EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Oprit uit kasseien

Opritten en straten worden reeds decennialang vervaardigd uit kasseien. Hierdoor beschikken deze niet alleen over een landelijke en charmante uitstraling, ze zijn ook nog eens heel erg duurzaam!

In deze handleiding beschrijven we stap voor stap hoe je als doe-het-zelver een prachtige oprit uit kasseien kan aanleggen.

VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

- Kasseisoort naar keuze
- Paaltjes en metseldraad
- Schop en spade (eventueel een kraantje)
- Truweel
- Hark
- Kruiwagen
- Steenslag of betonpuin
- Stabilisé
- Trilplaat
- Een gezonde portie goesting

Kasseien worden al decennialang, zo niet eeuwenlang, gebruikt voor de bestrating en verharding van wegen. Ze zijn ontzettend hard en om die reden worden ze ook veelvuldig gebruikt voor de aanleg van opritten. Bovendien zijn ze zeer bestendig tegen zware belasting. Daarnaast krijgen de kasseien na jarenlang gebruik een prachtige patina. Deze patina zorgt daarbij ook nog eens voor een extra beschermlaag. Duurzaamheid ten top!

Kasseien en platines hebben een vierkante of rechthoekige vorm en versmallen aan de onderzijde. Ze worden zowel nieuw als tweedehands verkocht wegens hun ongelofelijke duurzaamheid.

2. Waarom kiezen voor kasseien?2. Waarom kiezen voor kasseien?

De gangbare steensoorten voor het maken van kasseien zijn stollingsgesteentes en zandsteen. Bij stollingsgesteentes zijn er kasseien beschikbaar uit porfier, graniet en basalt. Bij zandsteen is dat onder meer kandla. Elke steensoort beschikt over zijn eigen kwaliteiten.

Je kan je oprit leggen in verschillende motieven. Zo zijn er boerenkasseien die bestaan uit een mix van verschillende soorten kasseien, in diverse formaten. Dit motief brengt een landelijk en charmevolle uitstraling met zich mee. Mozaïekkasseien hebben dan weer een vierkante vorm en zijn kleiner, tot max. 9 x 9 cm. Platines zijn platter van vorm en meestal ook groter dan mozaïek kasseien.

Zet de oppervlakte uit door middel van paaltjes en draad. Op de paaltjes kan je de hoogte aanduiden van de gewenste oprit met een stift of met tape. Bij lange afstanden kan je werken met een pasdarm, een vaak gebruikt middel in de bouw. Hou hier al rekening met een afschot van 1 à 2 cm per meter.

Eenmaal je de oppervlakte en diepte aangeduid hebt kan je de grond weghalen. Je kan hierbij ook eventueel gebruik maken van een kraantje. De dikte van de onderfundering zal altijd afhangen van de belasting van de oprit. Hoe zwaarder de belasting, hoe dikker de fundering. In ons voorbeeld wordt er een oprit aangelegd dat het gewicht van een auto kan dragen.

Tip 1: Let er altijd op dat de oprit zich onder de waterkering van het huis bevindt. Dit kan je meestal herkennen door de aanwezigheid van een open stootvoeg in je gevel. Die zit namelijk net boven het waterkeringspunt.

Tip 2: De diepte van de uit te graven grond = de dikte van de kassei + 15 cm stabilisé + 15 cm onderfundering.

De onderfundering kan je leggen met steenslag, beton- of steenpuin. Verdeel het gelijkmatig in het afgegraven oppervlak tot een hoogte van ca. 15 cm. Gebruik een hark om alles effen te leggen. Vervolgens tril je alles aan met de trilplaat. Hierdoor wordt de fundering stevig en vlak, ideaal voor verdere afwerking.

Tip: Om te weten hoeveel m³ onderfundering je nodig zult hebben = l x b x h (altijd in meter rekenen).

Nadat de fundering gelegd is, begin je met het plaatsen van de boordstenen. Maak de stabilisé aan en leg deze op de plaats waar de boordstenen moeten komen. Zorg voor een voldoende dikke laag. Leg hierop de boordsteen en tik deze aan met een truweel of rubberen hamer zodat de boordsteen op gelijke hoogte komt met het gespannen touw. Vergeet niet om een steunkussen (stabilisé) te voorzien langs beide kanten van de boordsteen zodat deze zeker voldoende vast zit. De vrije ruimte naast de oprit kan je verder opvullen met een ander materiaal zoals zand en aarde. Dit zorgt voor extra stabiliteit van de boordsteen.

5. Hoe plaats je de boordstenen?5. Hoe plaats je de boordstenen?5. Hoe plaats je de boordstenen?5. Hoe plaats je de boordstenen?

Eenmaal de funderingslaag en boordstenen geplaatst zijn kan je de stabilisé beginnen aanmaken voor het leggen van de kasseien. Verdeel de stabilisé gelijk over het oppervlak tot halfweg de hoogte en stamp goed aan. Voer daarna een tweede laag aan. Stamp de twee laag niet aan, zorg er dus voor dat deze los blijft. Span een touw zodat je de juiste hoogte verkrijgt voor het plaatsen van de kasseien.

Voer de stabilisé aan tot net onder het touw en maak deze effen. Schep een klein beetje stabilisé weg en plaats de kassei met de smalle kant naar onder. Tik vervolgens op de bovenkant van de kassei zodat deze gelijk komt te liggen met het gespannen touw. Zorg ervoor dat je telkens ongeveer een even brede groef voorziet tussen de geplaatste kasseistenen. Indien nodig kan je kasseien bijslijpen.

Tip: er bestaan verschillende soorten legverbanden waaruit je kan kiezen voor het leggen van de kasseien.

6. Hoe leg je de kasseien?

Voordat u kan beginnen met voegen dient alles eerst goed te drogen, minstens 24u. Verdeel het voegmiddel over het terras en veeg met behulp van een trekker het voegsel in de voegen. Wissel regelmatig van veegrichting zodat het voegmateriaal goed alle gaatjes vult. Daarna kunt u met een voegspijker de voegen aanstampen zodat het voegmiddel zeker diep genoeg zit. Als volgt kunt u een tweede laag met voegsel aanbrengen, op dezelfde manier zoals bij de eerste laag.

Ongeveer een kwartier na het opvoegen van de oprit kan je met een zachte borstel het overtollige voegsel wegvegen. Doe dit kruiselings zodat je geen voegen terug openhaalt.

Tip 1: Welk voegmiddel?
Natuurlijk zand voor voegen kleiner dan 30 mm, polymeerzand voor voegen groter dan 30 mm. Altijd bij droog weer gebruiken. Droog cement voor voegen groter dan 30 mm maar breder, nat cement voor voegen groter dan 30 mm maar smaller. Bij lopende voegcement dien je altijd eerst het terras nat te maken en daarna kan je met een trekker het goedje in de voegen vegen. Veeg daarna het overtollige voegsel wel, wacht 10 minuten en bespuit het erna met een zacht straaltje water met de tuinslang.


Tip 2: Zorg altijd dat je waterdoorlatende middelen gebruikt. Hierdoor kan het water via de voeg door de fundering in de grond sijpelen.

7. Hoe dicht je de voegen?

"Wacht nog ongeveer twee weken voordat je met de auto op de oprit rijdt. Zo kan de stabilisé en het voegsel rustig drogen, wat zorgt voor een optimale stevigheid."

8. Tip van de EXZO-tuinarchitect

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop