EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Muur bezetten met leem

Wens je graag je wanden te bezetten met leem zodat je woning over een aangenaam en constant binnenklimaat beschikt? Volg gerust onze raad en instructies hieronder op. We helpen je op die manier graag om je project vorm te geven. Je krijgt hieronder uitleg over hoe je de leem gebruiksklaar maakt, hoe je ze aanbrengt op de wanden en op welke manieren je de geleemde wanden kunt afwerken.

EXZO staat klaar om je vragen te beantwoorden, aarzel niet om ons te contacteren.

WIJ WENSEN JE VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

- Basisleem
- Finish afwerkpleister (optioneel)
- Duro afwerkpleister (optioneel)
- Wapeningsnet
- Contact primer (optioneel)
- Spaan
- Reilat
- Spackmes
- Sponsbord
- Handborstel
- Zuiver water
- Kuip
- Stevige mixer
- Tape
- Plastiekfolie
- (hoek)profielen (optioneel)

1. Benodigdheden

Leem bestaat uit zand, klei en stro en is een van de oudste bouwmaterialen die tot op heden worden gebruikt.

Leem is over heel de wereld overvloedig aanwezig in de grond onder onze voeten waardoor leemtechnieken overal op aarde terug te vinden zijn. Hierdoor is het niet alleen een natuurproduct maar ook een lokaal product. Leem als bouwmateriaal is het perfecte alternatief voor moderne materialen zoals gips. Het beschikt dan ook over heel veel eigenschappen die niet terug te vinden zijn bij andere materialen.

2. Wat is leem?2. Wat is leem?2. Wat is leem?

Waarom zou je nu kiezen voor leem en wat zijn de eigenschappen ervan?

Leem is een volledig natuurlijk materiaal zonder toevoeging van, al dan niet chemische, additieven.

Ten eerste is leem zeer vochtregulerend. Als er te veel vocht in de ruimte is, zal de leemstuc dit vocht opnemen. Als de kamer nadien te droog is, zal de leem vervolgens dit vocht afstaan. Hierdoor bekomt men een zeer constante luchtvochtigheid en bijgevolg ook een aangenaam leefklimaat. Let wel op dat leem niet in rechtsreeks contact mag staan met water.

Leem beschikt daarnaast ook over geluidsdempende eigenschappen. Harde bouwmaterialen zoals bakstenen of beton kaatsen de geluidsgolven terug, terwijl de soepele leem deze geluidsgolven juist absorberen. Dit zal resulteren in een aangename akoestische ruimte.

De regulerende eigenschappen van leem beperken zich niet alleen tot vocht. Ook de temperatuur binnenshuis zal gelijkmatig verdeeld worden doordat leem warmte zal opnemen en afstaan naargelang de seizoenen. Hierbij kan je ook werken met wandververwarming. Dit werkt zoals vloerverwarming maar dan in de wanden. Het warme water dat in de winter door de leidingen loopt zal dan voor verwarming zorgen, terwijl het koude water in de zomer juist zorgt voor koele atmosfeer.

Leem is een kneedbaar materiaal. Je kan elke vorm bekomen waarbij alleen jouw creativiteit een limiet zal zijn.

Stucen met leem kan op vrijwel elke ondergrond, zolang deze ondergrond droog, dragend en absorberend is en niet rechtsreeks in contact staat met water (zogenaamde spatzones bv. in douches, dichtbij waterkraantjes). Hou er rekening mee dat deze ondergrond ook stofvrij dient te zijn voordat je de stucwerken aanvat.

Niet onbelangrijk is dat de te lemen ondergrond ook enige grip dient te hebben waardoor een hechting tussen de leem en de ondergrond mogelijk is.

Op gladde ondergronden kan ook geleemd worden maar dit zal moeilijker gaan. Een oplossing hiervoor is deze eerst te bewerken met een contact primer. Nadat dit gebeurd is mag je de muur niet meer nat maken.

De ideale ondergrond voor het lemen van je muren zijn rietrollen of rietplaten. Op houtvezelplaten zal niet geleemd kunnen worden.

4. Welke ondergronden kan je met leem bezetten?4. Welke ondergronden kan je met leem bezetten?4. Welke ondergronden kan je met leem bezetten?4. Welke ondergronden kan je met leem bezetten?

Veel voorbereiding is er niet nodig om te kunnen starten met het leemstucwerk.

Zorg ervoor dat alles wat niet vuil mag worden, afgeplakt wordt. Dit kan je doen door gebruik te maken van schilderstape. De ondergrond kan je beschermen met een plastiekfolie of karton.

Het is ook nodig om het oppervlak te bevochtigen. Hierdoor zal er een nog betere hechting plaatsvinden tussen de muur en de leem. Daarnaast zal je de leemstuc ook langer kunnen verwerken. Bij het bevochtigen van de muren hoeft het vocht niet van de muren te lopen, maar gewoon vochtig te zijn.

Als je wilt dat de wand strak oogt en overal gelijk is, dan kan je latjes aanbrengen die je zullen helpen bij het afreien van de muur. Hierdoor zal je een perfecte, rechte muur bekomen. Haal deze latjes op tijd weg voordat de leem opgedroogd is. De plaatsen waar de latjes zaten kan je opnieuw opvullen met leem.

De leem zal meestal geleverd worden in bigbags. Hiermee kan men een oppervlak van 50 tot 70 vierkante meter mee bezetten, afhankelijk van hoe dik je zal stucen.

Om de leem gebruiksklaar te maken zal je ongeveer 3 tot 4 kg Tierrafino Base per 1 liter water toevoegen in een mengkuip. Om het goedje te mengen zal je een stevige mixer moeten gebruiken. Blijf mixen tot de massa geen brokken meer bevat en homogeen van structuur is.

Tip: doe eerst het water in de kuip en dan pas de leem, dit mengt makkelijker.

Er is leem beschikbaar op de markt in twee varianten: met of zonder kaf. Het kaf in de leem zal zorgen voor meer stevigheid. Het zal met andere woorden dienen als een soort wapening.

6. Hoe maak je de leem aan?

Eerste laag

Zorg ervoor dat de muur vlak is. Dit zal namelijk ook resulteren in een vlakke afwerking. Is dit niet het geval? Dan zal je zien dat het eindresultaat ook niet al te strak zal zijn en scheurtjes kan vertonen. Dit kan langs de andere kant ook een kwestie van smaak zijn.

De eerste laag leemstuc breng je aan met behulp van de handen of een spaan. Dit kan ook met een spuitmachine van het type G4. Dit zal minder tijdrovend zijn, maar zal langs de andere kant ook een deel van de ervaring wegnemen.

De eerste laag zal je dikker aanbrengen dan de tweede laag. De ideale dikte is ongeveer 2 cm. Als je veel te dikke lagen leem aanbrengt zal de kans op scheurvorming ook groter worden. Bijgevolg zal je meer lagen moeten aanbrengen om deze scheuren deftig weg te werken.

Om de kans op barsten en scheuren nog te verminderen, kan je in de eerste laag al een wapeningsnet aanbrengen, dit is optioneel. In de toplaag is dit wel een must.

Je kan ook eventueel gebruik maken van (hoek)profielen indien je kiest voor een strakke look van je interieur. Deze profielen kan je gelijk plaatsen met het aanbrengen van de eerste laag aangezien leem traag opdroogt. Hierbij zal je er natuurlijk voor moeten zorgen dat deze waterpas liggen en goed vastzitten. Langs de andere kant is kiezen voor leem gelijk aan kiezen voor organische structuren.

Voordat je aan de tweede laag begint zal je de droogtijd van de eerste laag moeten respecteren. Deze is afhankelijk van de seizoenen. Zo zal de eerste laag in de zomer al droog zijn na een week, terwijl je in de winter moet rekenen op vier weken.

Tweede laag

Na de opdroogtermijn kan men starten met het aanbrengen van de tweede laag leem. Indien gewenst kan dit al de eindlaag vormen. Deze zal dus veel strakker aangebracht moeten worden dan de eerste laag.

De manier van werken bij de tweede laag kan verschillend zijn, afhankelijk van de ondergrond waarop men werkt. Bezet je een stenen ondergrond? Dan is het gebruik van een wapeningsnet niet echt nodig. Bezet je een ondergrond van strobalen of breng je de leem rechtstreeks aan op isolatie? Dan zal je wel gebruik moeten maken van een wapeningsnet en dient de tweede laag in twee delen verwerkt te worden. Dit doe je als volgt:

Eerst breng je een eerste deel leem aan van ongeveer 1 tot 2 cm. Dit zal je moeten doen met een pleisterspaan om tot een strak eindresultaat te komen.

Als dit gebeurd is, zal je deze laag moeten afreien om tot een egaal oppervlak te komen. Zorg dat je hierbij voldoende druk zet. Hou rekening dat je altijd van onder naar boven, en van links naar recht reit.

Nu plaats je het wapeningsnet. Het is aangeraden om een extra wapeningsnet van ongeveer 20 cm te leggen in hoeken en bij overgangen naar ander materiaal (bv. overgang van leem naar houten balken). Het wapeningsnet zal elkaar overal minstens 10 cm moeten overlappen. Met een spackmes ga je over de wapeningsnetten zodat deze vast komen te zitten. Hanteer hier een strijkrichting van boven naar onder. Aangezien leem traag opdroogt, kan je de netten verwijderen en opnieuw plaatsen indien deze niet liggen zoals gewenst.

Vervolgens kan je het tweede deel bezetten met een dikte van 1 tot 2 cm. Gebruik hierbij opnieuw je plakspaan.

Rei ook deze laag strak af en gebruik hierbij meer druk dan bij het eerste deel van de tweede laag.

Laat de muur nu enkele minuten rusten en ga hierna te werk met je spackmes. Plaats het spackmes bijna vlak tegen de muur en strijk met grote druk over het oppervlak.

Laat de muur nu enkele uren rusten, om vervolgens te starten met het sponsen. Gebruik hierbij een vlak sponsbord zonder gaten. Hanteer hierbij de reguliere sponsmethode: cirkelvormige bewegingen en vertrekkende vanuit de hoek. Door middel van het sponsen kan je kiezen of je de muur liever grof, dan wel strak afgewerkt ziet. Hoe droger de spons, hoe strakker de muur.

Na een dag wachten, inclusief voldoende verluchting, merk je dat de muur al een flink stuk gedroogd is. Nu kan je kleine oppervlakkige oneffenheden opschonen door met een (paardenhaar)borstel over het oppervlak te gaan. Als je vindt dat de muur er nog altijd te grof uitziet kan je nog een (paar) keer sponsen.

7. Hoe breng je de leem aan op de gewenste muur?7. Hoe breng je de leem aan op de gewenste muur?7. Hoe breng je de leem aan op de gewenste muur?

Leemfinish

Leemfinish is een volledig natuurlijke leempleister, bestaande uit zand en gekleurde klei, die kleur en stuc samenbrengt. Deze afwerktechniek is een van de oudste bouwtechnieken op deze wereld en bewijst telkens opnieuw zijn kwaliteiten.

Deze finish kan je in een laag aanbrengen op zowel een leembasis als andere ondergronden. Maar houd er rekening mee dat deze ondergrond steeds stofvrij doch ruw is. Bij het aanbrengen van leempleisterfinish op andere ondergronden dan leem, zal deze ondergrond eerst bewerkt moeten worden met een contactprimer om optimale hechting te kunnen garanderen. Bij gebruik op een basis van leem zal dit echter niet nodig zijn.

Net als bij de leembasis kunnen beschadigingen in de finish verholpen worden door het oppervlak simpelweg te bewerken met water en een sponsbord.

Net als de onderliggende leembasis, zal ook deze afwerkpleister uit leem voor een optimale luchtkwaliteit zorgen dankzij de regulatie van vocht en warmte. Deze regulerende eigenschappen zijn ook gelinkt aan de seizoenen waardoor het warm zal blijven in de winter en koel in de zomer.

- Hoe breng je de leemfinish aan?

De finish is beschikbaar in zakken van 25 kg. Per zak leemfinish dien je ongeveer zes liter water toe te voegen om zo tot een homogeen goedje te komen met behulp van een mixer. De finish bereid je best al een paar uur op voorhand voor.

Maak het te bewerken oppervlak eerst nat.

Door middel van een spaan breng je de leempleisterfinish aan op de gewenste wand. Een ideale dikte zal 2 tot 3 cm zijn. Verwerp je deze regel en smeer je dikkere lagen, dan zullen er scheurtjes optreden.

Direct na bepleisteren dien je al te sponsen met een goed uitgewrongen sponsbord.

Wacht vervolgens een dag om erna een tweede maal te sponsen.

Wens je de muur een fijner uitzicht te geven? Wacht dan tot de pleister redelijk droog is om ze vervolgens te borstelen met een (kokos)borstel.

Duro

Duro is een volledig natuurlijke leempleister die kleur en pleister samenbrengt. Het verschil tussen de finish en de duro is dat de duro dunner wordt verwerkt maar langs de andere kant wel harder is. Door het aanbrengen van deze afwerklaag zullen je wanden een strakke look krijgen met een ietwat glinsterend effect.

Deze afwerklaag kan je in een laag aanbrengen op zowel een leembasis als andere ondergronden. Maar houd er rekening mee dat deze ondergrond steeds stofvrij doch ruw is. Bij het aanbrengen van duro op andere ondergronden dan leem, zal deze ondergrond eerst bewerkt moeten worden met een contact primer om optimale hechting te kunnen garanderen. Bij gebruik op een basis van leem zal dit echter niet nodig zijn.

Net als de onderliggende leembasis, zal ook deze afwerkpleister uit leem voor een optimale luchtkwaliteit zorgen, dankzij de regulatie van vocht en warmte. Deze regulerende eigenschappen zijn ook gelinkt aan de seizoenen waardoor het warm zal blijven in de winter en koel in de zomer.

- Hoe breng je de duro aan?

De duro is beschikbaar in potten van 6 of 20 kg. Per 3 tot 3,5 kg dien je ongeveer een liter water toe te voegen om zo tot een homogeen goedje te komen met behulp van een mixer.

Door middel van een spaan breng je de duro aan op de gewenste wand. Een ideale dikte zal 1 tot 2 cm zijn. Verwerp je deze regel en smeer je dikkere lagen, dan zullen er scheurtjes optreden.

Als de afwerklaag bijna droog is, dien je de laag te sponsen met een goed uitgewrongen sponsbord.

Wens je de muur een fijner uitzicht te geven? Wacht dan tot de pleister redelijk droog is om ze vervolgens te borstelen met een (kokos)borstel.

8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?8. Hoe kan je de geleemde muur verder afwerken?

"Leem is naast 100% natuurlijk ook nog eens onbrandbaar."

9. Tip van de EXZO-specialist

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop