Azobe, robinia, of geïmpregneerd grenen: wat is de beste paal voor een tuinscherm?
Inleiding
Wanneer je een tuinscherm kiest voor de tuin, begin je natuurlijk al snel te dromen van alle mogelijke houtsoorten en uitstralingen. Padoek of eik? Geschrankt of volledig dicht? Maar wat is het belangrijkste onderdeel van elk tuinscherm? Nee, niet de schermen zelf, maar wel de vierkante palen! Hierbij kan je kiezen tussen drie verschillende mogelijkheden: azobe, robinia of geïmpregneerd grenen. Laten we even stilstaan bij deze drie houtsoorten, door hun duurzaamheid, prijs, uitstraling en toepassingen even nader te bekijken.
Azobe:
- Verkrijgbaar in fijnbezaagde en geschaafde afwerking.
- Heel hoge duurzaamheid, zelfs in contact met de grond.
- Erg rechte vorm.
Robinia:
- Europese houtsoort.
- Gaat ongeveer 25 jaar mee.
- Organische en natuurlijke vorm.
Geïmpregneerd grenen:
- Heel budgetvriendelijk.
- Past goed bij geïmpregneerde tuinschermen.
- Hebben die typische, groene schijn.
- Kaarsrechte vorm.
Video en checklist
De belangrijkste verschillen:
- Azobe en robinia zijn beide even duurzaam.
- Azobe is verkrijgbaar in een geschaafde en een fijnbezaagde afwerking.
- Geïmpregneerd grenen is het meest budgetvriendelijk.
- Plaats je de palen tussen of achter jouw tuinscherm?
- Wij houden vooral van de azobe fijnbezaagde palen.
Zijn de palen van je tuinscherm dan echt zo belangrijk?
Ja, wij raden zeker aan om toch ook de keuze van je palen even goed te overwegen als de tuinschermen zelf. Vooral als de palen nog zichtbaar zullen zijn, wil je dat de uitstraling mooi past bij de rest van je tuinafsluiting. Maar wist je dat de duurzaamheid van je tuinafsluiting vooral afhangt van de basisconstructie? Zo zal een tuinscherm duidelijk langer meegaan met palen van een hogere duurzaamheid, ook al kies je voor een minder duurzaam hout voor de schermen zelf. Een stevige basis is van groot belang als je lang wilt genieten van je tuinafsluiting!
Welke vierkante, houten paal is het duurzaamst?
Eerst gaan we de drie houtsoorten vergelijken op basis van hun duurzaamheid. Aangezien azobe familie is van de tropische hardhoutsoorten, hebben deze palen dus van nature een duurzaamheidsklasse 1. Hierdoor gaan deze palen meer dan 25 jaar mee, zelfs in contact met de grond!
De houtsoort robinia komt daar eigenlijk heel dicht in de buurt. Robinia heeft namelijk ook een duurzaamheidsklasse 1 en gaan dus even lang mee. Deze houtsoort is wel van Europese afkomst, in tegenstelling tot het tropische azobe.
Van deze drie houtsoorten, is geïmpregneerd grenen toch het minst duurzaam. Dit naaldhout is al van nature niet bijzonder duurzaam, maar we maken het hout wel beter door de behandeling met chemicaliën. Palen uit geïmpregneerd grenen gaan zo’n 15 jaar mee, wat nog steeds een lange tijd is, maar toch korter in vergelijking met azobe en robinia.
Hoe verschillen deze palen op vlak van uitstraling?
Ook de uitstraling van azobe, robinia en geïmpregneerd grenen verschillen wat. Azobe heeft een prachtige roodbruine kleur, met een subtiele houttekening en geen knopen. Het egale uiterlijk is hier dus een groot pluspunt! Maar je kan hier ook kiezen tussen twee afwerkingen: geschaafd of fijnbezaagd. Fijnbezaagd betekent dat de paal in vorm is gezaagd door een zaagblad met fijne tandjes. We werken het hout niet verder af, waardoor we een iets ruwere textuur hebben met nog kans op splinters. Daarnaast is een geschaafde afwerking netter met een geschuurd oppervlak, zonder splinters. Bovendien zijn deze net dat tikkeltje rechter.
Daartegenover staat robinia. Deze houtsoort heeft een lichtere, goudgele kleur en wel af en toe een knoop, typisch aan de Europese houtsoorten. Het nadeel aan robinia is wel dat deze palen niet 100% kaarsrecht zijn. Ze hebben vaak ook geen perfecte vierkante vorm, wat enorm goed past binnen de natuurlijke tuinomgeving en voor meer creatieve projecten.
Ten slotte hebben we geïmpregneerd grenen. Deze palen hebben ook knopen en een duidelijke houttekening, maar hebben wel een groene schijn dankzij de chemische behandeling. Deze schijn zal na verloop van tijd wel verdwijnen, naarmate dat het hout van nature vergrijst. Deze palen kunnen we wel net wat netter en rechter vormgeven dan robinia.
Welke palen zijn het duurste?
Als we de drie houtsoorten met elkaar vergelijken qua prijs, dan merken we toch een aantal verschillen. Over het algemeen is azobe wel de duurste oplossing, deels omdat deze houtsoort van verdere landen moeten komen. We kunnen wel zeggen dat de fijnbezaagde palen iets goedkoper zijn dan de geschaafde, omdat het ons minder tijd kost om de palen af te werken. Wil je dus een kwaliteitsvolle paal voor een iets lager prijsje, dan kan je altijd kiezen voor de azobe fijnbezaagde palen.
Op de tweede plaats staat robinia opnieuw, met een gemiddelde prijsklasse. Dat heeft opnieuw te maken met de kortere afstand die het hout moet afleggen naar ons magazijn. En de meest budgetvriendelijke optie is geïmpregneerd grenen. Je krijgt dus een goede, duurzame paal voor een prikje van de prijs. Hiermee krijgen mensen met het kleinste budget ook de kans om hun droomtuin vorm te geven.
Hoe verschillen azobe, robinia en geïmpregneerd grenen in toepassing?
Wanneer je een tuinafsluiting wilt plaatsen in je tuin, kan je altijd zelf kiezen of deze palen tussen of achter de panelen moeten zitten. Als de palen tussen de schermen plaatst, wordt je tuinafsluiting heel mooi onderbroken, voor een rustgevend effect. Staan de palen echter achter de schermen, dan lijkt het scherm mooi door te lopen en benadruk je de lengte van de tuin.
Op basis van deze positie van de palen, kies je ook de juiste afwerking van je palen. De geschaafde azobe palen en de rechte geïmpregneerde palen zijn het meest geschikt voor de plaatsing tussen de panelen. Aangezien de palen dan wel nog altijd zichtbaar zullen zijn, kies je best voor de palen met de meest nette afwerking.
Ga je toch het tuinscherm tegen de palen bevestigen, waardoor je de palen uiteindelijk niet meer zal zien? Dan maakt de uitstraling niet veel meer uit en kan je kiezen voor de goedkopere robinia-palen of de fijnbezaagde azobe palen. Ze zijn niet zichtbaar in je uiteindelijke realisatie, maar voorzien je project wel van de nodige stevigheid.
Naast de positie van de palen, is ook de houtsoort en afwerking van de gekozen panelen belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een tuinwand uit tropisch hardhout op het oog? Dan raden we zeker de azobe palen aan, die dezelfde uitstraling en duurzaamheid hebben. Of je dan voor de fijnbezaagde of de geschaafde palen kiest, hangt dan weer af van de positie van de palen. In dezelfde zin zal een tuinwand uit geïmpregneerd grenen het best met geïmpregneerde palen worden aangevuld. Het is op die manier dat je pas echt een gestroomlijnde tuinafsluiting krijgt met een professionele afwerking.
Ten slotte hebben we nog robinia, wat het best past bij een tuinscherm met een natuurlijke uitstraling. Denk hierbij maar aan een tuin uit hazelaar- of wilgentenen, of met gevlochten, halfronde robinia-takken.
Hebben we een favoriet onder de vierkante palen?
Natuurlijk is elk project uniek en zal niet elke paal passen bij elke tuinwand. Toch kunnen we wel zeggen dat azobe onze favoriet is. Deze houtsoort is dan wel de duurste, maar de prijs-kwaliteitsverhouding is ook echt optimaal. En wil je toch graag een beetje besparen, kan je altijd kiezen voor de fijnbezaagde afwerking. De duurzaamheid is van de bovenste plank, de uitstraling is mooi egaal en ze zijn bijzonder veelzijdig in gebruik. Wij gebruikten dan ook deze palen voor ons eigen tuinscherm in de demotuin.
Conclusie
Natuurlijk is elk project uniek en zal niet elke paal passen bij elke tuinwand. Toch kunnen we wel zeggen dat azobe onze favoriet is. Deze houtsoort is dan wel de duurste, maar de prijs-kwaliteitsverhouding is ook echt optimaal. En wil je toch graag een beetje besparen, kan je altijd kiezen voor de fijnbezaagde afwerking. De duurzaamheid is van de bovenste plank, de uitstraling is mooi egaal en ze zijn bijzonder veelzijdig in gebruik. Wij gebruikten dan ook deze palen voor ons eigen tuinscherm in de demotuin.
Heeft deze pagina je geholpen?
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.