Oeverversteviging met opgeklampte schotten, vlechtmatten of een damwand?

Inleiding

Oeverversteviging, dat klinkt heel groots, niet? Iets met rivieren, kanalen of andere grote waterwegen? De realiteit is echter dat een oever niet per se groot moet zijn om hem te verstevigen. Sterker nog, het kan zelfs bij jou in de tuin: bij een vijver, beek of gracht in de buurt. Een oeverversteviging is er om een klein of groot hoogteverschil op te vangen. Daar kan water bij betrokken zijn, maar het kan ook gaan om een niveauverschil van grond, of grond en water. De uiteindelijke bedoeling is namelijk om een grondverzakking te vermijden.

Damwand:
 • Ook wel beschoeiingen genoemd.
 • Beschikbaar in verschillende diktes en lengtes.
 • Goed aanpasbaar naar jouw eigen project.
Bekijk alle damwanden
Vlechtmatten:
 • Budgetvriendelijk.
 • Snel geplaatst.
 • Komen in kant-en-klare panelen.
 • Goede kwaliteit.
Bekijk alle vlechtmatten
Opgeklampte schotten:
 • Strakkere uitstraling.
 • Planken verticaal of horizontaal naast elkaar.
 • Oersterkte kwaliteit.
Bekijk alle opgeklampte schotten

Video en checklist

Waar houd je best rekening mee?
 1. Je kan kiezen tussen azobe en robinia.
 2. Ga je voor oeverversteviging met of zonder palen?
 3. Een verschillende uitstraling met lamellen, schotten of matten.
 4. Of ga je toch voor een damwand?

Waar zijn deze oeververstevigingen uit gemaakt?

Er bestaan verschillende manieren om zo’n oeverversteviging of niveauverschil aan te pakken. Voor dit type constructies in het water of in contact met de grond, wordt in ieder geval altijd hardhout gebruikt. Vaak kiest men voor het ijzersterke tropische azobé, maar het kan ook lokaal: met robinia, Europees hardhout.

Oeverversteviging met palen

"Maar hoe moet ik mij dan zo'n oeverversteviging voorstellen?", zie ik je al denken. Als we hout gebruiken, zijn er verschillende soorten verstevigingen, ofwel beschoeiingen. Je kan ervoor kiezen om horizontale planken, ook wel ‘lamellen’ genoemd, boven elkaar te plaatsen en met verticale grondpalen aan elkaar te bevestigen. Het voordeel van zo’n lamellen is dat ze bestaan in verschillende diktes en lengtes, zodat je altijd de afmeting kunt kiezen die het beste bij jouw niveauverschil of oever past.


Je kan dezelfde planken ook kant-en-klaar krijgen in een gevlochten paneeltje: een vlechtmat. Dat zijn horizontale planken van iets meer dan een halve centimeter dik, die in elkaar worden geweven met behulp van verticale plankjes. Die zijn eveneens beschikbaar in verschillende hoogtes, en worden net als de lamellen geplaatst met hardhouten palen, diep in de grond. Het grote voordeel van vlechtmatten is dat ze relatief goedkoop zijn, en dat je ze makkelijk en snel plaatst.

Of kies je voor de opgeklampte schotten?

Een derde beschoeiing is een opgeklampt schot. Een wat? Opgeklampte schotten zijn net als lamellen horizontale planken die je met palen in de grond plaatst, maar met extra versteviging in de vorm van verticale planken, die tegen de horizontale getimmerd zitten. Zo’n verstevigende verbindingen noemen we ‘klampen’. We zeggen dus ook wel dat de planken opgeklampt zijn, vandaar de naam ‘opgeklampte schotten’. Het voordeel van die schotten is dat de planken zo’n 2 cm dik zijn, waardoor ze niet alleen geschikt zijn voor grondkeringen en niveauverschillen, maar ook voor de oevers van waterwegen. De schotten zijn stevig genoeg om bijvoorbeeld de golfslag van boten op te vangen.

Oeverversteviging zonder palen

Een vierde, veelgebruikte techniek om je grond of oever te verstevigen, is een damwand. In tegenstelling tot de lamellen, vlechtmatten en opgeklampte schotten, zijn palen bij een damwand niet nodig. Die bestaat namelijk uit dikke planken van 3 tot 6 cm dik die verticaal naast elkaar in de grond staan. Net als gewone palen bij pakweg vlechtmatten, staan die verticale damwandplanken ook voor twee derden in de grond. De planken worden onderling met elkaar verbonden door een robuuste tand-groefverbinding. Boven aan de planken kan je, voor afwerking en stevigheid, kiezen om af te werken met een afdeklijst.

Heeft deze pagina je geholpen?