EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Oprit uit grind

Altijd al gedroomd van een oprit uit grind of split, maar wil je de kosten beperken? In deze handleiding beschrijven we stap voor stap hoe je als doe-het-zelver een prachtige oprit kan aanleggen. De buren zullen gegarandeerd jaloers zijn!

VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

- Grind of split naar keuze
- Eventueel een grindmat
- Antiworteldoek
- Betonpaaltjes en metseldraad
- Schop en spade (eventueel een kraantje)
- Truweel
- Hark
- Kruiwagen
- Stabilisé
- Steenslag of betonpuin
- Trilplaat
- Genoeg vrije tijd
- Een stevige portie goesting

Grind en split vormen een mooie en relatief goedkope oplossing voor een aanleg van je oprit. Daarbij is het ook nog eens eenvoudig en snel aan te leggen. Siergrind en -split zijn ook perfect te combineren met andere materialen, denk maar aan kleiklinkers en natuursteen. Door zijn vele varianten is grind een tijdloos product, dat toepasbaar is bij vele woonstijlen.

Door je oprit aan te leggen in grind zorg je voor een ideale drainage van regenwater, op voorwaarde dat de ondergrond ook waterdoorlatend is.

De standaard korrelmaat van grind voor opritten in siergrind of split ligt rond de 8/16 mm. Deze grootte wordt gehanteerd zodat de grind niet vast komt te zitten in de groeven van je autoband. Een terras aanleggen kan dan weer met een korrelmaat naar keuze.

2. Waarom grind?

Grind is een gesteente dat natuur gesleten is door middel van het water en zand in de rivieren. Door dit proces krijgt grind zijn typische, mooi ronde vorm. Grind is praktisch overal in rivierbedden te vinden waardoor het relatief goedkoop is. Door zijn ronde en gladde vorm voelt het ook zacht aan wanneer men er blootvoets over loopt. Langs de andere kant zak je er dieper in weg wanneer je erover stapt dan split. Ook hier vanwege de gladde en ronde vorm van het charmante grind.

Split is een gebroken gesteente dat is verwerkt door de mens in de steengroeves. Hierbij worden grotere brokken steen gespleten tot kleinere steentjes. Hierdoor krijgen ze hun scherpe, afgehoekte randen. Split heeft een luxueuze uitstraling en past perfect bij een modernere woonstijl. De scherpe en afgehoekte randen zorgen voor stabiliteit van je oprit. Je zakt dan ook minder weg dan bij natuurlijk grind.

3. Grind of split?3. Grind of split?

1. Eerst en vooral dien je de oppervlakte te bepalen. Houd hierbij rekening met de breedte van de auto. Aangeraden is een minimale breedte van 2.5 à 3 m. Baken het gebied af met paaltjes en draad.

2. Graaf tot een diepte van ongeveer 45 cm. Onthoud hierbij dat de oprit een licht hellend vlak moet zijn voor een goede afwatering. De regel is hier dat de hellingsgraad 1 tot 2 cm per meter moet bedragen.

3. Plaats een antiworteldoek zodat onkruid en ander groen geen kans krijgt om door het grind heen te groeien. Een overlapping van 15 cm bij de randen is sterk aangeraden.

4. Kies ook voor het plaatsen van boordstenen zodat je over een stevige oprit beschikt. Plaats de boordstenen waterpas in een stabilisélaag van ± 8 cm en voorzie langs beide kanten een extra, goed aangedrukt steunkussen van stabilisé voor optimale stevigheid. Voor je verder doet met de rest van de oprit wacht je eerst tot de stabilisé goed uigehard is.

5. De volgende stap is het aanbrengen van een dikke laag van 20 cm op de antiwortel bestaande uit steenslag met korrelmaat 0/20 of betonpuin met korrelmaat 0/40. Verdeel het puin gelijk over de oppervlak en gebruik een trilplaat om alles goed aan te stampen.

6. Hierop komt vervolgens een goeie laag stabilisé van ± 15 cm en tril ook deze laag met behulp van de trilplaat.

Nu kan je kiezen of je de grind rechtstreeks stort op de stabilisé of gebruik maakt van een grindmat. Grindmatten zorgen voor extra stevigheid en vormvastheid. Het grind zal meer op z'n plaats blijven.

Indien je gebruik maakt van een extra grindmat:

- Een grindmat leg je altijd op een fundering.

- Begin met het storten van het grind in de matten. Verdeel de grind gelijk en zorg
ervoor dat de matten niet meer zichtbaar zijn. Het grind moet tot ongeveer 3 cm
boven de matten uitkomen.

Indien je het grind rechtstreeks op de fundering stort:

- Het grind gelijkmatig verdelen door middel van een kruiwagen, schop en hark.

- Bij rechtstreekse storting op de stabilisé zorg je voor een grindlaag van mintens 8
cm.

5. Hoe leg je de grind?

"Zorg er altijd voor dat de oprit licht hellend is voor een goede afwatering. De oprit moet altijd aflopen van het huis naar de straatkant toe, met een hellingsgraad van 1 tot 2 cm per meter."

6. Tip van de EXZO-tuinarchitect

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop