EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Dorpel plaatsen

Een dorpel of bloktrede is aanwezig in bijna elk huis, zowel in het interieur als exterieur. Deze passen ongetwijfeld bij elke woonstijl. Ze zien er niet alleen stijlvol uit, het heeft ook vele voordelen zoals water en vuil buiten houden. Op die manier blijft het metselwerk proper en wordt duurzaamheid gegarandeerd.

In deze handleiding beschrijven we stap voor stap hoe je als doe-het-zelver een dorpel of bloktrede kan plaatsen.

VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

- Dorpel of bloktrede:
Oosterse blauwsteen donkere bloktrede
Oosterse blauwsteen brugsch verouderde bloktrede
Kandla grey handgespleten bloktrede
Kandla bruin handgespleten bloktrede
Graniet fijn gevlamde bloktrede
- Mortel of kant-en-klaar mengsel
- Schop
- Waterkerende folie
- SpieŰn
- Siliconespuit
- Eventueel voegmiddel
- Een beetje vrije tijd
- Een paar opgestroopte mouwen

Een dorpel in natuursteen is alomtegenwoordig in ons belgenlandje. Het ademt pure sfeer uit en beschikt over een enorme hardheid waardoor deze meer dan levenslang meegaat. Door veelvuldig gebruik ontstaat er ook een patina waardoor de natuursteen extra beschermd wordt.

Met andere woorden, de bloktrede wordt alleen maar mooier na jaren van gebruik.

2. Waarom een dorpel in natuursteen?2. Waarom een dorpel in natuursteen?2. Waarom een dorpel in natuursteen?2. Waarom een dorpel in natuursteen?

1. Maak de mortel aan, of gebruik een kant-en-klaar mengsel. Meng goed in een mortelkuip met water tot je een glad goedje bekomt.

2. Leg een laag mortel op de plaats waar de dorpel moet komen, zoals in raam- en deuropeningen. Een andere toepassing is bijvoorbeeld de aanleg van trapjes in de tuin, om zo hoogteverschillen op te vangen.

3. Plaats op de laag mortel een waterkerende folie. Dit is alleen van toepassing bij de plaatsing van dorpels en bloktredes in gebouwen. Deze folie zorgt ervoor dat er geen water in de muren kan sijpelen. Let er op dat deze folie de spouwmuur niet rechtstreeks afdekt. Daarnaast dient de vochtkerende folie ook voldoende overschot te hebben langs alle kanten, zodat deze omhoog geplooid kan worden waardoor de folie ongeveer een centimeter uitsteekt boven de dorpel of bloktrede.

4. Op deze waterkerende laag wordt nu opnieuw een mortellaag gelegd.

1. Op het mortelbed wordt de dorpel geplaatst. Indien er geen helling voorzien is in de dorpel zelf, moet je deze licht hellend plaatsen waardoor hemelwater geen kans krijgt om binnen te sijpelen. Als deze helling wel al voorzien is moet je de dorpel vanzelfsprekend waterpas plaatsen op het mortelbed.

2. Zorg ervoor dat de dorpel niet wegzakt in de mortel. Dit kan je opvangen door gebruik te maken van spieŰn. Als de mortel uitgehard is laat je deze gewoon zitten.

3. Als alles uitgehard is kan je de voeg tussen de dorpel en de raam- of deuropening opvullen met silicone. De onderkant, waar de spieŰn zich bevinden, kan je gewoon opvoegen.

4. Maak de dorpel meteen proper door gebruik te maken van een vochtige doek. Zo vermijd je dat de mortel blijvende vlekken zal veroorzaken.

"De overtollige vochtkerende folie kan je achteraf perfect bijsnijden met een breekmes."

5. Tip van de EXZO-tuinarchitect

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop