EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Onderdakisolatie plaatsen

Een goed geïsoleerd onderdak is noodzakelijk om de onderliggende constructie te beschermen tegen weer en wind. Naast bescherming zorgt deze isolatie er ook voor dat uw woning over een gunstig energieprestatielabel beschikt.

In deze handleiding beschrijven we stap voor stap hoe je als doe-het-zelver een onderdak kan isoleren zodat je dak volledig beschermd is tegen verschillende weersomstandigheden.

VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

- Onderdakplaten uit houtvezel (bij voorkeur water- en winddicht) op ecobouwmaterialen.be
- Dampopen onderdakfolie op ecobouwmaterialen.be
- Nagels met platte kop
- Tengellatten
- Waterdichte (dubbelzijdige) tape

1. Benodigdheden1. Benodigdheden

Goed geplaatste onderdakisolatie is noodzakelijk, enerzijds ter bescherming en anderzijds om uw woning te voorzien van een goede energieprestatie.
Dakbedekking die goed geplaatst is, zal ongeveer 98% van het hemelwater afvoeren. Dat wil zeggen dat de overige 2% zal doorsijpelen in het dak. Als er geen onderdak aanwezig is, zal het doorgesijpelde vocht de isolatie en kepers aantasten.

Wat is een onderdak nu eigenlijk?

Met een onderdak wordt de laag bedoeld tussen de isolatie in de dakconstructie en de dakbedekking (pannen, leien ...). Eerst is er dus de dakconstructie uit hout of metaal, waartussen isolatie geplaatst is. Hierboven komt het onderdak. Op het onderdak wordt dan een lattenstructuur (tengellatten en panlatten) aangebracht waarop de uiteindelijke dakbedekking gelegd wordt.

De twee voornaamste functies van het onderdak zijn: bescherming bieden en het bevorderen van de energiezuinigheid van de woning.

Het onderdak kan bestaan uit verschillende materialen en vormen. Er zijn zowel soepele (folie) als stijve (platen) onderdaken beschikbaar. Belangrijk hierbij is dat deze materialen steeds dampopen zijn zodat vochtregulatie kan plaatsvinden. Als er dus eventueel nog vocht aanwezig is in de isolatie zal dit via het dampopen systeem kunnen verdampen. Overtollig vocht kan dus ontsnappen, terwijl vocht van buitenaf niet naar binnen kan.

Wij raden steeds aan om voor een milieuvriendelijke optie te kiezen. Daarom verkiezen wij onderdaken op basis van houtvezels. Onderdakplaten op basis van houtvezels worden vervaardigd met restafval van houtverwerkende bedrijven, waardoor de ecologische voetafdruk aanzienlijk vermindert.

2. Wat is een onderdak?

Een onderdak is dampopen zodat vocht uit de isolatie/kepers kan verdampen zonder dat er vocht van buitenaf naar binnen kan dringen. Deze isolatie wordt geplaatst aan de koude kant van het dak. Dit wil zeggen aan de buitenkant van het dak, net onder de dakbedekking.

Bij een dampscherm (warme kant van het dak) wordt vocht van binnenuit tegengehouden zodat het niet aan de isolatie/kepers kan. Het dampscherm wordt geplaatst aan de warme kant van het dak. Met andere woorden aan de binnenkant van het dak net na de dakisolatie.

Houtvezelplaten

1. Begin steeds in de linkerbenedenhoek van het dakvlak.

2. De lange kant van de onderdakplaat moet horizontaal liggen.

3. Deze platen beschikken over een tandgroefverbinding. Zorg dat de tand altijd vanboven ligt en de groef vanonder.

4. Lijn de eerste rij precies uit. Zo vermijd je problemen bij het leggen van de volgende rijen.

5. Plaats de onderdakplaten in wildverband. De groeven dien je niet te dichten aangezien de onderdakplaten zullen uitzetten en krimpen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

6. Voor de bevestiging van de platen op de kepers dien je gebruik te maken van schroeven of nagels (met platte kop).

7. Het overblijvende stuk op het einde van een rij is ook het eerste stuk van de volgende rij. Hou hierbij rekening dat er steeds van links naar rechts wordt gewerkt.

8. Op dit onderdak worden de tengellaten bevestigd. Deze bevestiging is ook een extra fixatie van het onderdak. Bij onderdakplaten die niet waterdicht zijn (Pavatherm Combi & Forte) dient er nog een waterdichte folie voorzien te worden bovenop deze plaat voordat de tengellatten geplaatst worden.

Isolerende maar niet waterdichte platen (Pavatherm Combi & Forte) kunnen zorgen voor een extra thermische isolatie langs de bovenzijde van een constructie, ook ideaal voor een plat dak. Dergelijke platen dienen onmiddellijk beschermd te worden tegen de weersinvloeden met de dakbedekking (roofing bij plat dak), ofwel nog voorzien van een waterdichte houtvezelplaat of folie (bij een schuin dak).

Let op: houtvezelplaten kunnen op schuine daken enkel gebruikt worden als het schuin dak een hellingsgraad van minstens 18 graden heeft. Is dit niet het geval? Dan voorzie je best nog een folie bovenop dit onderdak.

4. Hoe plaats je een onderdakisolatie houtvezelplaat?4. Hoe plaats je een onderdakisolatie houtvezelplaat?4. Hoe plaats je een onderdakisolatie houtvezelplaat?4. Hoe plaats je een onderdakisolatie houtvezelplaat?4. Hoe plaats je een onderdakisolatie houtvezelplaat?4. Hoe plaats je een onderdakisolatie houtvezelplaat?4. Hoe plaats je een onderdakisolatie houtvezelplaat?4. Hoe plaats je een onderdakisolatie houtvezelplaat?4. Hoe plaats je een onderdakisolatie houtvezelplaat?

Folie (aangeraden in combinatie met de onderdakplaten)

Na het plaatsen van de onderdakplaten in houtvezel raden wij aan een folie aan te brengen bovenop deze platen. Gebruik je waterdichte platen zoals de Celit 4D? Dan is een folie niet nodig maar deze zorgt wel voor extra bescherming tegen water, stof en wind. Maak je gebruik van niet-waterdichte houtvezelplaten? Dan is ook de plaatsing van een folie bovenop deze plaat een must.

1. Plaats de folie horizontaal bovenop de onderdakplaten. Deze dient strak te worden aangespannen.

2. De folie, die in banen wordt gelegd, dient altijd te overlappen. Deze overlapping wordt bepaald door de hellingsgraad van het dak:
- 35 graden of meer: ca. 10 cm
- Tussen 15 graden en 35 graden: minstens 15 cm
- Tussen 12,5 graden en 15 graden: minstens 22,5 cm
- Minder dan 12,5 graden: minstens 22,5 cm

Je kan ook bij elke dakhellingsgraad een overlapping voorzien van 10 cm door gebruik te maken van een dubbelzijdige en dampopen maar waterdichte kleefband. Deze wordt bevestigd tussen de overlapping. De Tescon Vana kleefband kan je daarentegen gewoon bevestigen op de rand van de overlapping. Ook bij gebruik van deze kleefband dien je bij elke hellingsgraad een overlapping te voorzien van 10 cm. De verticale overlappingen zullen ook 10 cm bedragen en zal je extra moeten fixeren door de bevestiging van tengellatten op deze naden.

3. Net zoals de platen wordt ook de folie vastgemaakt door middel van nagels (met platte kop) of met nietjes. Deze fixatie zal gebeuren in het deel van de folie die zal overlapt worden door de volgende baan.

4. Daarna volgt de bevestiging van de tengellatten op deze folie, wat zorgt voor extra bevestiging.

5. Daar waar het dak en dus de folie eindigt of wordt onderbroken, kan men deze afplakken met waterdichte tape.

5. Hoe plaats je een onderdakisolatie folie?5. Hoe plaats je een onderdakisolatie folie?5. Hoe plaats je een onderdakisolatie folie?5. Hoe plaats je een onderdakisolatie folie?

"Een onderdak en een dampscherm is niet hetzelfde!"

6. Tip van de EXZO-specialist

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop