EXZO

Leon Bekaertlaan 3 E

9880 Aalter

Ma-vrij: 9:00 tot 17:00
Za: 9:00 - 12:00
Zo: gesloten

Paardenomheining plaatsen

Plaats je graag stap voor stap een paardenomheining in je weide waarin je dieren in alle veiligheid en gelukzaligheid kunnen ronddartelen? Wil je bovendien nauwkeurig weten hoe je precies aan zoĺn constructie begint? Lees hier in onze handleiding de informatie over de benodigdheden, de houtsoorten en de bevestiging van het materiaal. EXZO staat steeds klaar om al je vragen te beantwoorden, dus aarzel niet om ons te contacteren.

WIJ WENSEN U VEEL SUCCES MET UW PROJECT!

Vooraleer we bekijken welke houtsoorten er gebruikt kunnen worden binnen de paardenomheiningen, lijsten we even op wat je allemaal nodig hebt:

- Diverse paardenomheiningen op tuinhoutmarkt.be
- Diverse paardenomheiningen op ecohout.be
- Liggers, palen en hoekpalen
- Grondboor of spade
- Roestvrije houtvijzen (rechte, geimpregneerde paardenomheining)
- Meetlint
- Waterpas
- Voldoende vrije tijd
- Een stevige portie enthousiasme

Er zijn verschillende opties aan houtsoorten om je paardenomheining mee plaatsen. Wij selecteerden voor jou de best afgewerkte stukken hout voor de palen, de liggers en de hoekpalen.

Je kan gebruik maken van gecreosoteerd grenenhout. Het dennenhout werd behandeld met creosootolie, waardoor de levensduur van het hout aanzienlijk verhoogt. Daarbij verkrijgt het een donkerbruine kleur. Zo bekomt men een prachtig contrast met het weidelandschap.

Vervolgens is er het hardhout, dat al van nature over een hoge duurzaamheid beschikt. Deze houtsoort heeft een mooie, warme bruine kleur.

Verder is er ook nog de post en rail uit kastanjehout. Kastanje profileert zich als een ideale houtsoort om te gebruiken als paardenomheining door zijn bittere smaak en hoge duurzaamheid. Het dankt die eigenschappen aan het looizuur vanbinnen. De dieren zullen om die reden het hout niet afknabbelen. De houtsoort werd ruw gekloofd en is goed voor een gebruik van vele jaren. Het is zelfs compleet onderhoudsvrij.

Dan is er nog het ge´mpregneerd dennenhout. Door zijn behandeling krijgt de houtsoort een lichtgroene kleurschakering die na verloop van tijd door de zon evolueert naar een mooie, natuurlijke grijstint.

Tot slot is er ook nog het niet-behandelde en uiterst duurzame robiniahout. Deze houtsoort behoort tot de hoogste duurzaamheidsklasse en is gelijkwaardig aan tropisch hardhout. De ideale houtsoort voor een omheining of post en rail met 2 of 3 liggers.

Na verloop van tijd vergrijzen de houtsoorten op natuurlijke wijze door het zonlicht.

2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen? 2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen? 2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen? 2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen? 2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen? 2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen? 2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen? 2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen? 2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen? 2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen? 2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen? 2. Uit welke houtsoorten kan je kiezen?

Voor de plaatsing van de palen gebruik je best een grondboor om gaten in de grond te maken. Je kan ook een spade gebruiken, maar dat is een meer intensieve en tijdrovende optie, die vaker wordt gekozen voor kleinere projecten.

Ondanks het feit dat sommige types palen voorzien zijn van een punt, gaan we toch proberen vermijden teveel op de bovenkant van de paal te slaan, om splijten of beschadiging tegen te gaan.

Men kan een touw spannen tussen de eerste en de laatste paal om te zorgen dat al de palen ertussen in een mooie lijn komen te staan.

De palen van deze omheiningen moeten niet in beton of stabilisÚ geplaatst worden. We plaatsen ze 50 Ó 70 cm diep in de grond.

Hieronder de tussenafstanden van de palen;

Gecreosoteerde paardenomheining
De palen van 2m lengte plaats je elke 2,5 meter van elkaar, gezien de ligger ook 2,5 meter lang zijn. Plaats de uiteinden van de liggers in de 3 gaten van de paal. De liggers dienen elkaar te raken in het midden van de paal.

Hardhouten paardenomheining
Voor de hardhouten paardenomheining bedraagt de lengte van een paal 2,20 meter. Die plaats je elke 2,45 meter van elkaar, aangezien de liggers 2.45 meter meten.
De liggers zullen elkaar dus raken in het midden van de paal.

Kastanje post en rail
Voor de kastanje post en rail bedraagt de lengte van een paal 1,80 of 2 meter. Ondanks dat de liggers 3 meter lengte hebben, plaats je de palen toch op een tussenafstand van 2.75 meter. Daardoor lopen de aangrenzende liggeruiteindes deels naast elkaar. Standaard is er plaats voor 2 liggers, maar een paal voor 3 liggers kan uiteraard ook.

Recht ge´mpregneerde paardenomheining
Voor de recht ge´mpregneerde paardenomheining bedraagt de lengte van de afgeschuinde paal 2,20 meter. In tegenstelling tot systemen met palen met gaten, worden de liggers van 3 meter hier niet in de palen geschoven, maar aan de achterkant van de palen bevestigd. Dat doe je door de liggers met roestvrije houtvijzen aan de paal vast te maken. Daardoor komen begin en einde van de liggers altijd tegen elkaar te liggen.

Ge´mpregneerde paardenomheining met 2 liggers
Voor de ronde ge?mpregneerde paardenomheining met 2 liggers bedraagt de lengte van een paal 2,20 meter. Je plaatst ze elke 3 meter van elkaar. De liggers meten immers ook 3 meter. Deze liggers zullen elkaar op de kopse kanten raken in het midden van elke paal.

Ge?mpregneerde paardenomheining met 3 liggers
Voor de ronde ge?mpregneerde paardenomheining met 3 liggers bedraagt de lengte van een paal 2 meter. Die plaats je met een tussenafstand van 2.50 meter. De liggers van 2.50 meter plaats je met de uiteindes in de gaten van de paal.

Als de paardenomheining dient om kleinvee mee af te zetten kan je ze best voorzien van een extra draad zoals een gelaste draad of een galvanisÚdraad. Wij geven de voorkeur aan een galvanisÚdraad omdat die het minst visueel opvalt en ook omwille van de kwaliteit. De duurzaamheid bij een gegalvaniseerde draad is hoger dan een geplastificeerde draad.

Dergelijke paardenomheiningen combineren mooi met al onze weidepoorten, ze zijn beschikbaar in verschillende houtsoorten zoals kastanje, robinia, eik, ge´mpregneerd grenen en hardhout. Meestal adviseren we een een weidepoort in dezelfde houtsoort als de omheining voor een mooi doorlopend geheel.

Als je een grondboor huurt, kan je gemakkelijk en snel talrijke paalgaten boren.

5. Tip van de EXZO-tuinarchitect

De webshops van Exzo

Ecohout

www.ecohout.be is de specialist in ecologische en duurzame houtproducten voor de inrichting van je tuin, weide of de bekleding van de gevel van je woning of tuinhuis. Op de website kan je terecht voor tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevels, terrassen, hout & paal, constructie en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Tuinhoutmarkt

www.tuinhoutmarkt.be biedt je het grootste aanbod in tuinhout en hout- en gevelbekleding in zowel Europees, tropisch als geïmpregneerd hout. Ook maatwerk behoort hier tot de mogelijkheden. Op de website kan je terecht voor al je tuinschermen, decoratiematten, poorten, omheiningen, gevelbekleding, terrasbekleding, hout & paal, afboording en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Robiniahout

www.robiniahout.be is de website bij uitstek voor de bekleding van je gevel, meubels en omeheiningen vervaardigd uit de gelijknamige, duurzame houtsoort genaamd robinia. Op de website kan je terecht voor al je hout-en palen, omheiningen, poorten, gevelbekleding, oeverversteviging, terrashout, meubelen, plantenbakken en toebehoren.

Meer informatie     Bezoek webshop
Draadomheining

www.draadomheining.be helpt je de ideale draadafsluiting van het stevigste materiaal te kiezen voor je tuin, weide of erf. Op de website vind je onder meer tuindraad, tennisdraad, draadpanelen, steenkorven, betonschermen, palen, metalen poorten en prikkeldraad.

Meer informatie     Bezoek webshop
Ecobouwmaterialen

www.ecobouwmaterialen.be borduurt verder op het succes van EcoHout en biedt duurzame oplossingen om je woningproject binnenshuis te realiseren. Op deze site vind je binnen-, buiten-, en geluidsisolatie, muurbezetting, kalei, leem, afwerkplaten, folie en damprem.

Meer informatie     Bezoek webshop
Blauwsteenspecialist

www.blauwsteenspecialist.be is de perfecte online shop voor al je grind, tegels en toebehoren. Het assortiment aan charme- en sfeervolle gesteentes omvat onder meer Oosterse en Chinese tegels, Belgische kalksteen, leisteen, platines, tandur, basalt, graniet, kleisteen en grind.

Meer informatie     Bezoek webshop
Palen per pak

www.palenperpak.be is de perfecte website voor de perfecte paalsoort, poort of omheining voor je tuin of weide. Wij bieden de palen aan in een bundel zodat jij er meteen mee aan de slag kan. In ons gamma bevinden zich onder meer geschilde, gefreesde, azobe, kastanje en vierkante palen. Ook een paardenomheining of draad behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie     Bezoek webshop
Bouw je tuinhuis

Meer informatie     Bezoek webshop