EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Vloer uit natuursteen tegels

Een vloer in natuursteen is de kers op de taart in je interieur. Het straalt pure charme en authenticiteit uit. Natuursteen staat bekend om zijn grote hardheid en dus ook hoge duurzaamheid.

In deze handleiding beschrijven we stap voor stap hoe je als doe-het-zelver een prachtige vloer kan aanleggen in natuursteen.

In ons voorbeeld gaan we uit van een zwevende dekvloer.

VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

- Tegelsoort naar keuze:
Oosterse blauwe hardsteen ,
Chinese blauwe hardsteen ,
Belgische blauwe hardsteen ,
leisteen ,
tandur ,
basalt ,
graniet
- Vochtkerende folie
- Isolatie
- Chape
- Eventueel roestvrij wapeningsnet
- Legmortel of lijm
- Voegmiddel
- Trilplaat
- Een gezonde portie vrije tijd

Een vloer in natuursteen straalt pure charme en authenticiteit uit. Daar komt nog eens bij dat de meeste natuursteensoorten waterafstotend zijn en over een enorme hardheid beschikken. De ene natuursteen is meer geschikt in bepaalde ruimtes, zoals badkamer, keuken,... dan de andere.

Natuursteen past bij verschillende woonstijlen. Antiek verouderde tegels hebben een rustiek en charmant effect, terwijl de zwarte, verzoete basalt juist heel erg strak en modern oogt.

Nagenoeg elke natuursteensoort zal verkleuren. Het zal door veelvuldig gebruik en onderhoud een patina verkrijgen, wat wilt zeggen dat de tegels in natuursteen een extra beschermingslaag krijgen door de constante beloping. Je zal hierbij dus ook rekening moeten houden met een licht kleurverschil, wat eigen is aan natuursteen. In de meeste gevallen zullen de tegels in uw vloer binnenshuis verdonkeren.

Natuurstenen tegels zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en diktes.

Het is aan te raden minstens 10 tot 20 % meer aan te kopen om eventueel breuk- en snijverlies op te vangen.

Tegels in natuursteen zijn beschikbaar in verschillende soorten gesteentes. Zo zijn er tegels in blauwe steen, graniet, basalt, leisteen en kalksteen. Elke steensoort beschikt over zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen, met als gevolg dat de ene natuursteensoort beter past in een bepaalde ruimte of omgeving dan de andere.

- Blauwe steen is harde en niet-poreuze kalksteen. Het blauwgrijze gesteente met typische tekeningen wordt ontgonnen in verschillende gebieden, zoals Azië (Vietnam, China) en Europa (België, Ierland). Blauwsteen wordt veelvuldig gebruikt in diverse toepassingen binnen- en buitenshuis.
- Graniet is een stollingsgesteente dat eveneens over een enorme hardheid beschikt. In het gesteente zit glimmer, waardoor de steen als het ware glinstert in het zonlicht. Granietsteen wordt al sinds lange tijd gebruikt voor de bouw van keukens, maar de laatste jaren zijn ook granieten tegels aan een opmars bezig. Graniet valt in de hogere prijsklasse. Dit heeft te maken met de hoge kwaliteit van deze natuursteensoort.
- Ook basalt is een stollingsgesteente en wordt gekenmerkt door zijn grote hardheid en is niet-poreus. Basalt heeft een typische grijszwarte kleur en beschikt over minder kristallen dan graniet. Kortom, basalt oogt zeer strak en modern.
- Leisteen is een gesteente met een gelijkmatige gelaagdheid, doordat het ontstaan is onder grote druk en temperatuur. Het licht reliëf in de leisteen zorgt voor een natuurlijk uiterlijk en de leistenen tegels beschikken daarnaast ook over een karakteristieke glans. Het kleurrijke aanbod zorgt voor een ruime keuze. Leien tegels beschikken over een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
- Indische kalksteen, onder de naam tandur, is zeer slijtvast en dus erg duurzaam. Net zoals leisteen beschikken deze tegels over een licht reliëf. Een groot voordeel is dat de kleur van deze natuursteen niet zal afzwakken na verloop van jaren.

Deze natuurstenen tegels zijn makkelijk in onderhoud en beschikken over een grote hardheid, wat resulteert in een hoge duurzaamheid.

Hou er rekening mee dat natuursteen een natuurlijk product is. Met andere woorden, elke tegel is uniek en kan licht kleurverschil vertonen. Wij raden je steeds aan alles tegels in één keer te laten leveren om de kleurverschillen miniem te houden. Bij het leggen van de tegels zorg je er best voor dat je de tegels uit verschillende verpakkingen met elkaar mengt. Zo bekom je een harmonisch geheel en vallen de kleurverschillen minder op.

Er zijn zeer veel formaten en diktes beschikbaar, gaande van 15 x 15 cm tot 100 x 100 cm. De diversiteit is dus enorm!

In ons voorbeeld gaan we uit van een zwevende dekvloer.

Algemeen:

Het is altijd noodzakelijk om te zorgen voor een stevige en stabiele fundering voordat je de tegels gaat plaatsen. Hieronder leggen we je uit hoe je het beste een fundering legt voor zowel een vloer zonder vloerwarming, als mét vloerverwarming.

In beide gevallen moet er eerst en vooral gezorgd worden voor een draagvloer van minstens 10 cm dik. Aangezien de rest van de vloer hierop zal steunen, is het heel belangrijk dat deze laag perfect gelegd is. Deze draagvloer zal meestal bestaan uit gegoten beton. Als er sanitaire buizen onder de vloer liggen kan je deze boven de betonlaag leggen en ze volledig in te dekken met opvulspecie.

Op de draagvloer uit beton zal je vervolgens een waterkerende folie (zoals een dubbele folie van polyethyleen) leggen. Deze folie zorgt ervoor dat er geen vocht uit het beton zal opstijgen naar de vloer. Je kan deze folie eventueel ook onder de draagvloer leggen zodat ook de betonlaag gespaard blijft van vochtschade. Voorzie genoeg overschot langs de kanten van de vloer zodat de folie uiteindelijk tussen de vloer en de plint zal zitten.

Hierop kan je een isolatielaag plaatsen.

Zonder vloerverwarming:

Indien je een vloer wilt plaatsen zonder vloerverwarming dien je op de reeds gelegde isolatie een dekvloer van chape te voorzien van minstens 8 cm.

Voordat je kan beginnen met het betegelen dient deze chape volledig uitgehard te zijn. Wij gebruiken hiervoor volgende formule: 1 week per cm dikte + 1 week. Indien je dus een dekvloer voorziet van 8 cm, geldt er een droogtijd van ongeveer 9 weken.

Na de droging van de dekvloer kan je beginnen met het plaatsen van de tegels.

Tip: Samenstelling chape: Gewassen rivierzand 0/5 of 0/7 mm gemengd met wit cement, een weinig nat gemaakt
Verhouding chape: 450 kg zand + 50 kg cement (9 delen zand voor 1 deel cement)

Let op: Er dient een uitzettingvoeg voorzien te worden per 50 m² en per 8 lm. Deze voeg zal lopen door de dekvloer en de legmortel. Voorzie hierbij ook een uitzettingsvoeg aan de muren. Meestal zal een uitzettingsvoeg voorzien worden in deuropeningen zodat deze minder opvalt.

Met vloerverwarming:

Indien je een vloer wilt plaatsen met vloerverwarming raden we aan om volgende stappen te volgen.

Bovenop de geplaatste isolatielaag kan je de verwarmingsbuizen leggen. Breng vervolgens een laag chape aan van minstens 8 cm dik, zodat deze laag de verwarmingsbuizen volledig omhult. In deze chapelaag dien je ook een roestvrij wapeningsnet te voorzien om extra stevigheid te garanderen. Gebruik hierbij geen kippengaas!

Vooraleer men verder kan gaan naar de volgende stap, moet ook hier de dekvloer volledig uitdrogen. Hier geldt dezelfde regel als bij de opbouw van een vloer zonder vloerverwarming: 1 week per cm dikte + 1 week. Indien je dus een dekvloer voorziet van 8 cm, geldt er een droogtijd van ongeveer 9 weken.

Vervolgens zal je de vloerverwarming aanleggen. Hierbij zal je elke 24u de verwarming 5 °C naar omhoog laten gaan. Indien je tegels in natuursteen zult plaatsen, zal de vloerverwarming op z'n minst 3 tot 7 dagen op volle toeren moeten draaien. Als dit achter de rug is kan je de verwarming terugschakelen naar de begintemperatuur, ook hier opnieuw met 5 °C per 24u.

Best wacht je nu nog een dag vooraleer je kan beginnen met het leggen van de tegels in de mortellaag.

Let op: Er dient een uitzettingvoeg voorzien te worden per 40 m² en per 7 lm. Deze voeg zal lopen door de dekvloer en de legmortel. Voorzie hierbij ook een uitzettingsvoeg aan de muren. Meestal zal een uitzettingsvoeg voorzien worden in deuropeningen zodat deze minder opvalt.

Bij een zwevende dekvloer kan je de tegels zowel inmetselen, door gebruik te maken van legmortel, als verlijmen.

De tegels in natuursteen zullen meestal gelegd worden in een mortelbed van 2 à 3 centimeter dik, met volgende samenstelling: 200 kg wit zand 0/2 mm+ 50 kg wit cement (4 delen zand voor 1 deel cement) en zuiver aanmaakwater (geen putwater). Hierdoor kan je gebruik maken van tegels die niet gekalibreerd zijn, ze verschillen met andere woorden in dikte van elkaar. Hierbij klop je lichtjes op de tegel met een rubberen hamer zodat de tegels waterpas komen te liggen. Maar let op, er zijn ook enkele uitzonderingen. Zo zal men bij blauwe hardsteen de tegels verlijmen door gebruik te maken van een witte kant-en-klare legmortel. Dit komt omdat de kans op cementsluier en verkleuring té groot is bij gebruik van gewone legmortel. Gekalibreerde tegels moeten geplaatst worden op een volledig droge dekvloer via dubbele verlijming. Dit wilt zeggen dat zowel de tegel als de ondergrond verlijmd moet worden met het kleefmiddel. Bij verlijming mag men na het plaatsen in geen enkel geval het oppervlak besproeien met water. Dit zou de verlijming teniet doen.

Let op: Leisteen, graniet, marmer en kwartsiet moeten minstens 24u op voorhand ingesmeerd worden met een hechtmiddel om verkleuringen te voorkomen en te zorgen voor een optimale hechting.

Let op: Controleer de geleverde pakken altijd op voorhand op eventuele fouten en bewaar ook het etiket van het desbetreffende pakket. Indien je deze fouten pas ziet na de plaatsing zijn wij niet meer verantwoordelijk.

Tip 1: Het aantal benodigde tegels uitrekenen is relatief eenvoudig met volgende formule: [kamer langte / (tegel lengte + voegbreedte)] x [kamer breedte / (tegel breedte + voegbreedte)]. Houd rekening met voldoende reservetegels om snijverlies op te vangen.

Tip 2: Meng de tegels uit verschillende pakken met elkaar voor je begint met het plaatsen. Hierdoor bekom je een harmonieus geheel en vallen eventuele kleurverschillen minder op.

Voor het voegen van je vloer zonder vloerverwarming kan je zowel gebruik maken van zelfgemaakt voegsel op basis van cement (1 deel) en zand (3 delen), als kant-en-klaar voegmiddel. Indien je je voegmengsel zelf hebt samengesteld, hou dan ook zeker een deel droog mengsel apart.

Giet het voegsel op de vloer en verdeel het in de voegen met behulp van een aftrekker. Strooi het deel droog mengsel uit na het voegen en wrijf met behulp van een katoenen vod de vloer proper. Na het opwrijven gebruik je een borstel om alle resten te verwijderen. Na ongeveer een half uur kan je de vloer diagonaal afsponzen, zodat je de voegen niet terug openhaalt.

Voor het voegen van je vloer met vloerverwarming gebruik je kant-en-klaar voegmengsel omdat dit elastischer is dan voegsel op basis van zand en cement.

Wij raden altijd aan om kant-en-klaar voegmengsel, speciaal voor natuursteen, te gebruiken. Nadat het voegsel even heeft kunnen drogen dient men de natuursteen direct af te kuisen om zo een eventuele cementsluier te vermijden.

Na verlijming van de tegels in natuursteen moeten de voegen nog minimum 14 dagen open liggen en mag het oppervlak niet afgedekt zijn om een optimale verharding te garanderen.

Een standaard voegbreedte voor vloeren binnenshuis bedraagt 2 - 4 mm. Bij leisteen, kwartsiet en zandsteen dienen de voegen 5 - 10 mm te zijn. Dit is ook de standaard voegbreedte voor vloeren buitenshuis.

"Bij het leggen van de vloer, zowel de fundering, dekvloer als de tegels, dien je ervoor te zorgen dat de ruimtes steeds vrij zijn van vorst, regen, wind, en vocht in het algemeen."

7. Tip van de EXZO-tuinarchitect

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop