten. Dit door het dikste einde aan de voor-of achterzijde van de paal te starten, zoals de voorgaande tak. De 3e tak start dan weer aan de 3e paal. Vlecht zo door tot het einde van het scherm.

Een variatie hierop bekom je door niet aan elke paal een nieuwe tak te laten starten, maar bijvoorbeeld 1, 2 of zelfs 3 palen tussen te laten. Uitproberen is hier het advies.

3. Het plaatsen van de palen3. Het plaatsen van de palen

Eenmaal aan het einde van het scherm gekomen, zie je dat alle aardeinden (dikke zijdes) van de wilgen aan 1 kant van de palen zitten. Ga nu terug naar het punt waar je begonnen was en herhaal dit, maar nu dien je ervoor te zorgen dat de dikke zijden aan de andere kant van de palen komen te zitten. Om de 2 lagen wordt geadviseerd om de het vlechtwerk goed aan te drukken zodat je een zo dicht mogelijk scherm krijgt.
Probeer het scherm tijdens het vlechtwerk zo horizontaal mogelijk te houden, door rekening te houden met de dunnere en dikkere delen van de wilgentenen. Zo hoeft er aan de bovenzijde van het scherm nagenoeg niets opgevuld te worden als de maximale hoogte bijna bereikt is.
Mocht het begin en einde iets lager uitkomen, kan dit opgevuld worden met kortere takken. Indien de maximale hoogte van het scherm bereikt is, is het raadzaam de bovenste wilgentenen vast te zetten met nagels/vijzen.

4. Start van het vlechten4. Start van het vlechten4. Start van het vlechten

Om de levensduur van het scherm te verlengen kan deze worden bestoven worden met lijnzaadolie. De beste tijd om dit te doen, is als het hout goed opgedroogd is (eind van de zomer) of ca. 6 Ó 8 weken na het vlechten. Deze afwerking is niet 100% noodzakelijk, maar zal voorkomen dat het hout zal uitdrogen.

Opmerking:
Indien wilgentakken geen contact hebben met grond en aarde, zullen ze niet rotten. Wel is het mogelijk dat de takken na meerdere jaren broos kunnen worden door de droogte. Hierdoor kan het voorvallen dat er soms eens een tak kan breken.

5. Levensduur optimaliseren

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop