Inleiding

Jouw tuin, dat is de ideale plek om te genieten van een relaxerende spa-behandeling. Een zalige massage, een bubbelende jacuzzi. Of wat dacht je van een eigen sauna? De doe-het-zelvers onder ons kunnen zelfs een eigen sauna in hun tuin bouwen. Kan je hiervoor elke houtsoort gebruiken die je wilt? Misschien, maar toch merken we dat er een houtsoort is die als winnaar uit de bus komt als het gaat om een sauna. Welke houtsoort is dat dan? Je ontdekt het en meer tips in dit blogbericht!

Wat is de beste houtsoort voor jouw sauna?

Als we vragen naar de meest ideale houtsoort voor een sauna, dan is het antwoord redelijk unaniem: dat is ayous. Deze houtsoort wordt gebruikt voor zowel de buitenkant als het interieur. Je herkent misschien de warme houtkleur en de subtiele houttekening zonder knopen. Dit is ook een bijzonder duurzame houtsoort, dankzij de combinatie van de tropische afkomst en de thermische behandeling.

Er zijn echter nog meer redenen waarom ayous de ideale houtsoort is. Zo is deze houtsoort heel resistent tegen vocht. Deze planken geleiden warmte niet, waardoor ze aangenaam blijven om op te relaxen. En ze fungeren dus ook als het perfecte isolatiemateriaal, want ze houden de aangename, stomende warmte in de sauna.

Ook voor de buitenkant!

Natuurlijk zal je de buitenkant van je sauna moeten bekleden. Hier kan je misschien iets creatiever zijn in de keuze van de houtsoort, maar toch raden we hier ook thermo ayous aan. Dit is de thermisch behandelde variant, waardoor we de duurzaamheid van ayous nog kunnen verhogen. Hier kan je bovendien kiezen tussen verschillende profielen, van dubbele tot tripel blokprofielen en diverse planchetten.

Is er toch geen alternatief?

Soms zie je bij sauna’s ook een andere houtsoort in gebruik: ceder. Je kent deze houtsoort misschien door de typische saunageur. Maar dit materiaal heeft nog andere positieve eigenschappen: ze zijn antibacterieel en kan net zoals ayous heel goed tegen vocht. Het weerkaatst ook infraroodstraling, waardoor het bovendien ideaal is voor een infraroodcabine.
Als het gaat om de bekleding van je sauna merken we toch dat (thermo) ayous de beste keuze is, want deze houtsoort is nog zo veel beter resistent tegen de vochtige atmosfeer van een sauna.

Waarom een ronde sauna?

Als je even op onze website kijkt, dan merk je misschien de ronde sauna-barrels. Dat lijkt misschien vreemd om een bijgebouw in de vorm van een cilinder te plaatsen, maar deze vorm heeft verschillende voordelen. Zo moet je deze kamertjes tot 20% minder aan inhoud verwarmen, in vergelijking met bijvoorbeeld een huisje of een rechthoekige sauna. En wij vinden ook een ronde sauna-barrel bijzonder stijlvol in de tuin!

Heeft deze pagina je geholpen?