EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Zolder isoleren

De zolder isoleren is een must om onderliggende ruimtes in de woning warm te houden, zonder al te veel energie te verkwisten. Hierbij zijn er twee opties. Wordt de zolder niet of amper gebruikt? Dan kan je enkel de zoldervloer isoleren. Is het de bedoeling dat de zolder wel frequent wordt gebruikt? Dan isoleer je best het dak, zodat de zolderruimte zelf ook over een aangenaam klimaat beschikt.

In deze handleiding beschrijven we stap voor stap hoe jij als doe-het-zelver een zolder kan isoleren zodat je woning een gunstige energieprestatie aflevert.

VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

- Isolatiematten op ecobouwmaterialen.be
- Dampschermfolie op ecobouwmaterialen.be
- Nietpistool
- Breekmes of handzaag

1. Benodigdheden1. Benodigdheden

Houten structuur

1. Eerst en vooral plaats je de dampschermfolie zodat er geen warmte verloren gaat in de koude zolderruimte. Deze folie plaats je tussen twee kepers en niet je vast aan de zijkanten van deze kepers. De bovenkanten van de kepers blijven dus bloot. Let er op dat de folie elkaar zeker 10 cm overlapt. Het dampscherm zal eerst geplaatst moeten worden omdat deze de warme zijde van de isolatie moet beschermen.

2. Vervolgens leg je de isolatie. Het is altijd noodzakelijk dat de isolatie perfect aansluit met de kepers om koudebruggen te vermijden. Bij het versnijden van de isolatie om tussen de kepers te plaatsen, reken je altijd de afstand tussen de kepers + 1 tot 2 cm zodat deze goed aansluit. Het is altijd aangeraden om de volledige hoogte van kepers te vullen met isolatie. Desnoods kan je hier twee lagen isolatie boven elkaar plaatsen.

3. Hierboven kan je houtvezelplaten bevestigen op de kepers.

Massieve structuur

1. Leg op de vloer een dampscherm. Let hierbij op dat alles goed afgedekt is. De randen en overlappingen dienen hierbij steeds afgeplakt te worden met tape waardoor warmte niet kan ontsnappen naar de koude zolder.

2. Vervolgens kan je verderwerken op twee manieren:
- Op het dampscherm plaats je direct isolatieplaten.
- Je maakt een houten lattenstructuur waartussen je isolatiematten legt.

2. Hoe isoleer je een zolder die niet of amper gebruikt wordt?2. Hoe isoleer je een zolder die niet of amper gebruikt wordt?

Indien het de bedoeling is dat de zolder (met onderdak) een veelgebruikte ruimte wordt, en dus verwarmd dient te worden, is het best dat je het dak isoleert. Hierbij ga je als volgt aan de slag:

1. Vul de ruimte tussen de kepers met isolatiematten van bijvoorbeeld schapenwol, hennepwol ... Het is aangenomen om voor voldoende dikke isolatiematten te kiezen om zo de volledige tussenruimte op te vullen. Als je de isolatie moet versnijden, reken hierbij dan de afstand tussen twee kepers + 1 tot 2 cm zodat alles goed aansluit.

2. Als dit gebeurd is kan je alles afdekken met een dampschermfolie. Dit zorgt ervoor dat vochtige lucht niet zal condenseren op de kepers en in de isolatie.

3. Niet de dampschermfolie vast tegen de kepers en zorg ervoor dat alles strak aangespannen is zonder daarbij scheuren te maken.

4. De randen tape je vast met water- en luchtdichte tape. Dit doe je ook op de plaatsten waar er geniet is, alsook bij eventuele scheurtjes.

5. Vervolgens kan je de ruimte afwerken met afwerkingspanelen naar keuze.

3. Hoe isoleer je een zolder die wel gebruikt wordt?3. Hoe isoleer je een zolder die wel gebruikt wordt?3. Hoe isoleer je een zolder die wel gebruikt wordt?

"Je beslist om het dak te isoleren, maar de kepers zijn niet diep genoeg? Deze kan je verdiepen door er simpelweg nieuwe kepers op te timmeren."

4. Tip van de EXZO-specialist

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop