EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Decoratiematten plaatsen

Wens je stap voor stap en op een heldere manier een ijzersterke, durabele decoratiemat te plaatsen? Zoek je de ideale muuraankleding voor je feestje? In onze handleiding krijg je uitleg over o.a. de mat als houtsoort en bekledingsmiddel, de waaier aan matten en de bevestiging van het geheel. EXZO staat steeds klaar om al je vragen te beantwoorden, dus aarzel niet om ons te contacteren.

WIJ WENSEN JE VEEL SUCCES MET JE PROJECT!

Vooraleer we bekijken welke soorten decoratiematten er zijn en hoe we de matten plaatsen, lijsten we even op wat je allemaal nodig hebt:

- Verschillende soorten decoratiematten op tuinhoutmarkt.be
- Verschillende soorten decoratiematten op ecohout.be
- Plastieken spanbandjes
OF stukjes ijzerdraad
OF binddraad met bindapparaat
- U-profielen (Optioneel)
- Meetlint
- Waterpas
- Voldoende vrije tijd
- Een stevige portie enthousiasme

Decoratiematten zijn het stijlvolle en standvastige bekledingselement bij uitstek tegen een muur, gevel of dak. De takken zijn met elkaar verbonden door middel van gegalvaniseerd ijzerdraad, wat roestvrij is en voor extra stevigheid zorgt. Binnen ons assortiment hebben we diverse types matten met een verschillende uitstraling:
Je kan de keuze voor de mat vooreerst baseren op levensduur. Dan blijken boomschors, wilg, gespleten bamboe met een dikte van 1 cm en rietmatten een ideale keuze te zijn.
Je kan uiteraard ook kiezen voor houtsoorten die een n?g hogere levensduur bevatten. Bruine of naturelle bamboematten met volle stokken (2 cm dikte) en heidematten worden meer dan 10 jaar oud, tot soms wel 30 jaar.
Naast levensduur is het visuele aspect ook zeer belangrijk.
Ten eerste is de goudkleurige, onbehandelde en waterdichte rietmat de absolute prijskampioen wanneer je zijn kwaliteit bekijkt.
Ten tweede is er de stevige boomschorsmat, bestaande uit twee lagen schors, die bijzonder strak en naturel oogt. Bovendien is die houtsoort een rijzende ster binnen het gamma omdat die recent veel gebruikt wordt. Ten derde zijn er de wilgenmatten, die bekend staan om hun natuurlijke look. Hierbinnen kan je kiezen uit een fijne, grove of standaardvariant. De gespleten bamboematten hebben bovendien een zeer goeie kwaliteit. De volle bamboe daarentegen bevat een mooie uitstraling en een zentint, wat het allemaal heel aantrekkelijk maakt.

Verder bestaan er onder de heidematten verschillende diktes. De dunne matten worden beschouwd als de ideale begroeiingsbodems voor klimplanten. Verder bevatten de matten met verhoudingen 2/3 of 3/4 een gesloten dikte. Tot slot zijn de matten met een dikte van 6 cm optimaal geluidsvrij.

Let wel: door de natuurlijke materialen die verwerkt zijn in deze matten is de opgegeven lengte nooit exact. Hou er rekening mee dat er een lichte afwijking kan zijn. Ook de kleur kan afwijken van die op de foto. Alle houtsoorten of verwerkte natuurlijke producten zullen verkleuren of vergrijzen onder invloed van zon en regen.

2. Uit welke bekleding kan je kiezen? 2. Uit welke bekleding kan je kiezen? 2. Uit welke bekleding kan je kiezen? 2. Uit welke bekleding kan je kiezen? 2. Uit welke bekleding kan je kiezen? 2. Uit welke bekleding kan je kiezen? 2. Uit welke bekleding kan je kiezen? 2. Uit welke bekleding kan je kiezen? 2. Uit welke bekleding kan je kiezen? 2. Uit welke bekleding kan je kiezen? 2. Uit welke bekleding kan je kiezen?

Welke tools gebruik je voor de vasthechting?

- Deze matten kan je gemakkelijk vastmaken met plastieken spanbandjes, stukjes ijzerdraad of onze bijhorende binddraad met bindapparaat.?Wij nemen deze binddraad niet standaard op in de offerte, maar voegen het voor jou graag nog toe.

- Je kan gerust ook een U-profiel kiezen om de mat aan te bevestigen, zowel onderaan als bovenaan. Het verhindert het doorhangen van de matten en zorgt ervoor dat de mat steeds gelijk blijft van hoogte. Daarnaast zorgt het profiel ervoor dat er geen vocht bovenaan in de bamboe kan blijven staan na vochtig weer. Daardoor vergroot de levensduur zienderogen. De profielen zijn beschikbaar in gegalvaniseerd (roestvrij) of niet-gegalvaniseerd metaal.

3. Hoe hecht je de matten vast? 3. Hoe hecht je de matten vast?

Hieronder de manieren hoe je je bamboemat kan vasthechten:

- Waar plaats je je matten precies tegen? Je plaatst ze het beste tegen een draadomheining of een muur met ophangpunten zoals draad of horizontale latten. Heb je geen constructie in je tuin om de draadomheining tegen te plaatsen? Dan voorzie je best zelf een structuur door op regelmatige afstand palen te plaatsen. Aan de voorzijde van de palen je een horizontale lattenstructuur voorzien of een horizontale kabel spannen. Die latten of kabels moeten in de hoogte elke 40 ? 50 centimeter van vasthechting voorzien worden om voldoende steun aan de matten te geven.

- Op welke punten plaats je de mat precies vast? Voorzie elke 40 ? 50cm cm in de hoogte steeds een vasthechting, dus 4 ? 5 rijen hoog voor matten van 180 of 200 cm hoogte. Daarna voorzie je in de breedte best elke 25 cm een vasthechting. Bekijk dus goed de afmetingen van je matten. Voor langere matten maak je de gelijkaardige berekening. Hecht je mat vast volgens een ruitpatroon, zodat die niet gaat doorhangen.

Opmerking: door het gewicht van de zware (Spaanse) heidematten van 3 tot 4 centimeter alsook die van 6 cm heb je nood aan een draadomheining die voorzien is van een bovenbuis zodat het zware gewicht van de matten op een goede manier gedragen kan worden. Is die er niet, plaats dan gewoon palen om de anderhalve meter in de grond die je op drie of vier niveaus voorziet van een horizontale lat. Je kan er ook metalen kabels horizontaal tegen spannen. Een stenen muur voorzie je van kabels of latten.

?Indien de matten niet op de bodem steunen, zorg voor een ruitpatroon bij de vasthechting van de matten.?

5. Tip van de EXZO-tuinarchitect

Om het je gemakkelijker te maken hebben wij alvast een winkelmandje samengesteld waarvan je enkel het aantal dient te wijzigen volgens eigen voorkeur.

Open mandje op ecohout.be:
Gespleten bamboematten (5 stuks)

Open mandje op ecohout.be:
Spaanse heidematten (5 stuks)

Open mandje op ecohout.be:
Boomschorsmatten (5 stuks)

Open mandje op ecohout.be:
Rietmatten (5 stuks)

Open mandje op ecohout.be:
Wilgenmatten grof (5 stuks)

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop