EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Terras uit natuursteen tegels

Het aanleggen van een terras is voor de doe-het-zelver een uitgesproken kans om zijn vaardigheden te testen. Een terras is dan ook zonder twijfel een meerwaarde in je exterieur, zodat je ten volle kan genieten van uw hof.

In deze handleiding beschrijven we stap voor stap hoe je als doe-het-zelver een prachtig terras in natuursteen tegels kan aanleggen.

In dit voorbeeld gaan we uit van een tegel met een dikte tot en met 30 mm.

VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

- Tegelsoort naar keuze:
Oosterse blauwe hardsteen ,
Chinese blauwe hardsteen ,
Belgische blauwe hardsteen ,
leisteen ,
tandur ,
basalt ,
graniet
- Paaltjes en metseldraad
- Schop en spade (eventueel een kraantje)
- Truweel
- Hark
- Kruiwagen
- Steenslag of betonpuin
- Stabilisé
- Legmortel
- Voegmortel
- Trilplaat
- Een gezonde portie goesting

Een terras in natuursteen straalt pure charme en authenticiteit uit. Daar komt nog eens bij dat de meeste natuursteensoorten waterafstotend zijn en over een enorme hardheid beschikken, waardoor ze uiterst geschikt zijn voor de aanleg van uw terras.

Natuursteen past bij verschillende woonstijlen. Antiek verouderde tegels hebben een rustiek en charmant effect, terwijl de zwarte, verzoete basalt juist heel erg strak en modern oogt.

Natuurstenen tegels zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en diktes.

2. Waarom kiezen voor tegels in natuursteen?2. Waarom kiezen voor tegels in natuursteen?2. Waarom kiezen voor tegels in natuursteen?2. Waarom kiezen voor tegels in natuursteen?2. Waarom kiezen voor tegels in natuursteen?

Tegels in natuursteen zijn beschikbaar in verschillende soorten gesteentes. Zo zijn er tegels in blauwe steen, graniet, basalt, leisteen en kalksteen. Elke steensoort beschikt over zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen.

- Blauwe steen is harde en niet-poreuze kalksteen. Het wordt ontgonnen in verschillende gebieden, zoals Azië (Vietnam, China) en Europa (België, Ierland). Blauwsteen wordt veelvuldig gebruikt in diverse toepassingen en is dan ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld.
- Graniet is een stollingsgesteente dat eveneens over een enorme hardheid beschikt. In het gesteente zit glimmer, waardoor de steen als het ware glinstert in het zonlicht. Granietsteen wordt al sinds lange tijd gebruikt voor de bouw van keukens, maar de laatste jaren zijn ook granieten tegels aan een opmars bezig.
- Ook basalt is een stollingsgesteente en wordt gekenmerkt door zijn grote hardheid en is daarnaast ook niet-poreus. Basalt heeft een typische grijszwarte kleur en beschikt over minder kristallen dan graniet. Kortom, basalt oogt zeer strak en modern.
- Leisteen is een gesteente met een gelijkmatige gelaagdheid, doordat het ontstaan is onder grote druk en temperatuur. Het licht reliëf in de leisteen zorgt voor een natuurlijk uiterlijk.
- Indische kalksteen, onder de naam tandur, is zeer slijtvast en dus erg duurzaam. Net zoals leisteen beschikken deze tegels over een licht reliëf. Een groot voordeel is dat de kleur van deze natuursteen niet zal afzwakken na verloop van jaren.

Deze natuurstenen tegels zijn makkelijk in onderhoud en zeer hard, wat resulteert in een hoge duurzaamheid.

Er zijn zeer veel formaten en diktes beschikbaar, gaande van 15 x 15 cm tot 100 x 100 cm. De diversiteit is dus enorm!

1. Baken de gewenste oppervlakte af met (piket)paaltjes en draad.

2. Graaf ongeveer 40 cm diep tot dat u een harde en stabiele ondergrond bekomt. Houd hierbij rekening met het afschot van 1 tot 2 cm per meter, afhellend naar de straat toe. Voorzie ook een gleuf voor het plaatsen van de boordstenen. De diepte van de gleuf zal afhangen van de hoogte van de boordsteen. Een goeie kantafsluiting is ofwel diep, ofwel breed. Houd ook in gedachten dat deze boordstenen geplaatst dienen te worden in een stabilisébed van minstens 5 cm dik. Zorgt ook altijd dat de boordsteen (langs beide kanten) voorzien is van een steunbed van stabilisé.

