EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Gevel kaleien

Het kaleien van je gevel of muur zal voor een authentieke uitstraling van je woning zorgen. Het is dan ook de ideale klus voor de doe-het-zelver. In deze handleiding beschrijven we stap voor stap hoe je zelf je gevel of muur kan kaleien. Heeft u vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

WIJ WENSEN U VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

- Primer
(optioneel)
- Kalei
- Silicaatverf
(optioneel)
- Blokborstel
- Tape en plastiekfolie
- Ladder en/of stelling
- Genoeg vrije tijd

1. Benodigdheden1. Benodigdheden1. Benodigdheden1. Benodigdheden1. Benodigdheden

Kaleien is een techniek waarbij de gevel of muur wordt bewerkt met een kalkpleister door middel van een speciale blokborstel. Zo zal bij een bakstenen huis, dat gekaleid is, de structuur van de bakstenen en voegen nog steeds zichtbaar zijn. Hierbij ontstaat er een landelijke en authentieke uitstraling.

Om te kaleien hou je best de weersvoorspellingen in de gaten. In de volle zon kaleien wordt namelijk niet aangeraden. Integendeel, vochtig en windstil weer is ideaal. Als er regen voorspeld is zorg je best voor de nodige bescherming zodat de kalei niet wegspoelt voordat ze uitgehard is.

2. Wat is kaleien?

Je kan kaleien op ondergronden van diverse aard, zolang deze ietwat ruw zijn. Op te gladde oppervlaktes zal de kalei namelijk moeilijker hechten. De beste ondergronden om te kaleien zijn van baksteen, snelbouwsteen, betonsteen ...

De ondergrond van de te kaleien muur zal voldoende zuigend moeten zijn. Als dit niet het geval is, of de muur is te glad, dan zal je de muur eerst moeten bewerken met een primer. Dit is echter niet aan te raden.

Maak de muur proper voor je de werken aanvat. Zowel mossen en ander groen, als oude pleisterlagen dienen goed verwijderd te worden. Hiervoor zijn er verschillende middeltjes zoals het gebruik van onkruidverdelger, hogedrukspuit, schuurborstels ... Let hierbij op dat de voegen nog in goede staat zijn. Is dit niet het geval? Verwijder dan eerst de oude voegen en voeg deze opnieuw op.

Vervolgens was je de muur met proper water. Dit zorgt ervoor dat losse stukjes weggespoeld worden en dat de kalei beter vasthecht aan het oppervlak.

Tape alle ramen af en leg plastiek op de grond zodat oppervlaktes die je niet kaleit niet onnodig vuil worden.

Voor je kan starten met kaleien hoef je enkel nog het poeder te mixen met proper water. Het goedje moet homogeen zijn en mag dus geen klonters meer bevatten. Lees hiervoor ook zeker en vast de aanwijzingen op de verpakking!

Met de blokborstel zal je nu de kalei aanbrengen op de muur.

Dit doe je altijd in kruisbewegingen. Eerst breng je de kalei aan op muur in een horizontale beweging, daarna verdeel je ze gelijkmatig in een verticale beweging.

Vervolgens kan je de massa opensmeren. Zorg er voor dat de uitgesmeerde laag ongeveer 2 tot 3 mm dik is om voor een voldoende waterwerende laag te zorgen. Het is hierbij noodzakelijk dat alle putjes en groefjes volledig bedekt zijn met de kalei. Je kan er ook voor kiezen om te kaleien in twee lagen. Om te starten met de tweede laag mag de eerste laag nog niet volledig uitgehard zijn om optimale binding te verzekeren. Dit zal kunnen vanaf 12 tot 24u nadat de eerste laag is aangebracht.

De beste manier van werken is per muuroppervlak. Zo zullen eventuele lichte kleurverschillen minder hard opvallen.

Als nabehandeling is het nodig dat de gekaleide muren nog ongeveer 1 tot 2 dagen vochtig staan. Je zal deze muren dus af en toe moeten benevelen zodat de kalei beter hecht alsook de kleur ten volle tot zijn recht komt. De volledige uitharding van de tweelagige kalei zal ongeveer een maand duren.

5. Hoe breng je de kalei aan op de gewenste muur?5. Hoe breng je de kalei aan op de gewenste muur?5. Hoe breng je de kalei aan op de gewenste muur?5. Hoe breng je de kalei aan op de gewenste muur?5. Hoe breng je de kalei aan op de gewenste muur?5. Hoe breng je de kalei aan op de gewenste muur?5. Hoe breng je de kalei aan op de gewenste muur?5. Hoe breng je de kalei aan op de gewenste muur?5. Hoe breng je de kalei aan op de gewenste muur?5. Hoe breng je de kalei aan op de gewenste muur?

Een gekaleide muur kan je nog bewerken met silicaatverf, maar dit is niet noodzakelijk. Deze silicaatverf zal ervoor zorgen dat de kalei beschermd wordt doordat het de kalei volledig waterdicht maakt. De silicaatverf zal de dampopenheid van de muur niet verhinderen. Silicaatverf is beschikbaar in verschillende kleuren.

Anderzijds kan je de gekaleide muur ook verven. Let wel op dat dit pas kan nadat de muur volledig uitgehard is. Dit zal dus pas kunnen na ongeveer een maand.

6. Hoe kan je de gekaleide muur verder afwerken?

"Breng de eerste kaleilaag dik genoeg aan om zo groeven en putjes te vullen. De tweede laag kan je dunner aanbrengen en fijner afwerken."

7. Tip van de EXZO-specialist

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop