EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Spouwmuur isoleren

Het warmteverlies in jouw woning via niet geïsoleerde muren wordt geschat op ongeveer 20%, afhankelijk van welke soort muren waarover jouw huis beschikt en hoe oud deze zijn. Dit is, buiten warmteverlies via het dak, de op één na grootste energieverspiller. Bijgevolg is het dus noodzakelijk om muren te isoleren. Hierdoor zal je merken dat je energiefactuur aanzienlijk zal dalen. Bijkomend stijgt ook nog eens de waarde van je woning.

Het isoleren van de muren kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan men spouwmuren laten inblazen met isolatiemateriaal door een gespecialiseerd bedrijf, de muren langs buiten isoleren, de muren langs binnen isoleren of verschillende opties met elkaar combineren. Elke methode zal vanzelfsprekend zijn eigen voordelen en nadelen hebben. Eén ding staat alleszins vast: de financiële steun van de overheid heb je sowieso.

Het isoleren van uw woning is een noodzaak. Het zorgt ervoor dat uw energiefactuur lager zal zijn en het is ook beter voor het milieu. Als dit nog niet gebeurd is, dien je dit zo snel mogelijk te doen nu de overheid nog met premies strooit.

Een eerste stap in het isolatieproces is het isoleren van je dak. Een fysische eigenschap van warmte is dat het stijgt. Als het dak dus niet gesoleerd is, zal maar liefst 30% van de gestookte warmte direct via het dak naar buiten ontsnappen. Bekijk hiervoor onze handleiding over hoe je je zolder best isoleert.

Vervolgens zal je de gevelmuren isoleren. 20% van het warmteverlies van je huis zal gebeuren via niet-gesoleerde muren. Hoe isoleer je nu best je buitenmuren? Hier zullen we dieper op ingaan in deze handleiding.

Beschikt je woning nog steeds over enkel of dubbel glas? Overweeg dan zeker een overschakeling naar driedubbel glas, oftewel hoogrendementsglas.

Heb je last van koude voeten als je in je huis rondloopt? Dan wil dit zeggen dat je vloeren ook niet goed gesoleerd zijn. Dit zal de volgende isolatiestap zijn.

Als laatste zorg je ervoor dat alle koudebruggen zo goed mogelijk gedicht zijn.

Natuurlijk is het ook nodig dat uw woning genoeg verlucht wordt zodat verse lucht wordt aangevoerd. Je kan dit simpelweg doen door elke dag (zelfs in de winter) twee keer een kwartier de ramen open te zetten. Dit zal geen effect hebben op uw energiefactuur.

Heb je alle voorgaande stappen met succes afgewerkt? Proficiat! Je woning is nu perfect gesoleerd.

Er bestaan minstens drie manieren om je gevel van een warm jasje te voorzien. Zo kan je de spouwmuren isoleren, de buitenmuren aan de binnenzijde isoleren, de buitenmuren aan de buitenzijde isoleren ofwel verschillende voorgaande opties met elkaar combineren.

Het bouwen van huizen met spouwmuren is pas opgekomen na 1920. Als je woning ouder is, zal je een andere optie omtrent buitenmuurisolatie moeten voorzien. Tot begin de jaren ?90 werden spouwen niet gesoleerd, de zogenaamde open spouw, waarbij de lucht in de spouw dienst deed als bufferzone. Als je woning in deze tijdsspanne valt, dan zal je hoogstwaarschijnlijk wel in aanmerking komen voor spouwmuurisolatie, als dit nog niet gebeurd is.

Hoe kan je nu te weten komen wanneer je buitenmuur over een spouw beschikt? Je kan een endoscopisch onderzoek laten uitvoeren door een specialist. Die zal meteen ook kijken als de muren nog wel in goede staat zijn om deze werken uit te voeren. Met een handig trucje kan je dit ook zelf meten. Meet de breedte van de muur in de deuropening. Is deze dunner dan 24 cm? Dan dateert je woning van voor 1920 en zal deze niet beschikken over een spouwmuur. Een andere manier om een spouwmuur te herkennen zijn open stootvoegen in de gevel, die zullen zorgen dat de spouw voldoende verlucht wordt.

Wijst onderzoek uit dat de spouw een dikte heeft van 5 cm of meer? Dan kan je deze spouw laten isoleren door een gespecialiseerd bedrijf die isolatie zal inblazen met machines. Deze klus zal amper een tot twee dagen duren en hiervoor dient u geen stedenbouwkundige bouwvergunning aan te vragen.

Tip:
Gesoleerde spouwmuren dragen zonder twijfel bij aan een betere energieprestatie. Maar zelfs deze isolatietechniek voldoet niet meer aan de richtlijnen opgelegd door de overheid, waarbij een maximale U-waarde van 0,24 W/m^2K mag bereikt worden.

De buitenmuren isoleren is een heuse investering en een stap die veel mensen (nog) niet durven maken. Toch dien je te weten dat je deze investering nog vrij snel terugverdient. Afhankelijk van welke soort buitenmuurisolatie zal de terugverdientijd tussen de 2 tot 15 jaar liggen.

Er zijn dan ook alleen maar voordelen verbonden aan het isoleren van de gevelmuren. Na het plaatsen van de buitengevelisolatie zal je merken dat er serieus wat energie zal worden bespaard, er zal algemeen ongeveer een kwart minder energie verloren gaan dan voordien. Bij isolatie van de buitenmuur aan de buitenzijde zal je woning er gloednieuw uitzien. Dit alles zal dan ook resulteren in een hogere marktwaarde van de woning.

Het isoleren van spouwmuren met behulp van de inblaastechniek is een relatief goedkope oplossing, maar langs de andere kant ook een van de minst effectieve. Reden hiervoor is dat de spouw meestal maar tussen de 5 en 10 cm dik is. Hierdoor is deze investering meestal al terugbetaald binnen de 5 jaar. Het staat vast dat je woning hierdoor sowieso beter gesoleerd zal zijn, wat resulteert in lager energieverbruik en hogere marktwaarde.

Premies

De totaalinvestering bij het isoleren van de buitengevels zal ongeveer rond de 100 tot 150 euro per vierkante meter liggen. Deze prijs is inclusief afwerking en kan dus fluctueren. Een groot voordeel is dat er over het gehele isolatietraject premies te verkrijgen zijn. Hierdoor zal de effectieve investeringskost een stuk lager liggen. Let wel op, deze premies zijn alleen geldig voor woningen die voor 01/01/2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en/of voor woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum werd ingediend maar erna werd aangesloten op het elektriciteitsnet.

Wens je spouwmuurisolatie toe te passen? Dan zal je recht hebben op 5 euro per vierkante meter gesoleerd oppervlak.

Wens je de buitenmuren langs binnen of langs buiten te isoleren? Dan heb je recht op 15 euro per vierkante meter gesoleerd oppervlak.

Bijkomstig deelt de Vlaamse Overheid ook nog eens verbeteringspremies uit voor gevelwerkzaamheden (isoleren, gevelreiniging ?) van 1500 euro, waarbij het totaalbedrag op de factuur minstens het dubbele moet zijn.

De Vlaamse renovatiepremies daarentegen zijn niet geldig voor het isoleren van de gevel maar wel voor andere gevelwerken zoals de bekleding, het voegwerk en eventueel gevelreiniging. Dit bedrag zal 20% tot 30% bedragen van het totale factuurbedrag excl. BTW. Dit factuurbedrag zal minstens 2500 euro excl. BTW moeten bedragen.

Vergeet ook niet even te checken bij jouw gemeente als zij eventuele premies voor isolatiewerkzaamheden aanbieden.

Verlaagde BTW

Is je privewoning ouder dan 10 jaar? Dan zal je voor de buitenmuurisolatiewerken en bijhorende gevelafwerking recht hebben op een verlaagd BTW-tarief van 6%.

Totaalrenovatiebonus

Deze bonus omvat de combinatie van minstens drie van de volgende energiebesparende investeringen die binnen de vijf jaar moeten worden uitgevoerd:
- Dak- of zoldervloerisolatie
- Buitenmuurisolatie
- Kelder- of vloerisolatie op volle grond
- Nieuwe beglazing
- Zonneboiler
- Warmtepomp
- Ventilatiesysteem

Aantal investeringen in een eengezinswoning:
- Drie investeringen: 1250 euro
- Vier investeringen: 1750 euro
- Vijf investeringen: 2750 euro
- Zes investeringen: 3750 euro
- Zeven investeringen: 4750 euro

"Open spouwen in je buitenmuur isoleren laat je best door een gespecialiseerd bedrijf uitvoeren."

6. Tip van de EXZO-specialist

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop