EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Gevelbekleding plaatsen

Zet je liefst zelfstandig een gevelbekleding, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Heb je het moeilijk om een basislattenwerk te plaatsen voor je gevelbekleding? Lees hier in onze handleiding de informatie over de benodigdheden, de houtsoorten en de bevestiging van het materiaal. EXZO staat steeds klaar om al je vragen te beantwoorden, dus aarzel niet om ons te contacteren.

WIJ WENSEN JE VEEL SUCCES MET JOUW PROJECT!

Vooraleer we dieper in detail treden over welke houtsoort je kan gebruiken en hoe de plaatsing gebeurd, lijsten we even op wat je allemaal nodig hebt:

- Diverse houtsoorten voor gevelbekleding op tuinhoutmarkt.be
- Diverse houtsoorten voor gevelbekleding op ecohout.be
- Robiniahout voor gevelbekleding op robiniahout.be
- Onderstructuur (voor een gesloten systeem)
- Vochtwerende doek
- Nagelpistool
- PU-, hout- of siliconenlijm
- Meetlint
- Waterpas
- Voldoende vrije tijd
- Een stevige portie enthousiasme

Er zijn drie grote groepen houtsoorten waarmee je aan de slag kan: thermisch behandeld hout, Europees hardhout en tropisch hardhout. Wat je ook kiest, de houtsoorten krijgen na verloop van tijd te maken met een mooie vergrijzing door de zon.

- Wanneer we het tropisch hardhout van naderbij bekijken, stellen we vast dat ze van nature een hoge duurzaamheid hebben. Daarnaast zijn de houtsoorten die tot deze groep behoren, knopenvrij. Tropisch hardhout bezit een hoge fysieke sterkte, waardoor ze een hoge hardheid hebben. Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor krassen. De betreffende houtsoorten kunnen rood (padoek), bruingeel (afrormosia), bruingeel (itauba) of goudbruin (iroko) zijn.

- Daarnaast kan je de gevel ook in thermisch zachthout bekleden. Hierin onderscheiden we twee houtsoorten: thermowood en thermo ayous. Beide houtsoorten kregen een thermische behandeling, waardoor een langere levensduur bekomen wordt door de herstructurering van de moleculen. Verder is de houtsoort daardoor ook ontzettend stabiel. Thermisch behandeld hout is betaalbaar, prachtig donkerbruin van kleur en zeer vormvast. Kortom, een echte aanrader.

- Als laatste categorie hebben we nog het Europees hardhout. De meest courante houtsoorten binnen deze groep zijn eik, robinia en lariks. Deze houtsoorten worden vaak gebruikt voor constructies binnen een meer landelijke sfeer. Europees hardhout kenmerkt zich als zeer duurzaam en hard, maar kan wel nerveus reageren op bepaalde weersomstandigheden. Krimp en zwellingen zijn dus niet uitgesloten.

2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?

Wanneer je een houten gevelbekleding voorziet om je gevel mee te bekleden, kan je kiezen voor een open of gesloten systeem. Beide opties zijn interessant.

Bij een open systeem wordt een spatie gelaten tussen de afzonderlijke planken. Bij een gesloten systeem sluiten de planken mooi tegen elkaar aan, meestal met behulp van een tand-groefsysteem. Een open systeem geeft een mooi contrast door de ruimtelijke spatie tussen de individuele latten, daar waar een gesloten systeem eerder ÚÚn onafgebroken oppervlak creŰert. Beide mogelijkheden kan je volledig vrij kiezen volgens eigen visuele voorkeur. Het ene heeft geen nadelen ten opzichte van het andere, al dien je bij een open systeem rekening te houden met een duurzame achterstructuur en vochtwerende doek.

3. Open of gesloten voeg?3. Open of gesloten voeg?

Je kan de gevelbekleding horizontaal of verticaal plaatsen.

Kies je voor een verticale plaatsing, dan heb je keuze uit latten, parallelvormige latten, planchetten en blokprofielen (enkel-, dubbel- of tripelblokprofiel). Een een open systeem zorgt voor mooi contrast door de spatie tussen de latten, wat resulteert in een speels effect en luxueuze uitstraling. Planchetten daarentegen zijn gekend voor hun effen en vlakke uiterlijk.
Deze verticale plaatsing kent een opkomende populariteit zowel bij strakke, moderne projecten als bij rustieke, landelijke bijgebouwen. Dit komt door dat de hoogte hier benadrukt wordt.

Ongeveer dezelfde profielen zijn beschikbaar voor de horizontale plaatsing van uw gevelbekleding. Bovendien kan je bij een horizontale bekleding extra kiezen voor sidings, die het authentieke karakter van stallen, dierenverblijven, schuren en moderne eiken bijgebouwen benadrukken.

De duurzaamheid van uw gevelbekleding wordt niet be´nvloed door een horizontale of verticale plaatsing. U kan dus vrij kiezen aan de hand van visuele voorkeur.

4. Horizontaal of verticaal? 4. Horizontaal of verticaal?

De achterstructuur is het skelet van je gevelbekleding, dus zorg voor een stabiele constructie met latten van 1,5 - 3 cm dik afhankelijk van de houtsoort. Je kan in principe elke houtsoort gebruiken. Vrij courant om te gebruiken als lattenwerk, zijn de gedrenkte latten uit dennenhout of oregon. Je kan gerust ook dezelfde houtsoort gebruiken als die van je uiteindelijke gevelbekleding. Een andere, krachtige optie is een hardhouten lattenwerk. Zorg ervoor dat je altijd met een dubbele lattenstructuur werkt.

1. Eerste lattenwerk
Plaats je eerste lattenwerk met een tussenafstand van 60 - 80 cm, in dezelfde richting van je gevelbekleding (horizontaal of verticaal). Als je ervoor kiest om een vochtwerende doek te plaatsen, bevestig je die op dit lattenwerk.

2. Tweede lattenwerk
Het tweede lattenwerk zorgt voor een ventilatiespouw tussen het doek en de effectieve gevelbekleding. Deze latten worden meestal gekozen met een dikte van anderhalve Ó 2 cm, afhankelijk van de houtsoort. Een open of gesloten systeem is doorslaggevend voor de keuze van de houtsoort voor de latten.

Open systeem
Het is raadzaam om hier meteen de meest duurzame houtsoorten te gebruiken. Zo vermijd je later complicaties. Door het continue contact met de weersomstandigheden kan dat hout snel aangetast raken. Best kies je voor latten uit tropisch hardhout of thermowood. Zij zijn het best bestand tegen vochtige weerstomstandigheden. Je kan ook dezelfde houtsoort kiezen als de uiteindelijke bekleding. Het lattenwerk zal dan het minst opvallen aangezien ze op dezelfde manier vergrijzen. De latten kunnen ook zwartgeverfd worden, waardoor ze visueel minder opvallen en helemaal verdwijnen op de zwarte achtergrond van het doek.

Gesloten systeem
Hier hoeft het lattenwerk niet per se uit hardhout of thermowood te bestaan aangezien er bij een gesloten systeem geen blootstelling is aan regen of UV-straling. Vrij courant om hier te gebruiken als lattenwerk, zijn de gedrenkte latten uit dennenhout of oregon.

Dit tweede lattenwerk plaats je dwars op het eerste en het doek. Daardoor hebben de planken voldoende aanhechtingspunten en krijg je een stevig geheel. Maar ditmaal plaats je de latten 30 cm uit elkaar. Het is dus van essentieel belang dat je tweede lattenwerk op tegengestelde wijze van de te plaatsen gevelbekleding wordt gemonteerd. Na het plaatsen van het lattenwerk, kan je perfect starten met het bevestigen van de bekleding.

Wij adviseren steeds om een vochtwerende folie te plaatsen achter elk type gevelbekleding.

Bij gesloten systemen, zoals planchetten en blokprofielen, merk je dat het hout tijdens natte periodes vocht opneemt. Hierdoor is er een grote humiditeit aanwezig aan de achterzijde van het hout. Een vochtwerende folie zorgt op die manier voor een barriŔre tussen de gevelbekleding en de muur van het gebouw.

Voor open systemen, waarbij er gekozen wordt voor een voeg tussen de latten, dien je zeker de juiste folie te voorzien die vocht en UV bestendig is, om zo het achterliggende lattenwerk en de ruwbouw optimaal te beschermen. Deze folie moet van hoge kwaliteit zijn omdat ze continu in contact staat met diverse weersomstandigheden.

Als er geen isolatie voorzien is achter de houten gevelbekleding (bv. tuinhuizen, dierenverblijven, bijgebouwen in eik) kan het ook aangewezen zijn om gebruik te maken van een isolerende, waterdichte houtvezelplaat. Deze platen combineren een waterafstotend effect met een extra isolatielaag. Dergelijke platen worden ook veelvuldig toegepast bij ge´soleerde gevels die de isolatie beschermen in afwachting van de verdere gevelbekleding.

6. Vochtwerende folie of niet? 6. Vochtwerende folie of niet? 6. Vochtwerende folie of niet? 6. Vochtwerende folie of niet?

Vele doe-het-zelvers vragen zich vaak af; hoe werk ik nu eigenlijk de hoeken van mijn gevelbekleding mooi af?

Als eerste optie, en meteen ook de gemakkelijkste, is aan de hand van een 'verstek'.
Bij deze techniek worden van de uiteinden van latten in een hoek van 45░ afgezaagd. Op die manier zullen ze mooi tegen elkaar komen en een afgewerkte hoek van 90░ vormen.

We kunnen ook een verticale lat aan de hoek bevestigen met dezelfde dikte als de gevelbekleding. Op die manier kan je de bekleding mooi tot tegen de lat timmeren. Zo is de hoek mooi weggewerkt en creeŰr je een mooie overgang tussen de twee zijden van je project.

Als laatste optie kunnen we gebruik maken van een L-vormig hoekprofiel. Dit profiel kan je in de lijn met de gevelbekleding plaatsen of achteraf bovenop de geplaatste latten. Een dergelijk profiel kan je zelf gemakkelijk maken door 2 latjes in verstek tegen elkaar te bevestigen.

Eens je het lattenwerk op de muur bevestigd hebt, is het plaatsen van de gevelbekleding een fluitje van een cent. Hieronder een aantal belangrijke regels waar je steeds rekening mee moet houden:

- Werk steeds met inoxmateriaal!

- Je kan de bekleding schroeven aan het lattenwerk of met minibrads het hout vast schieten. Indien je het hout vastschiet met nagels, kan je dit best combineren met PU-, hout- of siliconenlijm aan de achterzijde. Zo zitten de planken vast, zowel geschoten als gelijmd. Extra versteviging dus.

- Heb je gekozen voor een tand en groefsysteem? Voorzie dan ongeveer een spatie van 2 - 3 millimeter ruimte in de groef. Deze marge is quasi onzichtbaar maar geeft het hout de nodige ruimte om te kunnen uitzetten.

"Gebruik steeds nagels uit inox, zo voorkom je roestplekken op het hout."

9. Tip van de EXZO-tuinarchitect

Om het voor u gemakkelijker te maken, vulden we reeds enkele winkelmandjes in.
Hierin kan u het aantal eigenhandig vervangen door uw gewenste aantal m▓.

Open winkelmandje op ecohout.be:
10 m▓ thermowood Dubbelblokprofiel

Open winkelmandje op ecohout.be:
10 m▓ thermo ayous Planchetten

Open winkelmandje op tuinhoutmarkt.be:
10 m▓ padoek Planchetten

Open winkelmandje op tuinhoutmarkt.be:
10 m▓ moabi Tripleblokprofiel

Open winkelmandje op robiniahout.be:
10 m▓ robinialatjes 5cm

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop