Handleiding | Verticale gesloten tuinwand timmeren

Inleiding

In de vorige aflevering van Timmeren met Timo plaatsten we een horizontale tuinwand met een open bekleding. Deze keer gaat Timo aan de slag met het tegenovergestelde: een verticale tuinwand met een gesloten bekleding. Door de latten verticaal te plaatsen benadruk je de hoogte van jouw tuinafsluiting en krijg je een erg strak geheel. Bovendien lijkt jouw tuin ook optisch groter! Dankzij het triple blokprofiel krijgen we de illusie van een open bekleding, maar de voegen zijn eigenlijk dicht, waardoor pottenkijkers of wind geen kans krijgen. Je kan deze tuinwand vormgeven naar jouw eigen smaak en je gewenste uitstraling. Voor deze handleiding maakten wij gebruik van thermo essen triple blokprofiel. Dit is een uitermate duurzame houtsoort, even duurzaam als tropisch hardhout en het is zelfs goedkoper! Door het tand en groefsysteem schuiven de planken vlot in elkaar. Je kan echter ook kiezen voor houtsoorten zoals eik, douglas of gebrand hout. Je kan jouw eigen unieke tuinschutting creëren met verschillende houtsoorten en diktes. Of wat dacht je van wat spots voor extra sfeer? Stem je wand volledig af op jouw smaak!

Video en benodigdheden

Benodigdheden:
  • Vierkante palen (zoals Azobe, of geïmpregneerd grenen)
  • Snelbeton of stabilsé
  • Bekleding (blokprofielen, planken,…)
  • Onderlatten (zoals bilinga, Marbau,…)
  • Bevestigingsmateriaal (zoals Inox nagels, de dikte en lengte is afhankelijk van de dikte van de palen en de bekleding)
  • PU-lijm, houtlijm of siliconelijm
  • Nagelpistool
  • Plankenspanner
  • Tafelzaag
  • Waterpas of laser
Download hier onze handleiding (pdf)

Stap 1: De palen instabiliseren

Stap 1: De palen instabiliseren

Voor we kunnen beginnen aan de tuinafsluiting, bevestigen we hardhouten palen in de grond. Hardhout is extra bestand tegen vocht, wat nodig is aangezien deze palen in direct contact staan met de aarde.


Zorg dat de palen lang genoeg zijn: meet hoe hoog de tuinafsluiting moet worden vanaf de grond, en reken 60 à 70 cm bij. Wil je bijvoorbeeld een omheining van twee meter hoog, voorzie dan palen van minimum 260 cm. Hoe hoger je wenst te bouwen boven de grond, hoe meer verankering in de grond je best voorziet voor de stevigheid. Een goede maatstaf hiervoor is een derde van de paal in de grond en twee derde erboven.


Graaf putten of een volledige geul in de grond, 75 cm tot een meter uit elkaar. De putten moeten minstens 60 cm diep zijn.


Plaats de palen in de put of gleuf en zorg dat de palen mooi loodrecht in de grond staan met behulp van een waterpas. Giet het stabilsé rond elke paal en stamp goed aan.
Laat het stabilisé drogen.

Tip van Timo

Je kan ook een touw bevestigen van de eerste paal tot waar de laatste paal moet komen. Hierdoor ben je zeker dat alle palen op een lijn staan. Met een laser gaat dit nog gemakkelijker!

Stap 2: Onderbalken opmeten en op maat zagen

Stap 2: Onderbalken opmeten en op maat zagen

Vooraleer we de blokprofielen aan onze beschutting kunnen bevestigen, moeten we enkele horizontale onderlatten bevestigen tegen de palen als kaderstructuur. Dit doen we op vier niveaus: een lat onderaan, een vanboven en twee latten op gelijke afstand hiertussen. Alle latten zijn 40 à 50 centimeter van elkaar verwijderd. Op deze vier punten zullen we de verticale planken bevestigen.


Wij maken gebruik van hardhouten onderlatten die we op maat zullen zagen van de tuinwand. Meet dus de lengte van je tuinwand op en verzaag je balken in stukken van die lengte.

Stap 3: De onderbalken voorboren

Stap 3: De onderbalken voorboren

Leg de hardhouten balken voor het kader tegen de palen en zet deze vast met een plankenspanner. Boor hierna even voor met een boormachine die iets kleiner dan de schroeven die je uiteindelijk zal gebruiken. Zorg ook dat je zowel door de balk als in de paal boort.

Stap 4: Onderbalken vastmaken

Stap 4: Onderbalken vastmaken

Nu kunnen we de onderbalken bevestigen tegen de palen. Breng wat lijm aan op de achterkant van de hardhouten balken en breng de balk in positie tegen de paal. Zet vast met wat plankenspanners. Schroef nu de onderbalken vast met behulp van inox schroeven.


Zorg ook dat de schroeven een beetje verzonken zitten in de onderbalken, Zodat ze in stap 6 niet in de weg zullen zitten.

Stap 5: Planken opmeten en op maat zagen

Stap 5: Planken opmeten en op maat zagen

Wij gebruiken hier thermo essen triple blokprofiel voor onze tuinafsluiting. Meet de lengte van de palen, van de grond tot aan de top, en trek daar een tiental centimeter vanaf. Zaag de planken op deze maat. Onze planken waren oorspronkelijk 220 cm lang, maar die korten we in naar 190 cm. Voor onze tuinwand, van twee meter hoog en vier meter lang, hadden we in totaal 27 latten nodig.


Waarom trekken we tien centimeter af van de totale lengte van de balken? Dit is omdat we niet willen dat onze beschutting de grond raakt. Anders neemt het materiaal te veel vocht op en rot het sneller. Een andere optie is om een betonplaat aan de voorzijde van de palen bevestigen.

Tip van Timo

Twijfel je hoeveel planken je exact moet aankopen? Of ben je nog niet zeker van je materiaalkeuze? Spring gerust eens binnen in onze showroom of contacteer ons via mail! Wij staan altijd klaar om je bij te staan bij je volgend project!

Stap 6: De planken vastlijmen en nagelen

Stap 6: De planken vastlijmen en nagelen

Nu is het tijd om de eerste plank aan de tuinwand te monteren. Gebruik een waterpas om te zorgen dat de plank mooi loodrecht staat, voor je hem bevestigt aan de onderlatten.


Om de blokprofielen aan de latten vast te hechten, heb je drie opties:
- Wij gebruikten een nagelpistool en lijm. Breng lijm aan de achterkant van de planken of aan de onderlatten. Gebruik een waterpas om de eerste plank mooi recht te hangen en een plankenspanner om de plank op zijn plaats te houden terwijl je de nagels in de plank schiet.
- Met schroeven en een boormachine: bevestig de planken met schroeven aan de horizontale onderlatten. We raden in dit geval aan om voor te boren in zowel de bekleding als de lat, om splijting van het materiaal te voorkomen. Je doet dit best aan elke lat twee keer, voor extra stevigheid. Kijk best voor inox schroeven die mooi passen bij de bekleding, voor de mooiste afwerking.
- Sommige bekledingen komen met clips. Hierdoor zijn geen schroeven of spijkers nodig en klik je de panelen vast in elkaar. Bovendien lijnt alles mooi op.


LET OP: Heb je gekozen voor houtsoorten zoals steigerhout, douglas of geïmpregneerd hout? Dan kies je best voor schroeven om de bekleding te bevestigen. Deze houtsoorten zetten namelijk veel uit en krimpen veel in. Met schroeven verzeker je een stevige en nagenoeg onzichtbare bevestiging doordat het verzonken is in het hout. Zo zal je tuinscherm weer en wind kunnen doorstaan!


Nu de eerste plank is bevestigd, kunnen we de tweede plank door middel van de tand en groef in de eerste plank schuiven. Monteer het met twee schroeven op elk niveau: vanboven, de twee middelste en vanonder. Door de bilinga plank die we in stap vier tijdelijk hebben bevestigd, zijn we zeker dat de rest van onze planken ook waterpas zijn.


Herhaal dit voor de rest van de wand.


Wat betreft het uiteinde van onze tuinwand kozen we voor een extra blokprofiel in verstek te zagen, zodat we mooie hoeken hebben aan het einde van onze wand.

Tip van Timo

Wij gebruikten een bilinga plank om een zijde van vier centimeter waterpas tegen de palen onderaan vast te klemmen met een plankenspanner. Hierdoor vormt deze plank een tijdelijke schap waar de volgende planken op kunnen rusten en om te verzekeren dat de planken op gelijke hoogte van de grond hangen. Zo kunnen we ook nog sneller en efficiënter werken!

Meer handleidingen voor Tuinafsluiting

Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen
Handleiding | Houten tuinscherm plaatsen

Privacy in de tuin, dat is heus niet zo moeilijk als je denkt! Nee, je moet geen volledig scherm bouwen uit individuele planken, maar je kan ook kiezen voor kant-en-klare panelen om tussen de palen te bevestigen. Hierdoor gaat de hele plaatsing veel vlotter en heb je meer mogelijkheden voor jouw stijlvolle tuinafsluiting.

Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?
Handleiding | Hoe bevestig je een houten paal op beton?

Het is belangrijk om een tuinwand of een gebinte stevig aan de grond te bevestigen. Maar wat als de ondergrond gemaakt is uit beton, en je dus de palen niet kunt verankeren in de aarde? Dan maak je gebruik van een metalen paalhouder!

Handleiding | Wilgen schutting vlechten
Handleiding | Wilgen schutting vlechten

Wat is ecologisch, duurzaam, bevat geen nagels of schroeven en wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt? Dat zijn natuurlijk de tuinschermen uit wilgentenen! Vandaag plaatsen we een schutting aan de rand van onze tuin, maar je kan deze technieken ook gebruiken voor het vlechten van een moestuinbak, een tuindeur, een afboording en zo veel meer!

Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud
Handleiding | Houten tuinafsluiting beitsen voor kleurbehoud

Vandaag geven we onze tuinwand een beschermend laagje met beits. Beits is een gekleurde, transparante of dekkende laag die wordt aangebracht op hout om de kleur langer te behouden en om het resistenter te maken tegen zon en regen. Het is iets dunner en dringt meer door in het hout dan bijvoorbeeld een lakverf of vernis.

Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren
Handleiding | Horizontale tuinwand met voeg timmeren

Een stijlvolle en moderne manier om je tuin goed af te sluiten? In deze handleiding legt Timo je uit hoe je een tuinafscheiding met hardhouten planken plaatst. Deze vorm van tuinafsluiting is niet alleen duurzaam, het hout is ook vormvast en trekt niet krom.

Handleiding | Decoratiematten plaatsen
Handleiding | Decoratiematten plaatsen

Op zoek naar meer privacy zonder al te veel klussen? Zoek niet verder! Een decoratiemat is er om jou meer afzondering en tegelijk sfeer te bezorgen in de tuin.

Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen
Handleiding | Hazelaarscherm plaatsen

Vlechtschermen in gevlochten hazelaartakken zorgen voor een gezellige tuinafsluiting, creatieve schutting, of omranding van een knusse zithoek in je tuin. Met onze handleiding kan je ze zelf plaatsen in een handomdraai.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving