EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Gipsvezelplaten plaatsen

Wanden en plafonds met gipsvezelplaten kunnen afgewerkt worden met diverse materialen waardoor deze afwerkplaten hun veelzijdigheid bewijzen. Daarnaast zijn ze ook nog eens zeer licht en gemakkelijk in gebruik. Gipsvezelplaten zijn vervaardigd uit gips en cellulosevezels van gerecycleerde aard waardoor deze ecologisch verantwoord zijn.

In deze handleiding beschrijven we stap voor stap hoe je als doe-het-zelver op verschillende manieren gipsvezelplaten kunt plaatsen.

VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

- Fermacell gipsvezelplaten
- Snelbouwschroeven, nietjes, nagels + bijbehorende machine
- Gipslijm
- Proper water
- Propere emmer
- Spaan
- Metalen profielen of houten lattenstructuur
- Breekmes
- Decoupeermachine
- Gaasband of ander wapeningsband
- Voegengips
- Voegenlijm
- Kant-en-klaar finish of gipsdunpleister
- Mondmasker en veiligheidsbril

1. Benodigdheden1. Benodigdheden1. Benodigdheden1. Benodigdheden1. Benodigdheden1. Benodigdheden

Gipsvezelplaten zijn zeer stevige afbouwplaten die opgebouwd zijn uit gips en cellulosevezels. Deze twee componenten zijn beide van gerecycleerde aard. Bij de verwerking werd enkel nog water toegevoegd.

De uiteindelijke platen kregen hun vorm doordat ze onder hoge druk werden samengeperst en gedroogd.

Hun waterafstotende eigenschap verkrijgen ze door impregnatie van waterafstotend middel.

Er werden dus geen schadelijke stoffen gebruikt bij de productie van deze platen.

Het verschil tussen gewone gipsplaten en gipsvezelplaten is dat er in gipsvezelplaten cellulosevezels in de plaat zelf zijn verwerkt waardoor een grotere stevigheid wordt bekomen. Gewone gipsplaten daarentegen bestaan uit gips met een kartonlaag aan de buitenkant. De isolerende eigenschappen van gipsvezelplaten zijn ook beter, zowel akoestisch als thermisch.

2. Eigenschappen van gipsvezelplaten

Gipsvezelplaten kunnen op diverse manieren bevestigd worden.

Enerzijds kunnen deze geschroefd worden met snelbouwschroeven met behulp van een elektrische schroefmachine. Deze optie is zowel toepasbaar op metalen als op houten constructies.

Anderzijds kan je de afbouwpanelen vastzetten door gebruik te maken van nietjes of nagels door middel van bijbehorende machine. Dit is alleen mogelijk als je de platen gaan bevestigen op een houten ondergrond.

Daarnaast is het ook mogelijk om de afbouwplaten te verlijmen met een gipslijm op een vlakke ondergrond.

Bevestiging van de platen aan achterliggende constructie kan tot op 1 cm van de rand.

3. Welke bevestigingsmiddelen gebruik je best?

1. Normale ondergrond:

Wat zijn de eisen voor de ondergrond?

Als je kiest voor een gipsvezelplaat als afbouwplaat dien je er zeker van te zijn dat de ondergrond geschikt is.
De ondergrond moet droog zijn en blijven. Vocht zal de muren of plafonds zwak maken waardoor er kans is op rotting.
Als de ondergrond is opgebouwd of afgewerkt met leem, zal men geen gipsvezelplaten kunnen gebruiken voor verdere afwerking.
Oneffenheden (putjes en bobbels) dienen glad gemaakt te worden en ook loshangende elementen, zoals pleisterwerk, verflagen, behang ... moeten verwijderd worden.
Maar het allerbelangrijkste is dat de muur genoeg draagkracht nodig heeft, zeker als de panelen rechtstreeks op de ondergrond worden verlijmd. Is dit niet het geval? Dan zal je bevestiging aan een houten of metalen constructie moeten overwegen.

Hoe maak je de gipslijm aan?

Gipsvezelplaten zullen worden verlijmd met een gipslijm van hetzelfde merk als de afbouwplaten. Voor het klaarmaken van de gipslijm dien je volgende stappen te volgen (gebruik altijd mooi gekuist gereedschap):

1. Doe proper water in een propere emmer
2. Voeg de gipslijm toe aan het water (10 kg/ca. 6 l water) en laat een paar minuten staan
3. Begin het mengsel te roeren tot de brij klontervrij is
4. Als de gipslijm te slap is kan je nog wat toevoegen zodat de brij niet van je spaan glijdt als je deze verticaal houdt.
5. Klaar! Je kan nu ongeveer een half uur met het mengsel werken voordat het begint uit te harden

Hoe bevestig je de gipsvezelpanelen op een normaal vlakke ondergrond (bakstenen, kalkzandstenen ...)?

Bij verlijming van de afbouwplaten uit gipsvezel aan een normaal vlakke ondergrond dien je aan de achterkant van de plaat gipslijm aan te brengen in dotten en banen ter grootte van je vuist. Let er op dat de afstand tussen de rand van de plaat en de aangebrachte gipslijm niet meer dan 50 mm mag bedragen om de beste verlijming te garanderen.

De onderlinge afstand tussen deze dotten en banen hangt af van de plaatdikte:
10 mm dikte: kleiner of gelijk aan 450 mm tussenafstand
12,5 mm dikte: niet meer dan 600 mm tussenafstand

Rondom aangesloten toestellen (zoals wastafels etc.) en deuren moet er over het gehele oppervlak gipslijm aangebracht worden.

Voorzie ongeveer 3 tot 4 kg gipslijm per vierkante meter.

2. Houtvezelplaat ondergrond:

Wat zijn de eisen aan de ondergrond?

Naast verlijming op baksteen kunt u ook gipsvezelplaten bevestigen op houten ondergronden. Hierbij is het wel noodzakelijk dat de houtvezelplaten nooit in aanraking met vocht zijn gekomen en de ruimte over een stabiel klimaat beschikt. Is dit niet het geval? Dan kunnen deze elementen op termijn scheuren en spanningen veroorzaken in de voegen tussen de gipsvezelplaten.

Hoe bevestig je de gipsvezelplaten op een houtvezelplaat?

Bij de bevestiging van de gipsvezelplaten aan een ondergrond van houten panelen dien je deze hieraan vast te nieten waarbij de nietjes een onderlinge afstand van ca. 15 cm hebben. De onderlinge rijen nietjes mogen niet meer dan 40 cm uit elkaar staan.

Als de ondergrond niet geschikt is om rechtsreeks gipsvezelpanelen op te verlijmen, kan je ervoor kiezen om de afbouwplaten te bevestigen aan een constructie die tegen de ondergrond bevestigd is.

Deze constructie kan ofwel bestaan uit metalen profielen ofwel uit een houten lattenstructuur. Het is vanzelfsprekend dat het hout sterk genoeg moet zijn, alsook volledig droog. Als je metalen profielen gebruikt, moeten deze verzinkt zijn, net als alle andere bevestigingsmaterialen uit metaal.

Het is noodzakelijk dat deze constructie zeer stevig is en niet kan bewegen of veren wanneer men de afbouwplaten ertegen niet of nagelt.

Als je ervoor kiest om te voegen dien je volgende regel voor voegbreedtes in achting te nemen (0,5 x plaatdikte):
5 mm voeg bij 10 mm plaatdikte
7 mm voeg bij 12,5 mm plaatdikte
8 tot 9 mm voeg bij 15 mm of 18 mm plaatdikte

1. Houten structuur

Om gipsvezelplaten te bevestigen aan een houten lattenstructuur zijn er twee opties.

Ten eerste kan je ze vastzetten met behulp van nietjes- of nagelpistool. Het voordeel aan deze bevestigingswijze is dat de panelen op een zeer snelle manier worden gefixeerd aan onderliggende structuur. Toch wordt deze optie niet aangeraden, daar er een grote kans is dat de slagen de gipskern zullen beschadigen waardoor de sterkte van de afbouwplaat sterk zal verminderen.

De tweede optie is de panelen vastschroeven met speciale roestvrije schroeven. Deze schroeven worden maximum om de 25 cm in gipsvezelplaten op de ondergrond vastgeschroefd. Een groot voordeel is dat je tot minimum 1 cm van de rand mag schroeven zonder dat je de gipsvezelplaten beschadigt. Hou volgende regel in achting in verband met schroeflengtes:
9,5 mm plaatdikte: 25 mm schroeflengte
12,5 mm plaatdikte: 35 mm schroeflengte

Met gipslijm kan je achteraf alle sporen van schroeven mooi effen maken.
Probeer bij het bevestigen van de platen zo veel mogelijk complete platen te gebruiken. Het gebruik van kleinere stukken om alles te laten passen is natuurlijk onvermijdelijk. Let hierbij op dat alles geschrankt ligt ten opzichte van elkaar en dat ze sluitend tegen elkaar worden bevestigd.

Om kleinere passtukken te verkrijgen kan je gebruik maken van een decoupeermachine. Daarnaast kan je met een breekmes ook even de gewenste grootte insnijden en vervolgens het stuk afbreken.

2. Metalen structuur

Naast de houten lattenstructuur is het ook perfect mogelijk om de gipsvezelplaten te bevestigen op een metalen structuur.

De beste manier om dit te doen is door gebruik te maken van snelbouwschroeven. Dit zijn dus niet dezelfde schroeven als bij bevestiging op een houten lattenstructuur. Ook deze snelbouwschroeven worden om de 25 cm in gipsvezelplaten bevestigd aan de metalen profielen. Hierbij geldt ook volgende regel in verband met schroeflengtes:
9,5 mm plaatdikte: 25 mm schroeflengte
12,5 mm plaatdikte: 35 mm schroeflengte

5. Hoe bevestig je gipsplaten aan een onderconstructie?5. Hoe bevestig je gipsplaten aan een onderconstructie?

Hoe maak je voegengips aan?

Voor het klaarmaken van de gipslijm dien je volgende stappen te volgen (gebruik altijd mooi gekuist gereedschap):
1. Doe proper water in een propere emmer
2. Voeg de gipslijm toe aan het water (10 kg/ca. 6 l water) en laat een paar minuten staan
3. Begin het mengsel zonder mixer te roeren tot de brij klontervrij is
4. Als de gipslijm te slap is kan je nog wat toevoegen zodat de brij niet van je spaan glijdt als je deze verticaal houdt.
5. Klaar! Je kan nu ongeveer een half uur met het mengsel werken voordat het begint uit te harden.

1. AK-voegen:

AK-gipsvezelplaten beschikken rondom rond over een verdiept gedeelte. Deze platen kunnen tegen elkaar worden bevestigd aan de lattenstructuur met een kleine voegbreedte van 0,5 tot 1,0 mm. Let er wel op de dat de schroeven, nagels of nietjes minstens 12 mm van de rand dienen te zitten.

Wat zijn de eisen voor je kan starten met voegen?

Men kan beginnen voegen als:
- De restvochtgehalte 1,3% bedraagt. Dit bekom je door 48u lang een relatieve vochtigheidsgraad van max. 70% te behouden alsook een luchttemperatuur boven 15 graden Celcius
- Eventuele natte dekvloeren volledig zijn uitgedroogd
- Alle pluim en stof verwijderd is

Hoe voeg je gipsvezelplaten met schuine kanten?

Nu kan je beginnen met alles op te voegen met voegengips (1 kg = 5 - 6 m, incl. schroefgaten; een zak = ca. 35 m bij 1,2 m plaatbreedte).

Hieronder wordt per voegvariant stap voor stap uitgelegd hoe je tewerk gaat:

Voegvariant 1: Tweezijdige AK-kanten met gaasband AK en voegengips
1. Zorg ervoor dat de voeg stofvrij is
2. Bevestig de zelfklevende gaasband in de voeg in het verdiepte gedeelte
3. Vul dit verdiepte gedeelte met voegengips zodat ook de voeg achter de gaasband gevuld is. Dit doe je door de voegengips goed door de gaasband te drukken
4. Doordat de voegengips begint te drogen zal ze ietwat inklinken
5. Deze inklinking zal opnieuw moeten gladgestreken worden

Voegvariant 2: Tweezijdige AK-kanten met glasvlies wapeningsband of papier wapeningsband AK en voegengips
1. Zorg ervoor dat de voeg stofvrij is
2. Breng een dun laagje voegengips aan in het verdiepte gedeelte. Dit zal als een soort lijm dienen voor de papieren wapeningsband
3. Plak nu de papieren wapeningsband in de voeg
4. Breng vervolgens een goeie laag voegengips aan op de papierband
5. Doordat de voegengips begint te drogen zal ze ietwat inklinken
6. Deze inklinking zal opnieuw moeten gladgestreken worden

Voegvariant 3: Eenzijdige AK-kant met rechte kant en voegengips
1. Zorg ervoor dat de voeg stofvrij is
2. Breng de voegengips aan in de volledige voeg
3. Doordat de voegengips begint te drogen zal ze ietwat inklinken
4. Deze inklinking zal opnieuw moeten gladgestreken worden
5. Breng ook voegengips aan op de plaatsen waar er geschroefd is en putjes te vinden zijn

Waarop moet je letten na het voegen?

Bij de droging van de voegengips zal de temperatuur en luchtvochtigheid constant moeten blijven. Daarnaast zal ook contact met vocht vermeden moeten worden.

2. Rechte voegen:

Ook bij gipsvezelplaten met rechte kanten zal er voegengips moeten gebruikt worden om de panelen met elkaar te verbinden. De voegengips zal voor stevigheid zorgen en is daarnaast ook scheurbestendig. Als je gebruik zal maken van voegengips zal je volgende regel over de voegbreedte tussen twee platen in achting moeten nemen:
- 5 mm voeg bij 10 mm plaatdikte
- 7 mm voeg bij 12,5 mm plaatdikte
- 8 tot 9 mm voeg bij 15 mm of 18 mm plaatdikte

Wat zijn de eisen voor je kan starten met voegen?

Ook bij gipsvezepanelen met rechte kant kan je pas beginnen voegen als:
- De restvochtgehalte 1,3% bedraagt. Dit bekom je door 48u lang een relatieve vochtigheidsgraad van max. 70% te behouden alsook een luchttemperatuur boven 15 graden Celcius
- Eventuele natte dekvloeren volledig zijn uitgedroogd
- Alle pluim en stof verwijderd is

Hoe voeg je gipsvezelplaten met rechte kanten?

In tegenstelling tot het voegen bij AK-platen hoeft hier geen gaasband gebruikt te worden.

Als alles gereed is kan men starten met het voegen:
1. Vul de voegen volledig, dit wilt zeggen dat de hele breedte gevuld moet zijn. Het ideale werktuig hiervoor is een pleisterspaan
2. Trek de voegen glad
3. Vergeet niet om eventuele putjes ook op te vullen
4. Als de eerste laag gedroogd is zullen oneffenheden moeten bijgeschuurd worden
5. Stof het oppervlakte af
6. Breng een tweede laag aan (enkel en alleen als alles droog is)

Waarop moet je letten na het voegen?

Bij de droging van de voegengips zal de temperatuur en luchtvochtigheid constant moeten blijven. Daarnaast zal ook contact met vocht vermeden moeten worden.

6. Voegen met de gipsvoegtechniek6. Voegen met de gipsvoegtechniek

Naast voegengips kan men ook speciale voegenlijm gebruiken voor het verbinden, en dus extra verstevigen, van de gipsvezelplaten.

Voor het voegen van de gipsplaten met voegenlijm ga je als volgt te werk:
1. Schroef de eerste gipsvezelplaat vast aan de onderliggende metalen constructie of niet ze vast aan de onderliggende houten lattenstructuur
2. Zorg ervoor dat de te lijmen zijkanten afgestoft zijn zodat optimale verlijming gegarandeerd wordt
3. De lijm wordt over de gehele zijkant van de gipsvezelplaat aangebracht
4. Duw de twee zijkanten tegen elkaar. De lijm dient heel de voeg te vullen en ook uit de voeg te vloeien. Bevestig ook deze plaat aan de onderliggende structuur met behulp van gelijkmatig verdeelde nagels, nieten of schroeven (schroefafstand max 250 mm of een nietafstand max 200 mm)
5. Zorg dat er een kleine voeg is van ca. 0,5 mm
6. De voegenlijm zal droog zijn na ongeveer 18u tot 36u. Dit zal afhangen van temperatuur en luchtvochtigheid
7. Met een mes of schraper kan je de overtollige lijm wegschrapen
8. Het afwerken van de gipsvezelplaten zal gebeuren met voegengips (vullen van putjes, schroefgaten en voegen)

Tip: De standaard lijmtuit zorgt voor de juiste lijmhoeveelheid voor de 10 mm en 12,5 mm dikke plaat. Bij platen met een dikte van 15 mm of 18 mm moet de lijmtuit aangesneden worden. De lijmhoeveelheid wordt daarmee voldoende verhoogd.

Lijmverbruik: hou rekening dat je ongeveer 20 ml voegenlijm verbruikt per meter voeg.

7. Voegen met de lijmvoegtechniek

Is de ondergrond klaar om afgewerkt te worden?

Als je alle voorgaande stappen correct hebt gevolgd, dien je niet veel tijd meer te steken in de voorbereiding van de afwerking.

Is dit niet het geval? Dan check je best nog even of het oppervlak voldoet aan volgende eisen:
- Het af te werken oppervlak is spatvrij (gips, cement ?)
- Alle krassen, putjes, voegen ... zijn gevuld en voelen glad aan
- Als er nog enkele oneffenheden zijn, zal je deze licht moeten schuren
- Het voegsel is droog
- Het oppervlak is stofvrij

Hoe werk je de gipsvezelplaten af?

1. Met kant-en-klaar finish:
Zoals de naam al verklapt kan deze kant-en-klaar finish (bestaande uit water en dolomietmarmer) direct uit de pot op het oppervlak worden aangebracht. Er is dus geen tijdverspilling met het aanmaken van het product. Deze finish laag dien je zo dun mogelijk aan te brengen.

Als je toch liever een iets dikkere laag op het oppervlak wenst, dan zal je dit in meerdere lagen moeten aanbrengen. Hierbij zal je telkens moeten wachten tot de vorige laag helemaal opgedroogd is.

2. Met gipsdunpleister:
Deze pleister zal je eerst moeten mengen met proper water in een kuip, waarbij je de vooropgestelde maten dient te respecteren. Meng het goedje tot je een homogene structuur bekomt. Wacht vervolgens enkele minuten en roer nogmaals. Nu kan je het product 45 minuten lang verwerken. Deze gipsdunpleister kan aangebracht worden in laagdiktes tot 4 mm. Als je de pleister maar met een dikte van 2 mm wilt aanbrengen op het oppervlak, zal je de ondergrond eerst moeten bewerken met een primer.

8. Afwerking8. Afwerking8. Afwerking8. Afwerking

"Draag bij de verwerking van gipsvezelplaten altijd een mondmasker en veiligheidsbril."

9. Tip van de EXZO-specialist

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop