Blijf op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over het laatste nieuws, de hipste trends of de laatste producten.
Breng de natuur dichterbij huis met een natuurlijk accent in jouw tuin. Deze rustieke hazelaar- en wilgenschermen zijn hier ideaal voor! Deze natuurlijke manier van decoratie trekt voor veel mensen de aandacht. Er is zo veel variatie in afmetingen, het kader en of je de takken horizontaal of verticaal laat lopen. In dit blogbericht vergelijken we schermen gemaakt uit hazelaartakken met die uit wilgentakken. We hebben ook een aantal gouden tips voor jullie, dus lees snel door!
Algemeen kunnen we stellen dat zowel hazelaar- als wilgenschermen een gelijkaardige duurzaamheid hebben. De duurzaamheid van elk scherm hangt echter af van de dikte van de gebruikte takken. Zowel hazelaarschermen als wilgenschermen zijn gemaakt van gevlochten wilgen- of hazelaartakken. Een takje van een centimeter zal uiteraard minder lang meegaan dan takken van twee centimeter. Hazelaartakken zijn over het algemeen wel iets dikker dan wilg. Deze takken gaan niet rotten, maar door de droogte krijgen ze een bepaalde broosheid, waardoor er na verloop van tijd een takje kan breken. Algemeen kunnen we stellen dat deze hazelaar- en wilgenschermen na ongeveer tien jaar hun beste tijd wel gehad hebben. Maar niemand kiest deze houten schermen voor hun duurzaamheid, anders kunnen we even goed gaan voor betonschermen. De meeste mensen kiezen voor deze schermen voor de landelijke uitstraling.
Zoals eerder aangehaald kan er veel variatie zijn tussen verschillende schermen. We gaan even het uiterlijk van de beide schermen nader bekijken. Hierbij zijn drie verschillende factoren belangrijk: de kleur, het kader rond de schermen en welke palen we kunnen gebruiken voor de plaatsing.
Als we naar de kleur van de takken kijken, dan merken we dat wilgentakken een groene tot rode kleur hebben. Uiteindelijk worden ze wel bruin en na vele jaren ook grijs. Hetzelfde geldt voor hazelaar: die zijn in het begin bruin en vergrijzen later ook. Op dat gebied is er dus weinig verschil tussen de beide schermen.
Elk kader geeft een verschillende uitstraling aan jouw scherm. Bij hazelaar wordt er meestal gebruik gemaakt van natuurlijke, ronde hazelaartakken waarmee het kader alle takken mooi samenhoudt. Dit creëert een heel naturel uiterlijk, dat zowel past binnen een landelijk of een moderne stijl. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar met een strak eiken kader.
Bij wilgenschermen is er meer variatie: een zware, houten omkadering, of twee laten onder- en bovenaan het scherm, of soms een ijzeren, zwart gelakt kader. Elk type heeft zijn eigen uiterlijk, de ene keer wat natureller, de andere keer wat moderner, of robuuster, of stoerder. Dus voor elk wat wils, afhankelijk van jouw wensen.
Welk scherm je ook kiest, voor een sterke bevestiging zal je gebruik maken van palen. Meestal plaatsen we de palen tussen de schermen, waar ze dan met schroeven zijdelings worden bevestigd. Hierdoor valt wel meer op dat jouw afscherming bestaat uit verschillende schermen. Wil je niet dat de palen zichtbaar zijn? Dan kan ze je plaatsen achter de schermen. Hiermee wordt de lengte van de takken ook benadrukt en lijkt het alsof alle takken doorlopen. Vooraleer je de schroeven in de schermen en palen bevestigd, vergeet dan zeker niet voor te boren om splijten te voorkomen.
Daarnaast kunnen we een keuze maken tussen ronde en vierkante palen. Hiervoor kijken we best naar de vorm van het kader. Als er daar wordt gewerkt met vierkante of rechthoekige vormen zoals een recht, stoer kader zoals bij wilg, dan adviseren we een rechthoekige paal. Die zijn meestal uit hardhout gemaakt. Hazelaarschermen zijn zeer mooi in combinatie met een ronde paal uit kastanje, omdat het ronde kader dan beter past bij het ruwe en landelijke uiterlijk van de ronde palen.
Ten slotte hoef je je geen zorgen te maken over stabilisé of beton bij het zetten van de palen: je kan ze rechtstreeks in de grond plaatsen, liefst 60 tot 70 centimeter diep.
Zoals je kan zien, zijn er een aantal gelijkenissen en verschillen tussen hazelaar- en wilgenschermen. De duurzaamheid hangt vooral af van de dikte van de takken, waarbij hazelaar vaak iets dikker is dan wilg. De kleur verschilt niet veel, maar wat betreft het kader dat alle takken samenhoudt zijn er wel een aantal verschillen. Hazelaar komt altijd met een mooi afgrond kader, terwijl kaders van wilgenschermen vaker strak zijn. Bij het plaatsen van de schermen in jouw tuin kan je ten slotte kiezen uit vierkante hardhouten palen, of ronde palen uit kastanje.
Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn dan kan je alle schermen komen bekijken in onze showroom in Aalter. We bespreken hier graag ook jouw project en mocht je nog vragen hebben, dan mag je ons altijd mailen of bellen. En wie weet kan ook jij binnenkort trots zijn op jouw werk.
We gebruiken je feedback alleen om onze website te verbeteren. We sturen je geen bericht.
Bank overschrijving
© 2011 - 2025 EXZO