3. Leg een anti-worteldoek en hou er rekening mee dat de stroken minstens 15 cm overlappen met elkaar, en over de boordstenen. De anti-worteldoek kunt u gemakkelijk verwerken door gebruik te maken van een breekmes.

4. Op het anti-worteldoek stort je gelijkmatig steenslag of betonpuin van ongeveer 15 à 30 cm, met een respectievelijke maat van 0/20 of 0/40. Gebruik een trilplaat om deze laag te verdichten. Volg hierbij de hellingsgraad.

5. Vervolgens ga je een 15 cm dikke stabilisélaag aanbrengen bovenop het steenpuin. Om deze laag effen te leggen ga je deze afreien. Door gebruik te maken van twee profielen, die u inbrengt in de stabilisé, kunt u het terras gelijkmatig afreien. Houd hierbij nog steeds rekening met het afschot van 1 à 2 cm per meter! Verdicht de stabilisé hierna ook met de trilplaat, en controleer opnieuw de hellingsgraad. Deze stabilisé van rijnzand is na 1 à 2 dagen hard genoeg om bestand te zijn tegen zware regen. Indien je de stabilisé maakt met lommel- of plaatzand zal het pas hard zijn na 2 à 3 weken.

Tip: Voor het maken van de stabilisé hou je best rekening met volgende richtlijn: 150 kg cement per 1 m³ rijnzand.

1. Zorg dat er bovenop de stabilisélaag een goede dekvloer gelegd wordt. Deze chapelaag moet minstens 5 cm dik zijn. Rei ook deze af met behulp van de twee profielen. Hou er rekening mee dat de chape minstens 10 dagen per centimeter moet drogen voordat je kan beginnen met het betegelen met behulp van legmortel.

Tip: De chape kan je zelf samenstellen met de volgende formule: 200/250 kg cement op 1 m³ lommelzand

2. Span opnieuw een touw langs de randen met behulp van paaltjes, die je buiten het terras in de grond klopt. Hou hierbij rekening met de hellingsgraad. Op die manier kan je de gewenste hoogte van het afgewerkte terras bepalen.

3. Leg op de chape legmortel van ongeveer 1 à 2 cm. Hierbij kan je gebruik maken van zelfgemaakte, of kant-en-klare mortel. Daarnaast kan je ook speciale tegellijm gebruiken voor natuursteen.

Tip:Indien je de legmortel zelf wilt maken gebruik je best volgende verhoudingen: 1 deel cement op 3 delen lommelzand + 1/10 deel kleefcement.

4. Begin met het plaatsen van de tegels in de verse legmortel en start hierbij aan de rand van het terras. Voorzie altijd een voeg tussen de tegels van minstens 4 mm. Tik met een rubberen hamer de tegels op z'n plaats. Het gespannen touw is hier de richtlijn.

Voor het dichten van de voegen kan je, naast kant-en-klaar voegsel voor natuursteen, ook voegmortel gebruiken met dezelfde samenstelling als de legmortel. Een andere optie is het inwassen van het terras met een mengeling van: 1 deel cement + 1 deel wit zand.

Tip:
- Indien de natuursteen koud (= rechtstreeks op de stabilisé) wordt gelegd, dan kies je er het best voor om de voegen van het terras in te zanden. Tegels op stabilisé zullen zich na verloop van jaren zetten en de voegen van zand zullen deze uitzetting opvangen waardoor de tegels niet zullen barsten.

- Indien de natuursteen in de mortel worden gelegd, dan raden we je aan om de voegen in te wassen met een mortelpap. Gouden regel hierbij is: hoe sterker de ondergrond, hoe steviger de voeg.


Hierbij verdeel je het voegmiddel over het betegeld oppervlak. Een bezem en een trekker kunnen helpen bij het verdelen, en verdere invoeging. Met een zachtere borstel hoef je alleen nog maar de tegels schoon te vegen.

Wacht 24u voordat je verdere vlekken met water verwijdert. Zo ben je zeker dat het voegsel droog is en dus niet de voeg terug openhaalt.

6. Hoe dicht je de voegen?

"De tegels moeten altijd onder het waterkeringspunt van het huis liggen."

7. Tip van de EXZO-tuinarchitect

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop