Inleiding

In onze tuin willen we natuurlijk genieten van volledige privacy, om zonder zorgen in je zwembroek te zonnebaden of om gewoon met vrienden stiekem te kunnen roddelen. Daarom kiezen doe-het-zelvers vaak voor een tuinafsluiting aan hun perceelgrens. Maar de ene tuinafsluiting is niet evenveel zichtdicht als de andere. Er zijn slechts enkele waar je helemaal geen doorkijk hebt. Laten we even de 7 mogelijkheden bekijken voor een volledig gesloten tuinafsluiting.

1. Tuinpanelen met geschrankte beplanking

Eerst en vooral kan je kiezen voor kant-en-klare tuinpanelen met geschrankte planken. We beginnen met een stevig kader, waar de planken afwisselend aan de voor- en achterkant gemonteerd zijn met rvs-nagels of schroeven.

2. Draadafsluiting met heidematten

Ook heidematten kunnen jouw tuinafsluiting volledig dicht maken, zeker in combinatie met harmonicagaas. Je kent ze misschien al: dikke matten samengesteld uit kleine takjes bij elkaar gehouden met ijzerdraad. Deze matten bestaan in verschillende diktes, maar de meest zichtdichte versies zijn wel de versies van 3-4 centimeter dik. Bij deze matten zitten de takjes compact bij elkaar gebonden, dat je er helemaal niet door kunt kijken.

3. Een tuinwand met tandgroefplanken

Een tuinwand bestaat meestal uit palen aangevuld met een horizontale of verticale bekleding, zoals planken, planchetten of blokprofielen. Juist omdat deze bekleding met tand en groef in elkaar wordt geschoven, is er geen kans dat anderen in je tuin kunnen kijken. Hieronder zie je bijvoorbeeld de prachtige tuinwand uit padoek van Peter!

Of heb je liever een verticale bekleding? Dan helpt Timo je graag op weg met zijn eigen handleiding!

4. Beton schuttingen

Wens je toch liever iets meer textuur in je tuinscherm? Dan bouw je best een tuinafsluiting met de betonschermen. Deze betonnen panelen zijn verkrijgbaar in verschillende uitstralingen, zoals steen en zelfs hout. De panelen zijn volledig opaak en je kan er dus helemaal niet doorkijken. Jij kan genieten van een prachtige textuur aan je tuinafsluiting en zelfs van een unieke, zelfgekozen kleur als je het betonscherm met betonhars afwerkt.

5. Plankenschermen

Een plankenscherm wordt vormgegeven door gleufpalen waar je tandgroefplanken tussen bevestigt. Hier komen in theorie geen schroeven of nagels aan te pas, want alle planken blijven vanzelf op hun plek, aangezien ze tussen de gleufpalen zitten geklemd.

6. Schanskorven

Daarnaast kan je ook nog kiezen voor steenkorven. Dit zijn grote manden in ijzer waar je verschillende soorten stenen in kan plaatsen. De stenen zitten hier zo compact op elkaar dat er geen doorkijk mogelijk is. Het is ook niet dat pottenkijkers de stenen opzij kunnen duwen om toch een glimp op te vangen van je tuin.

7. Kokosschermen

Ten slotte kunnen we nog de kokosschermen aanraden. Deze tuinafsluiting bestaat uit pvc-buizen, gewikkeld in lichtbruine kokosvezels. Dit soort tuinafsluiting is niet alleen 100% zichtdicht, maar ook geluiddempend. Woon je dus langs een drukke straat? Dan kan je dus genieten van privacy op alle vlakken.

Heeft deze pagina je geholpen?