EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Oeverversteviging aanleggen

Zoek je een krachtige, duurzame en toch originele versteviging voor je oever of beek in een duurzame houtsoort? Wil je graag met behulp van een duidelijke uitleg je hoogteverschillen opvangen of je tuin afboorden? Lees hier in onze handleiding de informatie over de benodigdheden, de houtsoorten en de bevestiging van het materiaal. EXZO staat steeds klaar om al je vragen te beantwoorden, dus aarzel niet om ons te contacteren.

WIJ WENSEN JE VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

Vooraleer we bekijken welke houtsoort er gebruikt kunnen wordt voor de oeverversteviging, lijsten we even op wat je allemaal nodig hebt:

- Azobe oeverversteviging op tuinhoutmarkt.be
- Robinia oeverversteviging op robiniahout.be
- Azobepaaltjes op tuinhoutmarkt.be
- Robiniapaaltjes op robiniahout.be
- Stabilise
- Grondboor of spade
- Roestvrije houtvijzen
- Meetlint
- Waterpas
- Een beetje vrije tijd
- Een gezonde portie enthousiasme

Binnen ons gamma bieden we twee houtsoorten aan: azobe (tropisch hardhout) en robinia. Beide hardhoutsoorten vergrijzen in contact met de zon en zijn materiaal met een optimale duurzamheid om je oever versteviging te bieden.

- Het roodbruine azobe wordt gezien als een erg duurzame tropische hardhoutsoort met een ontzettend lange levensduur die jarenlang onderhoudsvrij is. Het doorstaat contact met grond en water perfect. Tot slot vergrijst het hout in contact met zonlicht. Een topper onder de hardhoutsoorten, perfect voor langdurig gebruik.

- Robinia (Europees hardhout) met zijn gele kleur is het perfecte alternatief voor tropisch hardhout zoals azobe. Het hout van deze boom behoort tot?duurzaamheidsklasse 1 en 2.?Daardoor bevindt het zich dezelfde duurzaamheidsklasse als tropisch hardhout.?Net als azobe goed voor tientallen jaren.
Beide types hout bieden uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit.

2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?

- Palen (behalve damwand geschaafd)

Kies je voor een constructie uit azobe, gebruik dan ook azobepalen. Idem voor robinia. De palen hebben een lengte van ??n meter tot anderhalve meter. Eerst en vooral zorg je dat de grond op de plaats waar de palen moeten komen diep genoeg uitgegraven is. Dat kan door middel van een grondboor. De palen plaats je elke halve meter. Zorg ervoor dat de paal minstens voor de helft in de grond zit, de andere helft geeft steun aan je schotten of matten. Dat zorgt voor voldoende stevigheid. Daarna kan je starten met het plaatsen van je schotten of vlechtmatten.

- Damwand geschaafd

Kies je voor een geschaafde damwand, dan plaats je die zelf voor de helft in de grond. De werkwijze voor de plaatsing vind je hieronder.

3. Hoe diep plaats je de palen? 3. Hoe diep plaats je de palen?

Voor de plaatsing van een afboording zijn er diverse mogelijkheden. Je kan kiezen uit een damwand, opgeklampte schotten en vlechtmatten. Eerst en vooral worden damwanden gebruikt om niveauverschillen op te vangen. Ten tweede zijn er vlechtmatten die gebruikt worden voor het afboorden van vijvers en grachten. Als laatste zijn er de opgeklampte schotten, de stevigere variant van vlechtmatten, die vooral gebruikt worden bij vijvers of rivieren met veel deining op het water. Zorg voor een mooi verticaal vlak door de aarde tijdelijk weg te scheppen. Zo kan je de versteviging gemakkelijk plaatsen. Werk je in ??n rechte lijn? Controleer best met een touw of meetlint of de constructie recht wordt geplaatst. Gebruik daarnaast ook een waterpas om te kijken of het geheel kaarsrecht is gepositioneerd. Een lichte helling naar de aardekant toe kan uiteraard ook.

- Damwand geschaafd

Waar de damwand moet komen, graaf je met een spade een diepte die gelijk staat aan de helft van de hoogte van de damwandplanken. Je kan starten met het plaatsen van de damwandplanken. Dankzij de tand-groefverbinding zitten de planken perfect vast in elkaar. De plaatsing gebeurt verticaal waarbij een groot deel van deze damwandplanken in de grond komt te zitten. Het gedeelte van de plank dat onder de grond zit, is even lang als het gedeelte dat boven de grond uitsteekt. Daarna plaats je de stabilis? in de gegraven groef om de damwand te verstevigen. Hierdoor vormt de wand een stevige constructie, waardoor het niveauverschil stabiel kan worden opgevangen. Eenmaal de stabilis? is uitgehard, kan je de aarde weer mooi opvullen tot op de hoogte van de damwand. Als laatste stap kan je de top afwerken met een bijhorende afdeklijst.
Opmerking: wil je een vloeiende bocht maken met je damwand? Dan plaats je best de damwand MOVE. Door het plaatsen van twee in elkaar passende, afgeronde gedeeltes tussen de aangrenzende wanden kan je met gemakkelijk een bocht maken.

- Opgeklampte schotten

De schotten met horizontale latten worden geplaatst met bijhorende vierkante hardhouten azobe/robiniapalen dia met een dikte van 6 op 6, 7 op 7 of 8 op 8. De sterkte van het geheel wordt bepaald door de dikte van de palen, houd daar dus rekening mee.?Bijhorende palen moeten om de 50 cm geplaatst te worden, en zitten steeds even diep in de grond als de hoogte van de vlechtmatten.?Je plaatst de schotten tegen de palen, die zich aan de beekkant bevinden. Je gebruikt best houtvijzen en boort best voor. Eenmaal stabiel, kan je de voordien verwijderde aarde opnieuw achter de schotten plaatsen.

- Vlechtmatten

Deze matten met horizontale en verticale latten worden geplaatst met bijhorende vierkante hardhouten azobe/robiniapalen met een dikte van 6 op 6, 7 op 7 of 8 op 8. Bijhorende palen moeten om de 50 cm geplaatst te worden, en zitten steeds even diep in de grond als de hoogte van de vlechtmatten. Je plaatst de schotten tegen de palen, die zich aan de beekkant bevinden. Je gebruikt best houtvijzen en boort best voor. Eenmaal stabiel, kan je de voordien verwijderde aarde opnieuw achter de matten plaatsen.

4. Hoe plaats je de verschillende modellen?4. Hoe plaats je de verschillende modellen?4. Hoe plaats je de verschillende modellen?4. Hoe plaats je de verschillende modellen?

?Wil je een bochtenstructuur in je damwand, ga dan voor ons wendbare MOVE-systeem.?

5. Tip van de EXZO-tuinarchitect

Om het gemakkelijker te maken voor je hebben wij alvast een winkelmandje samengesteld waarvan je enkel het aantal dient te wijzigen volgens eigen voorkeur.

Open mandje op tuinhoutmarkt.be:
5 meter oeverversteviging in azobe met bijhorende paaltjes
(Volgens eigen wens aanpasbaar)

Open mandje op robiniahout.be:
6 meter oeverversteviging in robinia met bijhorende paaltjes
(Volgens eigen wens aanpasbaar)

6. Boodschappenlijstje6. Boodschappenlijstje6. Boodschappenlijstje6. Boodschappenlijstje6. Boodschappenlijstje

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop