Inleiding

Hoe graag je je buren ook ziet, soms heb je behoefte aan wat privacy in de tuin. De oplossing: een tuinafsluiting op de erfafscheiding. Maar jullie smaken verschillen nogal wat: de een wilt padoek, maar de andere verkiest een eiken schutting. Of de ene wilt een horizontale bekleding, terwijl de andere voor verticaal gaat. Dat kan veel discussie en burenruzies met zich meebrengen. Om toch een compromis te kunnen sluiten en als even goede vrienden door te kunnen gaan, geven we hier vijf tips om een afsluiting te plaatsen waar jullie beiden trots op zijn.

Plaats een plankenscherm

Een plankenscherm is waarschijnlijk de gemakkelijkste oplossing, waarbij zowel jij als je buren een netjes afgewerkte tuinafsluiting verkrijgen. Met een plankenscherm moet niemand kijken op de onafgewerkte achterkant van de bekleding of enkel de achterkant van de palen. Je plaatst gleufpalen op de erfafscheiding en schuift de bekleding in de gleuven tussen de palen.

Wat betreft de mogelijke bekleding kan je kiezen tussen verschillende opties. Het meest voor de hand liggend zijn de blokhutplanken met langs beide zijden een vlakke afwerking. Zo hebben zowel jij als jouw buur identiek dezelfde uitstraling van tuinafsluiting. Zijn jullie beide eerder fan van een geprofileerde beplanking met triple of dubbel blokmotief? Dan kan je sinds kort ook aan de slag met een thermowood triple plankenscherm waarbij de planken langs beide zijdes zijn geprofileerd. Zo creëer je opnieuw een identieke afwerking voor jullie allebei. Is er één buur die het graag vlak houdt en een andere die een geprofileerd motief verkiest? Dan kan je kiezen voor een plankenscherm waarbij de planken slechts één zijde is ingefreesd met een triple of dubbel profiel.

Een ander voordeel is dat deze afsluiting zeker goedkoper is voor jullie beiden. Jij en je buren bestellen alle nodige materialen en delen vervolgens de kosten in twee. Langs de ene kant kan elk gezin dus meer besparen, omdat je twee budgetten samenlegt. Langs de andere kant kan je ook kiezen voor iets betere kwaliteit, aangezien jullie nu ook meer kunnen spenderen met een gemeenschappelijk spaarpotje.


Tuinschermen? Bevestig ze tussen de palen!

Ook een tuinscherm is een ideale oplossing als je aan beide zijden dezelfde afwerking en uitstraling verkiest. Tuinschermen zijn volledig kant-en-klare panelen die je als tuinafsluiting kan gebruiken. Opnieuw plaats je hiervoor gleufpalen op je erfafscheiding en schuif je de panelen tussen de gleuven.
Daarnaast kan je ook opteren om vlakke palen zonder gleuf te plaatsen en de panelen te bevestigen met L-ijzertjes. In dat geval zal een van de twee buren wel nog de zilveren bevestigingshoekjes zien.

Let bij de keuze van je tuinscherm wel goed op, want sommige tuinschermen hebben toch een voor-en een achterkant. Kies daarom steeds voor een tuinscherm dat dubbelzijdig of geschrankt is afgewerkt. Zo kan je allebei van hetzelfde uitzicht genieten.

Kies dubbelzijdig vlakke betonplaten

Vaak raden we aan om betonplaten onderaan een tuinafsluiting te plaatsen, zodat de volledige realisatie langer kan meegaan. Maar de meeste betonplaten zijn verschillend aan beide zijden: een kant is ruw, en de andere glad. En je wilt natuurlijk niet dat een van de buren op de ruwe kant moet kijken. Maar wist je dat we ook betonplaten hebben die vlak zijn aan beide kanten? Kijk zeker eens naar onze antraciet of witgrijze betonplaten. Zo kan elke buur genieten van een gladde afwerking aan de onderkant van zijn tuin- of plankenscherm.

Verschillende smaak? Ga voor een tuinwand!

Hoewel jullie beide een tuinafsluiting willen, gaat je buurman het liefst voor prachtige hardhouten latjes met een open voegje, maar wil jij graag een volledig gesloten afsluiting met een triple blokprofiel in houtcomposiet. Of jij en je buren hebben een ander budget dat jullie aan de tuinafsluiting wensen te spenderen. In dat geval is een tuinwand de beste oplossing. De palen zijn dan wel gemeenschappelijk en worden exact op de erfafscheiding geplaatst. Vervolgens kan elke buur langs zijn kant een eigen beplanking op de palen timmeren. Zo kan niemand de palen zien en kunnen jullie beide genieten van de prachtige, zelfgekozen bekleding.

Er zijn alleen maar voordelen aan deze methode. Je deelt uiteindelijk de kosten voor de palen tussen jullie beiden, en elk gezin kiest zijn eigen bekleding. Meestal zal de bekleding van de ander ook niet veel uitmaken, want jijzelf zal er weinig van kunnen zien.

Jullie zijn ook beiden apart verantwoordelijk voor de plaatsing en het onderhoud van je eigen bekleding, wat meer creatieve vrijheid met zich meebrengt.

Goede afspraken, goede vrienden

Wanneer je besluit om samen met je buur een tuinafsluiting te plaatsen, raden we wel aan om goede afspraken te maken en zeker alles goed vast te leggen. Welk budget wens je te besteden? Wat voor palen willen jullie zetten? Gaan jullie voor dezelfde bekleding tussen de palen, of liever elk een eigen bekleding aan beide zijden? Wat gebruiken jullie voor het onderhoud en hoe vaak behandelen jullie de realisatie? Zorg dat jullie beiden goed weten wat er te doen staat.

Indien mogelijk raden we jullie ook aan om samen naar onze showroom te komen om het project te bespreken. Zo kunnen we jullie het beste helpen om het beste compromis te vinden tussen beide partijen en voelt geen enkele buur zich buitengesloten.

Heeft deze pagina je geholpen?